Europa i Svijet
Regija
Srpski divovi nadigrali Talijane

Srpski divovi nadigrali Talijane

Autor: Paulo Sarić

Rutinska pobjeda izabranika Aleksandra Đorđevića kojom su izborili priliku za revanš Rusima.

Srbija je u polufinalu Europskog prvenstva. Izabranici Aleksandra Đorđevića bez većih su problema svladali Talijane rezultatom 67-83 te su još jednom pokazali da imaju vjerojatno najveću širinu od svih reprezentacija na Starom kontinentu. Španjolcima unatoč.

Ipak, na početku se nije činilo da će sve ići tako glatko. Srbi prve četiri i pol minute nisu zabili niti koša, no izabranici Ettorea Messine nisu to uspjeli iskoristiti na najbolji način te su s tek pet poena u istom razdoblju stvorili nedovoljno veliku prednost s obzirom na događanja na terenu. Nakon što je Srbija probila blokadu gledali smo potpuno drugačiji susret. Italija se držala u igri sve do sredine druge dionice, no onda naši istočni susjedi rade seriju 2-12 i tricom Mačvana odlaze na dvoznamenkastu prednost (27-38).

S jednakom se razlikom otišlo i u svlačionice, a u nastavku smo gledali istu sliku. Iako su Talijani zaigrali bolju obranu nego u drugoj četvrtini, bez pomoći svoga najboljeg igrača Marca Belinellija koji je imao vrlo loš šuterski dan, a već od ranije lišeni pomoći Danila Gallinarija nisu uspijevali ozbiljnije priprijetiti Srbiji.

FOTO: fiba.basketball

U posljednjih se deset minuta ušlo s istih pozicija s kojih se otišlo na odmor, a malu je nadu Italiji dala serija 6-2 kojom su prišli na minus osam pet minuta prije kraja. No, to je bilo sve što su uspjeli napraviti. Nakon minute odmora Srbija prelama susret i odlazi na nedostižnih 18 razlike.

Ključ utakmice bila je premoć ispod obruča. Talijani nisu imali odgovora ni za Kuzmića, a kamoli za Marjanovića što je rezultiralo nevjerojatnom dominacijom Srbije u skoku. Čak 25 skokova više i razlika od 26 koševa u reketu previše je i za puno bolje momčadi od Italije.

Uz njih dvojicu najbolji igrač Srbije bio je Bogdan Bogdanović koji je zabio 22 poena, uhvatio šest skokova i podijelio četiri asistencije, doduše uz vrlo lošu tricu 1-9, dok je najefikasniji kod Talijana bio Marco Belinelli koji je katastrofalnom šutu unatoč (29 posto) na koncu došao do 18 koševa.

Srbija u petak u 20.30h igra polufinalni meč protiv Rusije, jedine momčadi koja ju je svladala u dosadašnjem dijelu turnira.