Hrvatska
Srpski Sportal: Svi su mu se smijali, a on je srušio Žoca i Partizan: Kako je ekipa bez playa i centra "otpuhala" crno-bijele

Srpski Sportal: Svi su mu se smijali, a on je srušio Žoca i Partizan: Kako je ekipa bez playa i centra "otpuhala" crno-bijele

Autor: BB.hr Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Zanimljiva analiza

Ivan Dominik Unković, košarkaški analitičar s fokusom na ABA ligu i Euroligu za srpski je Sportal napravio analizu susreta 13.kola AdmiralBet ABA lige između Zadra i Partizana.

Unković precizno secira deset zadarskih akcija, a u svojoj analizi biranim riječima govori o Zadru pod vodstvom trenera Danijela Jusupa.

U hrvatskom medijskom i strukovnom prostoru analize sežu do jednostavnog zaključka kako Jusup i nije nešto zaslužan za ovakvu igru i veličanstvenu pobjedu jer je bio u virozi.

Unkovićeva analiza se vraća do ljeta 2022. kada je Jusup započeo slaganje momčadi. Pa tako navodi: 

Zadar je u nedjelju navečer pregazio Partizan rezultatom 84:68 u 13. kolu ABA lige. Euroligaški protivnik “namamio” je Zadrane, koji su dugo iščekivali ovu utakmicu, i ekipa im se odužila impresivnom pobjedom u prepunoj Dvorani Krešimira Ćosića. Nije ovo iznenađenje ako u obzir uzmemo to da je ekipa koju vodi Danijel Jusup još prošle sezone demonstrirala sjajnu košarku. U Beogradu, bez Luke Božića, pala je Crvena zvezda, a ove sezone Zadar je bio prejak i za Cedevitu Olimpiju.

Košarkaški svijet bi se trebao diviti Danijelu Jusupu i ovoj ekipi Zadra. Prije početka prošle sezone mnogi su i u Zadru s podsmjehom gledali kako Jusup slaže novi roster sa smanjenim budžetom koji je jedan od najmanjih u ligi. Trener Zadra roster je složio bez plejmejkera i praktično bez centra (Žganec i Šantelj), sve sa dvometrašima i šuterom Jordanom.

Utemeljio je “ujirijevski” (Masai Ujiri - GM Toronto Reptorsa) tip košarke gdje se petorka sastoji od dvometraša i igrača koji rade sve na terenu. To je začinio sa čestim “post upom” svih igrača, brzom tranzicijom i slobodom za šutiranje. Sve je igrače savršeno uklopio u “5-out” sastav sa puno kretnje, i omogućio Božiću da pokaže svu raskoš svog talenta. Luka mu je to vratio MVP sezonom, a nakon toga je bilo mnogo upitnika može li to da ponovi.

Ne samo da je nego Božić igra još bolju sezonu. Povećao je broj šuteva za tri poena te je samim tim postao opasniji i efikasniji. Postiže 25 poena u prosjeku, uz devet skokova i šest asistencija, a upisao je već i dva triple-doublea.

Zadarski stručnjak još jednom je fenomenalno posložio kockice uz limitirani budžet. Iako im sigurno nedostaje još jedan kvalitetni bek nakon odlaska Jordana, apetiti Zadrana su porasli. Ove godine neće se zadovoljiti ulaskom u doigravanje ABA lige, ove godine u Zadru smatraju da su spremni za iskorak i polufinale ABA lige.

Utakmica protiv Partizana u fenomenalnoj atmosferi svakako je to i nagovijestila, a Danijel Jusup da dolazi po titulu trenera godine u ABA ligi', zaključuje Unković čiji analizu s video isječcima zadarske košarkaške lekcije Obradoviću možete pročitati OVDJE