Hrvatska
Regija
Statisti ne statiraju - nakon drugog mjesta u Prnjavoru, prvo u Prištini!

Statisti ne statiraju - nakon drugog mjesta u Prnjavoru, prvo u Prištini!

Autor: Saša Ćirić

Na nesreću po junake naše priče, ovdje nije bilo ketchupa.

Neumorni Statisti bi komotno mogli biti manekeni kakve (multi)nacionalne kompanije koja se bavi gospodarenjem fosilnim gorivima. Jer, kako objasniti činjenicu da su u srpnju prevalili (prema vlastitom priznanju) preko 5000 kilometara autom? Avionske kilometre nismo računali, to će pokriti HRZ.

Nakon nastupa u finalu u Prnjavoru, vesela splitska družina se zaputila na novu putnu avanturu, a destinacija je bila Priština. Ovom prilikom su vozačke dužnosti pravilno rasporedili Duje Kaliterna i Ivan Rašetina, što je i logično s obzirom na činjenicu da je put duplo duži - 670 naspram 310 kilometara u jednom smjeru. 

U kosovskoj prijestolnici se ovog vikenda održavalo treće izdanje Z Mobile Streetball Kosova International Cupa, a na turniru je sudjelovalo 12 momčadi. Uz naše Statiste, svoje predstavnike su imali domaćini (čak sedam sastava), a po jedna momčad je došla iz Crne Gore, Albanije, Rumunjske i Bugarske. Momčadi su bile raspodijeljene u četiri skupine po tri, a protivnici Statista u skupini A bile su dvije kosovske momčadi, Raptish i NoName. S dvije čiste pobjede (protiv Raptisha 22-9, a protiv NoNamea 22-5) su se plasirali u četvrtfinale, gdje ih je čekala još jedna domaća momčad - A Team. Ni oni nisu imali previše šansi, Statisti su ih ispratili s turnira s visokih 22-5. Ni u polufinalu nije bila drugačija situacija, domaća momčad imena United je uspjela postići tek 7 poena.

Statisti su u finalu imali prvi dvoboj na turniru protiv momčadi koja nije s Kosova, a riječ je bila o crnogorskim G-unitovcima. Naši predstavnici su imali nešto slabiji start u susret, crnogorska momčad je bila puno ozbiljnija momčad od dotadašnjih protivnika. Stvarali su probleme visinom i guranjem lopte na niski post, no naši momci se konsolidiraju i preokreću rezultat do konačnih 21-17. 

Finale: Statisti (Hrvoje Marin, Ante Markoč, Duje Kaliterna, Ivan Rašetina) 21 - 17 G - unit (Marko Dabanović, Miloš Milošević, Nemanja Milošević, Velimir Vujačić)

Pobjedom na ovom turniru Statisti su osigurali ulaznicu za bukureštanski Challenger, koji je na rasporedu 11. i 12. kolovoza. U međuvremenu, očekuje ih nastup na završnom turniru HEP Basketball Toura, koji je na rasporedu 3. kolovoza u Trogiru. S obzirom na prenatrpan raspored, nadamo se da će ih najmiliji moći prepoznati jednom kada se vrate kući!