Hrvatska
VIDEO: Štemberger odveo Škrljevo do pobjede u dramatičnoj završnici protiv Cibone

VIDEO: Štemberger odveo Škrljevo do pobjede u dramatičnoj završnici protiv Cibone

Autor: Teo Cilar

Majstorica u Zagrebu!

Košarkaši Škrljeva odigrali su jednu hrabru i čvrstu utakmicu protiv Cibone što im je donijelo jednu od, ako ne i najveću pobjedu u povijesti kluba. Slavili su u dramatičnoj završnici s 62:61 i tako izborili odlučujuću treću utakmicu u Zagrebu. 


Škrljevo-Cibona 62:61 (18:12, 15:13, 17:20, 12:16) 1-1


Nakon što je Davor Konjević pogodio tricu za 60:51 na nešto manje od pet minuta do kraja, činilo se kako je Škrljevo blizu iznenađenja, ali nije moglo bez drame. Josip Bilinovac s dva polaganja u nizu te Luka Žorić s jednim pogođenim slobodnim bacanjem dovode Cibonu na 60:56 na 3:40 do kraja utakmice. Na drugoj strani na liniju slobodnih bacanja stao je iskusni Jasmin Perković koji promašuje oba bacanja. Karlo Uljarević nije realizirao napad Cibone, a na drugoj strani Siniša Štemberger promašuje polaganje preko Žorića. Kaznio je to Uljarević tricom za 60:59 na nešto više od dvije i pola minute do kraja utakmice. Košarkaši Škrljeva u tim trenucima nisu mogli ništa pogoditi što Cibona još jednom kažnjava preko Uljarevića koji donosi vodstvo 60:61 za Cibonu, prvo nakon 8:12 koliko su posljednji puta imali u prvom periodu. 

Nakon što su obje momčadi propustile realizirati po jedan napad, fauliran je Perković koji je opet promašio dva slobodna bacanja. Cibona to nije kaznila, točnije, Uljarević promašuje tricu, a u kontri dva na jedan, Štemberger polaže za vodstvo Škrljeva 62:61 na 42 sekunde do kraja. Žorić nije uspio poentirati ispod koša, a Štemberger iz teške situacije promašuje preko Marina Rozića. Krenuli su Cibosi u posljednji napad, ali loptu nogom izbijaju igrači Škrljeva u aut poslije čega je Cibona nakon minute odmora imala pet sekundi do kraja da dođe do pobjedničkog koša. Bilinovac je dobio loptu, imao otvoren put na polaganje gdje ga blokira Perković za veliko slavlje u Mavrincima.


Što se samog početka utakmice tiče, puna dvorana dočekala je Cibonu, a košarkaši Škrljeva nadahnuti njihovom podrškom kreću u utakmicu serijom 6:0 s četiri poena Konjevića i dva Štembergera. Stigao je tada i odgovor Cibone od 12:0 u kojoj Ivan Novačić ubacuje sedam poena u nizu, a nadovezuju se Branislav ratkovica tricom te Žorić dvicom. Iako se nitko nije nadao, bili su to posljednji poeni Cibone u četvrtini dok je Škrljevo zaključuje serijom 12:0 za 18:12. 

Cibona u drugoj četvrtini preko Novačića i Krešimira Ljubičića poravnava na 18:18, a nakon toga domaćini rade seriju 9:0 za 27:18. Nešto kasnije bilježimo prvo dvocifreno vodstvo nakon polaganja Perkovića za 30:20, a na nešto više od minute do kraja prvog poluvremena Dino Stipčić tricom donosi najviših 33:22. Do kraja prvog dijela Žorić je imao četiri slobodna bacanja, pogodio je tri i postavio konačan rezultat 33:25.

Škrljevo je danas treću četvrtinu odigralo jako dobro, nisu pali kao u Zagrebu pred nekoliko dana kada su ubacili svega pet poena. Domaćini su krenuli tricom Marka Šarca za 36:25, a isti igrač nešto kasnije dvicom još jednom donosi Škrljevu plus 11. Nakon što je Cibona došla na 38:30, Šarac stavlja novu tricu za novih plus 11. Cibona je na dvije i pola minute do kraja treće četvrtine smanjila na 44:40, a tricu da se potpuno vrate promašuje Novačić. Perković i Štemberger tada pogađaju četiri slobodna bacanja za 48:40, Žorić smanjuje polaganjem, a odlični Štemberger pogađa dvicu za 50:42. Nakon tog koša, domaći su košarkaši loše odreagirali obrambeno, nisu se na vrijeme vratili što koristi Rozić i pogađa tricu za 50:45 s koliko završava treći period. Uslijedila je tada gore opisana završnica utakmice. 

Do velike pobjede Škrljevo je došlo na krilima najiskusnijeg Štembergera koji je susret završio s 18 poena i 3 skoka, Konjević je odigrao znatno bolje nego u prvom susretu, zabio je 12 uz 3 skoka, a Šarac je ubacio također 12. Valja spomenuti i Dinu Stipčića koji je ubacio samo pet poena, ali je zato uhvatio 13 skokova uz 6 asistencija i dvije osvojene lopte. Perković je ubacio 6 uz 7 skokova i 3 osvojene lopte, a odigrao je vrlo bitnu ulogu u obrani gdje je dobro čuvao vrlo nervoznog Žorića danas koji je često komunicirao sa sucima i imao primjedbe na pogreške suigrača. Luka je ubacio najviše kod Cibone, 17 poena, ali pogodio je 6 od 17 ispucanih lopti. Imao je i 10 skokova te dvije blokade. Novačić je zabio 12 uz 6 skokova i 3 osvojene lopte, a 10 uz 6 skokova zabio je Rozić. Ratkovica nije bio raspoložen napadački, zabio je 6, ali je zato podijelio čak 10 asistencija.