Hrvatska
Stipe Bralić: Ozljede nam stvaraju velike probleme, ali djevojke se snažno bore

Stipe Bralić: Ozljede nam stvaraju velike probleme, ali djevojke se snažno bore

Autor: Saša Ćirić

Vremena do početka Eurobasketa sve je manje, briga sve više.

Šest utakmica, isto toliko pobjeda. Učinak je to koji bi većinu odveo bar u blagu euforiju, ali ne i Stipu Bralića, iskusnog izbornika naših seniorki. Ugodno je biti u pobjedničkom nizu, ali pravi izazovi tek su pred našom izabranom vrstom. Netom nakon završenog turnira u Splitu i visoke pobjede nad Grčkom pitali smo ga za dojmove u ovoj fazi priprema.

"Kroz ove prijateljske utakmice tražimo najbolju kombinaciju za predstojeći Eurobasket, ali kako vidite, imamo mnogo problema s ozljedama. Čak tri igračice iz prve petorke (Slonjšak, Begić i Tikvić) se oporavljaju od ozljeda, sudjelovale su samo u prvoj pripremnoj utakmici. Nismo uspjeli dobiti ono što smo željeli i tražili kroz ove pripreme upravo zbog tih ozljeda. Djevojke koje igraju na tim pozicijama su djelovale prilično umorne na utakmici protiv Grčke, koja nema preveliku kvalitetu ali igra čvrstu obranu s niskom petorkom, puno trke i puno presinga. Dvadeset poena razlike nije realna slika onog što se događalo na utakmici, odvojili smo se jednom kad su ušli neki dalekometni šutevi, utakmica je bila neizvjesna sve do posljednjih 6-7 minuta. Još jednom ponavljam, bilo je prilično teško, osobito igračicama koje su strahovito opterećene na unutrašnjim pozicijama (Miletić, Cvitković, Premasunac). Tu silno nedostaju Begić i Tikvić, uz naravno Mariju Režan, za koju smo prije dva tjedna doznali da neće moći igrati. Slonjšak bi pokrila poziciju tri, pa čak i onu lažne četvorke, tako da smo dosta improvizirali. No, cure se bore, daju svoj maksimum i to se vidi po broju primljenih poena (41 protiv Grčke, 62 protiv Slovačke). To je dokaz da cure vrijedno treniraju i daju svoj maksimum, s tim dijelom smo zadovoljni, a vidjet ćemo kako će to izgledati na EP gdje ipak igramo protiv dvije ekipe iz europskog vrha kao što su Francuska i Rusija, dok smo se mi plasirali na završni turnir po prvi put nakon šest godina. Sigurno neće biti lako, pogotovo ako se ozlijeđene igračice ne vrate."

Ako se ozlijeđene igračice vrate, kad bismo ih mogli očekivati u punoj snazi?

"Slonjšak će se uključiti u trenažni proces već kroz dan-dva, dok Begić i Tikvić ne treniraju već desetak dana. Imaju probleme s rupturom kvadricepsa, odnosno s koljenom. Sigurno neće početi trenirati tako brzo, ali nadam se da će uhvatiti bar poneki trening prije početka natjecanja."

Otkrio nam je Bralić i najveći razlog za zabrinutost unatoč nizu bez poraza u pripremnim utakmicama.

"Situacija s ozljedama je dosta neizvjesna i kažem, baš se dogodi na pozicijama na kojima smo ionako ranjivi neigranjem Režan, dok su naši protivnici u skupini baš na tim pozicijama strahovito jaki i imaju na njima najbolje košarkašice Europe. Naši dosadašnji protivnici u pripremnom dijelu su specifični upravo po tome da nisu imali jake centre, tako da jednostavno nismo uspjeli osjetiti kako će to izgledati jednom kad dođe netko tko je uistinu snažan u reketu."

Naše djevojke otvaraju svoj nastup na Eurobasketu 17. lipnja u 21:00, a protivnik će im biti domaćin Francuska.