Europa i Svijet
Hrvatska
Što je zajedničko Cedeviti i Šibeniku te CSKA-u i Panathinaikosu?

Što je zajedničko Cedeviti i Šibeniku te CSKA-u i Panathinaikosu?

Autor: Paulo Sarić

Hrvatska ima najviše predstavnika na listi neporaženih u nacionalnim prvenstvima.

Klupska je košarkaška sezona već poodavno u punom zamahu. Velik se dio momčadi natječe na dva, ako ne i tri ili čak četiri kolosijeka, a brojne obveze i duga putovanja utječu na nedostatak treninga te posljedično – i lošije partije.

U takvoj situaciji klubovi znaju birati natjecanja, pa ih velik bio najviše pažnje posvećuje europskim ili makar regionalnim izazovima. Ipak, postoji 16 momčadi koje u dosadašnjem dijelu sezonu – nisu izgubile niti jednu utakmicu. Makar u domaćem prvenstvu. Među rijetkim odabranim ističu se grčki prvak Panathinaikos i već dugogodišnji sudionik završnih turnira Eurolige moskovski CSKA. Uz dva euroligaša i, s punim se pravom može reći, giganta europske košarke na listi su se našla i dva hrvatska kluba.

KK Cedevita i GKK Šibenik.

Dok neporaženost Cedevite u HT Premijer ligi ne iznenađuje puno ljudi, premda i njima treba skinuti kapu na profesionalnom i nadasve sportskom pristupu domaćem prvenstvu ove sezone, treba istaknuti uspjeh Šibenčana. Prvoplasirana momčad prošlesezonkog regularnog dijela A1 lige i službeno drugoplasirana momčad hrvatskog prvenstva prošle sezone imala je teško ljeto. Prvo su ostali bez regionalne lige, onda i bez fuzije, da bi im se na kraju momčad osula te su izgubili čitavu prvu petorku. Tmurni su se oblaci bili nadvili nad Baldekin i malo je bilo onih koji su bili spremni izraziti svoj optimizam. No, sunce je u Dalmaciji ponovno zasjalo. Možda i jače nego prošle sezone. Nakon gostujuće pobjede u Zaboku, Građani su u ljepotici prvenstva nakon tri produžetka svladali Škrljevo i započeli lavinu koja nije stala ni do sredine prosinca. U tom je nizu Šibenčanima posebno slatka bila pobjeda nad Cibonom sredinom studenoga, a eventualna pobjeda u dalmatinskom derbiju u ponedjeljak u Zadru bi dodatno razveselila ne samo Funcute već i sve ljubitelje košarke u Draženovom gradu.

Hrvatska na listi neporaženih u nacionalnim ligama ima još nekoliko predstavnika. Ventspils Tomislava Gabrića ima 11 pobjeda, bez poraza, kao i Nymburk hrvatskog reprezentativca Borisa Baraća dok je Gjergjin i Kotruljin Oostende na učinku 10-0.