Hrvatska
Regija
Što veže prometni kaos i igre košarkaša Zadra?

Što veže prometni kaos i igre košarkaša Zadra?

Autor: Paulo Sarić

Ne znate? Nema veze, zna trener Nazor.

Dan uoči prve utakmice sedmog kola Jadranske lige između KK Zadar i KK Mega Bemax održana je konferencija za medije na kojoj je trener domaće momčadi Ante Nazor najavio večerašnji susret te prozborio koju o stanju u ekipi.

- Spremno očekujemo zahtjevnog protivnika. O Megi nije potrebno trošiti riječi, svi znamo da je to atraktivna i mlada ekipa koja igra modernu košarku i koja ima određenu plemenitost. Ta plemenitost pojedinih igrača daje im za pravo da vide svoju projekciju na daleko višim razinama od Jadranske lige. Moramo se maksimalno pripremiti i parirati u obrambenom i fizičkom dijelu gdje nas očekuje nebrojeno kontakata i gdje moramo biti spremni. Moramo imati pametne posjede kako bismo, prosto ću reći, šutnuli loptu na koš – rekao je strateg zadarske momčadi i stavio naglasak na ispravljanje grešaka iz prethodnih susreta - budemo li imali problema s izgubljenim loptama kao zadnju utakmicu, protivnik će nas kazniti. Ovo je pravi test za nas jer neke stvari još uvijek dorađujemo i možda to neće najbolje izgledati, ali nadam se da ćemo biti produktivni, racionalni i da ćemo utakmicu iskoristiti da ispravimo nedostatke koje smo vidjeli u prethodnim utakmicama.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Goste iz Srijemske Mitrovice predvodi mladi gruzijski centar Goga Bitadze koji je u prvih šest utakmica na prosjecima od 20,8 koševa, 9,5 skokova i 2,3 blokade po susretu.

- Znamo da je Bitadze najbolji igrač, ali od samih početaka Mege u ABA ligi iskustvo nam govori da uvijek netko iskoči iz drugog plana i napravi probleme u samom finišu utakmice pa ne bih nekoga posebno apostrofirao. Pripremamo se kao da opasnost prijeti sa svih pozicija, jer zaista i prijeti – mišljenja je trener Nazor.

Viđeno na parketu, a na koncu konca i sami rezultati, govore da se zadarska momčad u posljednja dva tjedna otkad ju je preuzeo 39-godišnji Splićanin digla na razinu više. Ipak, pred Dalmatincima je još puno rada, prije svega kako bi se postigla stabilnost prikazanih igara.

- Povjerenje između stožera i igrača najbolje se realizira kroz pobjede. Bili bismo u kud i kamo težoj situaciji da smo izgubili ove utakmice, ali ne smijemo ući ni u drugu krajnost kao što nam se dogodilo nakon pobjede u Beogradu. Najvažnije je ostati čvrsto na zemlji i sebi kazati da ove pobjede nisu ništa, kao što zapravo i nisu jer smo učinili ono što smo bili dužni i bez čega bismo bili u velikim problemima. Koliko god nam je to pomoglo da se psihološki dignemo, ne smijemo prijeći granicu i dozvoliti propuste koje smo doživjeli. Najbitnije je da oscilacije smanjimo na što je moguće manju razinu – ponovio je trofejni stručnjak.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Novinare je zanimao komentar izvrsnih igara Luke Božića koji je u posljednja dva kola regionalne lige odnio nagradu za najboljeg igrača tjedna, no Nazor na prvu nije htio komentirati svog pulena. Ipak, nakon vezanog upita koji se ticao igara dvojice tamnoputih Amerikanaca u zadarskim redovima, splitski je stručnjak rekao:

- Luka je i lani po dolasku u Zadar bio MVP lige pa su poslije njegov performanse drastično pale. Zbog toga nisam htio posebno komentirati njegove igre. Jednako tako, ni oscilacije pojedinih stranaca nisu realna slika. Tu je i umor učinio svoje – započeo je povratnik na klupu Zadra i dao sjajnu analogiju - ja sam sada s Dikla putovao pola sata jer se radi zaobilaznica. Mogu ja reći da je promet u Zadru kaos, ali znam da ti ljudi rade da bi sutra bilo bolje. Stvari treba objektivno gledati.

Stanje u zadarskom prometu lako se da preslikati i na – zadarsku košarku.

- Ako smo ušli u neku havariju, normalno je da igrači osciliraju i da je netko na gornjoj granici, a netko 'upitan'. No, to ne znači da za petnaestak dana neće doći na razini na kojoj će se sve ispraviti. U ovom trenutku stvari pokušavam gledati kroz momčadsku perspektivu i zaista me ne interesira ni ime ni prezime, kao ni ono što je bilo prije. Gledam ritam ekipe i nastojim doprinijeti da svi što je moguće prije uđu u nj – zaključio je Nazor.

Utakmica se igra večeras u Krešinom domu, s početkom u 20 sati.