Europa i Svijet
Hrvatska
Stoja preko Bayerna do postolja, Roko Cetina najbolji strijelac sa 101 poenom

Stoja preko Bayerna do postolja, Roko Cetina najbolji strijelac sa 101 poenom

Pretkadetski turnir u Trstu.

Od 01. do 03. 11. u Trstu je održan međunarodni košarkaški turnir za pretkadete "Città di Trieste" na kojem su sudjelovali igrači 2006. godište. Na turniru u Allianz Dome Areni u Trstu sudjelovalo je osam ekipa iz Italije, Njemačke i Hrvatske. U napornom, ali kvalitetnom turnirskom natjecanju (3 dana-4 utakmice) učestvovali su: Progetto Giovani Cantu, Aquila Trento, Virtus Padova, Azzura Trieste, Bayern Munchen, KK Stoja Pula, Basket Cernusco Milano i domaćin Pallacanestro Trieste.

Predkadeti Stoje iako desetkovani i oslabljeni za nekolicinu standardnih igrača predstavili su se u najboljem mogućem izdanju. Odmah nakon dolaska imali su čast otvoriti turnir zajedno sa domaćinom Pallacanestro Trieste. Sjajno su Puležani otvorili utakmicu protiv jakoga domaćina u kojoj su vodili od početka pa do samoga kraja i na kraju pobijedili sa 67:61.

U subotu u rano jutarnjem terminu (8:30) Stoja i Cantu započeli su drugi dan turnira. Opet su Stojani sjajno krenuli i do zadnje četvrtine imali vodstvo i utakmicu u rukama. Uz malo slabije suđenje i sa jakim pritiskom sa klupe Cantua na mlade suce, pobjeda je otišla na stranu Talijana rezultatom 84:73.

Već u ranim popodnevnim satima košarkaši Stoje imali su još jedan težak meč protiv Trenta koji je odlučivao o plasmanu zadnjega dana turnira. Discipliniranom i organiziranom obranom te duhovitom i inteligentnom igrom u napadu opet su Stojani držali sve konce u svojim rukama te su pobijedili sa 80:66. Sa dvije pobjede i jednim porazom u grupnoj fazi i samo zbog slabije koš razlike košarkašima Stoje je izmakla finalna borba pa su zadnjega dana u razigravanjima za plasman odigrali utakmicu za treće mjesto sa njemačkim Bayernom. 

Sjajna igra Stoje koja je prikazivana tijekom cijelog turnira nastavila se i u odlučujućoj utakmici. Čvrsti Nijemci naišli su na tvdi obrambeni zid i lepršavost u napadu Stoje koja ih je krasila sva tri dana. Lagani pad i umor koji se uobičajeno pojavi u turnirskom natjecanju rezultirao je napetom završnicom pa se utakmica odlučivala doslovno u zadnjim sekundama. I fizički i psihički Puležani su se oduprijeli Nijemcima i na kraju slavili sa 78:75. 

Košarkaši KK Stoja pokazali su karakter te su svojim odgovornim pristupom u igri pokazali da se mogu boriti sa svima. Pohvale idu i mladom treneru Stoje Dariju Vidoviću kojemu je ovo ujedno bilo i vatreno krštenje na klupi pretkadeta, a svakako raduje i participacija svih igrača u utakmicama tijekom turnira.

Uz osvojeno 3. mjesto još je jedna titula došla na Stoju. Roko Cetina je najbolji strijelac sa 101 postignutim poenom pa je povratak sa izuzetno jakog turnira u Trstu bio još slađi.

Sve pohvale za odličnu organizaciju i gostoprimstvo idu organizatorima turnira International Charity Hoops i Pallacanestro Trieste.

KK Stoja je igrala u slijedećem sastavu: Petar Ivančić, Pino Cukerić, Roko Cetina, Noel Mardešić, Paolo Ravnić, Sven Lenđel, Dino Tanović, Diego Sošić, Dario Puniš, Lukas Joldić, Martin Banko, David Lunko i Bartol Čatić