Europa i Svijet
Stopostotan učinak velike četvorke u posljednjim službenim ogledima prije završnog turnira Eurolige

Stopostotan učinak velike četvorke u posljednjim službenim ogledima prije završnog turnira Eurolige

Autor: Saša Ćirić

Žalgiris je imao dvostruki program u tjednu koji je na izmaku, dok su CSKA i Fenerbahce bili iznimno uvjerljivi protiv svojih protivnika. Real Madrid je svoj dvoboj protiv Real Betisa odigrao još u srijedu, o čemu smo već pisali.

Litvanski prvak je u srijedu imao lakši trening protiv bivše momčadi braće Ball i njihova zloglasnog oca LaVara, Vytautasa iz Prienaija. Zeleni su slavili s visokih 109-52, a ako vam se ta razlika čini velikom, što tek reći na sljedeći podatak - omjer indeksacije igrača je nevjerojatnih 164-29 u korist Žalgirisa! Kod domaće momčadi su prednjačili Aaron White (16 poena, 6 skokova), Gytis Masiulis (14 poena, 12 skokova) te Brandon Davies sa svestranim učinkom (8 poena, 8 skokova, 6 asistencija za samo 16 minuta). Kod Vytautasa je najistaknutiji pojedinac bio Egidijus Dimša (13 poena, 5 skokova).

Jučer je pao i Nevežis, u čijem je sastavu hrvatski internacionalac Mauro Veljačić. Premda su bili donekle ravnopravan takmac u prvom poluvremenu, na kraju ni oni nisu bili ozbiljna prijetnja višestrukom prvaku Litve; konačnih 95-70, kao ni kod prethodne pobjede nad Vytautasom, ne mogu dovoljno dobro dočarati dominaciju Žalgirisa. Ukupna indeksacija na ovoj momčadi je 142-53 (!), a impresivan statistički detalj je i šut domaće momčadi za dva (34-43, 79%), kao i 31 asistencija. Žalgiris su predvodili Antanas Kavaliauskas (19 poena, 4 skoka, 4 asistencije, 3 ukradene lopte za nepunih 15 minuta igre!), Brandon Davies (16 poena za 18 minuta) i Vasilije Micić (9 poena i 10 asistencija za 19 minuta). Kod Nevežisa su najbolji bili Amerikanci Lester Fezell Medford Jr. (19 poena) i James Alexander Woodard (15 poena). Mauro Veljačić nije ulazio u igru. 

Fenerbahce Dogus je u susretu 30. kola domaćeg prvenstva pobijedio bivšu momčad hrvatskog reprezentativca Ivana Buve, Istanbul BSB, s visokih 96-73. Slično kao Žalgiris protiv Nevežisa, tako je i Fener postupno gradio prednost protiv svog protivnika. Prva četvrtina je završila u egalu, da bi se na poluvrijeme otišlo s rezultatom 49-40 u korist domaćih. U drugom dijelu se Fenerbahce polagano odvaja do konačnih +23. Obradovićevu momčad su predvodili Ahmet Duverioglu (18 poena, 10 skokova) i Bobby Dixon (16) poena, dok su kod gostiju najefikasniji bili Michael Thompson i Ayberk Olmaz sa po 16 poena.

Madridski je Real ove srijede ugostio ligaškog fenjeraša, Real Betis iz Seville. Već ste imali priliku čitati o velikom postignuću Luke Dončića, koji je za manje od 23 minute ostvario triple-double učinak (17 poena, 10 skokova i 10 asistencija), a dodatno su fascinantni podaci da nije promašio niti jedan šut iz igre, kao ni sa slobodnih bacanja. Usto, iznudio je čak sedam prekršaja, a sam nije napravio niti jedan. Kada sve te brojke stavimo na hrpu i zbrojimo, dobijemo valorizaciju od čak 42 poena!

Sama utakmica je imala identičan start kao dvije prethodno navedene u ovom tekstu. Betis je, naime, na koncu prve četvrtine imao +1. Dončić i ekipa nakon toga preuzimaju stvari u svoje ruke i polako počinju mljeti protivnika, pa bez većih stresova završavaju utakmicu s ugodnih 15 razlike (104-89). Kod Reala je, mimo Dončića, dvoznamenkasti učinak ostvarilo još pet igrača (Fernandez, Carroll, Tavares, Thompkins, Taylor), dok se kod gostiju istaknuo Oderah Anosike s po 14 poena i skokova.

Jedini sudionik Final Foura koji je posljednju prvenstvenu provjeru imao na gostujućem parketu, moskovski CSKA, je taj zadatak odradio više no lagano. Konačnih 76-111 nad Parmom iz Perma odraz su više no očite razlike u kvaliteti dvaju takmaca. Dimitris Itoudis je galvanizirao svoje igrače, pa je tako do poluvremena već bilo visokih 26 razlike u njihovu korist. Do kraja utakmice se ta prednost još malo podigla, a priliku su dobili i povratnici Kyle Hines i Nando De Colo. Grčkog stratega posebno veseli povratak De Cola, koji je vodeći strijelac Crvenih u svim natjecanjima ove sezone. Parmu su predvodili Frank Gaines (26 poena) te Ivan Ukhov (13 poena, 7 asistencija). Kod gostiju su najefikasniji bili Semen Antonov (18 poena za 16 minuta), De Colo (17 poena, 5 asistencija, 3 ukradene lopte za 19 minuta), te Vorontsevich (15 poena za nepunih 19 minuta). Zanimljivo je da kod CSKA nitko nije igrao manje od 12 minuta, ali ni više od 20.