Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Interni razgovor Skelina i Krušlina postao javan

VIDEO: Interni razgovor Skelina i Krušlina postao javan

Autor: Paulo Sarić

Stres?! Kakav stres?

Uzroke poraza Hrvatske od Nizozemske nije trebalo previše tražiti. Hrvatsku su javnost s njima, doduše nehotično, nakon današnje utakmice upoznali izbornik Skelin i kapetan reprezentacije Filip Krušlin. Ne znajući da su mikrofoni upaljeni započeli su razgovor koji je javnosti dao do znanja da je prevelik pritisak sputao naše momke. Stres. Stres radi prevelikih očekivanja i samonametnutog bremena da se utakmica mora dobiti. Hrvatska je, i u ovakvom sastavu, kvalitetnija od Nizozemske i od toga ne treba bježati. No, zaista nije floskula kada se kaže da su domaćini bili osjetno uigraniji i da je vremena za pripremu bilo jako malo što je jasno došlo do izražaja protiv suparnika koji je već godinama u istom, ili sličnom sastavu. Zbog toga je napadačka igra u dobrom dijelu susreta bila u grču, pa Hrvatskoj ni dobra obrana nije pomogla da pobjedom krene na put prema Kini.

- Bila je teška utakmica, tijesna do samoga kraja. Susret je odlučen u posljednjih 30 sekundi. Mi smo svoju šansu imali na 54-50, no nažalost nismo ju iskoristili. Nemam zamjerki prema svojim igračima. Trudili su se, ali nije išlo. Moramo biti opušteniji u napadu. Promašili smo puno laganih šuteva i polaganja – kazao je izbornik Skelin nakon završetka utakmice.

FOTO: fiba.basketball

Za razliku od hrvatske reprezentacije, domaćini su godinama skupa što im je uvelike olakšalo pripreme za današnju utakmicu.

- Nizozemci su odigrali vrlo dobru utakmicu. Igraju već dosta vremena skupa te je vidljivo da imaju dobru kemiju u ekipi.

Vremena za žal nema. Već u nedjelju Hrvatska u Draženovom domu dočekuje Italiju koja je kvalifikacije otvorila pobjedom protiv Rumunjske.

- Igramo za 48 sati. Vrijeme na raspolaganju moramo iskoristi za oporavak. Imat ćemo problema s energijom, stoga očekujem veći doprinos momaka koji večeras nisu puno igrali – zaključio je Ivica Skelin.

Kapetan reprezentacije Filip Krušlin uoči početka konferencije za medije kazao je da je samonametnuti pritisak bio ključan razlog loše igre. Igrači su smatrali da moraju dobiti Nizozemsku u gostima te se nisu mogli nositi s pritiskom nakon što stvari nisu krenule kako su očekivali.

- Ovo je težak poraz. No, dali smo sve od sebe. Ako pogledamo obranu, primiti 68 koševa na gostovanju je dobar pokazatelj. Ali, u napadu smo bili pod stresom. Nismo imali dobar protok lopte. Za dosta momaka ovo je prvi put da igraju za reprezentaciju. Kažem, dali smo sve od sebe. Nadam se da ćemo protiv Italije odigrati na isti način te doći do pobjede – rekao je Filip Krušlin.


Za razliku od naših reprezentativaca koji su pokleknuli pod pritiskom i još jednom potvrdili ono što se već godinama zna – da ne reagiraju dobro pod teretom očekivanja, Nizozemci su pokazali potrebnu dozu stabilnosti i došli do velikog trijumfa.

- Utakmica je bila uzbudljiva. Naš je plan upalio. Igrali smo obranu na potrebnoj razini te smo većinu susreta bili u kontroli. Odigrali smo momčadski jako dobro i moramo kazati da kao ekipa napredujemo iz godine u godinu – smatra nizozemski izbornik Toon van Helfteren.

Domaćini su se izvrsno pripremili za utakmicu. Skauting je bio na razini, a uvelike im je pomogla i činjenica da već dugo vremena igraju skupa.

- Dobrom smo se igrom doveli u situaciju da dođemo do pobjede. Trener nam je rekao da imamo šansu da slavimo ukoliko ih limitiramo ispod 70 koševa i u tome smo uspjeli. Držali smo se tog plana, igrali s puno energije i ovo je rezultat. Pobjeda nad osmom reprezentacijom svijeta. No, ako ste gledali utakmicu ovo nije iznenađenje. Kao što je trener rekao napredujemo iz godine u godinu. Napredujemo velikim koracima. Ogromnim. I već sam umoran od pustog govora na smo iznenadili ovog ili onog. Mi smo momčad koju se treba ozbiljno shvatiti – rekao je nizozemski reprezentativac Worthy de Jong nakon velike pobjede.