Hrvatska
Studiraj i igraj košarku u Zadru, ovo su tvoji benefiti...

Studiraj i igraj košarku u Zadru, ovo su tvoji benefiti...

Autor: Z.D. Photo: Basketball.hr

Fantastična inicijativna i suradnja KK Opus Puntamika i Sveučilišta u Zadru početak je velike priče...

U srijedu je u prostorijama Športskog centra Višnjik u organizaciji Sveučilišta u Zadru i KK Opus Puntamika održana prezentacija na temu »Studiranje i igranje košarke na Sveučilištu u Zadru«. Prezentaciju, koju je popratio veliki broj zainteresiranih roditelja i učenika, su održali profesori Gordana Ivković i Tonći Jerak iz Centra za tjelovježbu i studentski šport, a glavna intencija je bila povezivanje dviju institucija uz otvaranje mogućnosti studentima da se uključe u rad kluba, ali i davanje prilika košarkašima Puntamike da se uz igranje košarke nastave školovati u rodnom gradu, piše Zadarski list

'Rijetki sportaši su uspjeli doći do vrhunske razine i za vrijeme karijere si osigurati egzistenciju, stoga je posebno značajno da steknu potrebna znanja i vještine koje će im služiti nakon što se prestanu aktivno baviti sportom. S druge strane, imamo svijetlih primjera studenata sportaša koji su nakon završetka fakultetskog obrazovanja u pravilu vrlo kvalitetni ljudi i dobri radnici, te čine onaj zdravi dio društva', kazala je profesorica Gordana Ivković.

U opširnoj prezentaciji Tonći Jerak je zainteresirane buduće studente i njihove roditelje upoznao s pogodnostima koje kao studenti sportaši dobivaju na Sveučilištu u Zadru, poput izravnog upisa na fakultet u slučaju prelaska bodovnog praga, povećanog obujma mogućnosti izostanaka s nastave (50 posto), prava studiranja jednu studentsku godinu tijekom dvije akademske, prava upisa u višu godinu sa 20 posto ETSC bodova, dobivanja mentora tijekom studiranja, smještaja u studentskom domu ili mogućnosti dobivanja sportske stipendije, a predstavljena su i brojna međunarodna natjecanja na kojima su nastupili zadarski sveučilištarci zahvaljujući igranju košarke. 

U posljednjih pet godina Sveučilište u Zadru je upisalo 17 mladih košarkaša, među kojima i trojica juniora Opus Puntamike, a trenutno u klubu igraju i dva studenta – Dominik Zelanto i Borna Jurela.

Košarkaši Sveučilišta u Zadru aktualni su studentski viceprvaci Hrvatske, a ove godine poluzavršnica studentskog Prvenstva Hrvatske u košarci za sezonu 2022/23, koja će okupiti osam ekipa, održat će se 21. i 22. veljače u dvorani na Višnjiku u Zadru. Četiri najbolje ekipe ostvarit će plasman na završnicu UniSport Finals kojoj će domaćin od 8. do 11. lipnja biti Poreč.