Europa i Svijet
Sudionici euroligaškog Final Foura uvjerljivi u domaćim natjecanjima

Sudionici euroligaškog Final Foura uvjerljivi u domaćim natjecanjima

Autor: Saša Ćirić

Visoke pobjede CSKA i Fenerbahcea, Žalgiris i madridski Real bez ozbiljnije prijetnje svojih protivnika.

Kako se završni turnir Turkish Airlines Euroleague bliži, tako sudionici pokušavaju izbalansirati dobru formu s pobjedničkim ritmom, a da pritom sačuvaju svoje igrače od umora i nepotrebnih ozljeda.

Osobito uspješan u svom naumu je u 28. kolu turskog prvenstva Fenerbahce, koji je na domaćem terenu savladao Besiktas s visokih 83-60. Dugo je trajalo taktičko nadmudrivanje Željka Obradovića i Ufuka Sarice, ali je puno kvalitetniji domaćin ipak u posljednjoj dionici utakmice slomio otpor gostiju. Najefikasniji u domaćim redovima bio je Ali Muhammed s 18 poena (5-9 za tri), a dobru rolu imao je i Sinan Guler s 14 poena i 4 asistencije. Zanimljivo, Jan Vesely je odigrao atipičnu utakmicu, u kojoj je postigao tek dva poena (oba s linije slobodnih bacanja), a uz to je upisao čak 7 asistencija. Kod gostujuće momčadi je najefikasniji bio Josh Adams (20 poena, 4-7 za tricu), dok je bivši Cibos D. J. Strawberry bio skroman s tek 5 poena.


Moskovski CSKA je kolo prije kraja napravio dodatni korak prema osiguravanju startnog broja 1 i u VTB ligi. Na megdan im je došao Zenit iz Sankt Petersburga. Moskovski klub je malo-pomalo slamao otpor gostiju za konačnih 100-84. CSKA su predvodili Rodriguez (19 poena) i Clyburn (18), dok je kod gostiju najefikasniji bio Kyle Kuric s 13 poena.


Žalgiris je imao najteži posao od ove četvorke. Na gostovanju kod Pieno Žvaigždesa su vodili većim dijelom utakmice, ali je domaća momčad uvijek pronalazila načina kako da se vrati u susret. Dvije minute prije kraja je rezultat bio 74-77, ali su momci iz Kaunasa dodali gas i serijom 8-2 završili utakmicu. Kod Piena je najistaknutiji pojedinac bio Osvaldas Olisevičius (24 poena, 8 skokova), dok je kod Žalgirisa još jednom najbolji pojedinac bio Brandon Davies (18 poena, 8 skokova).


Madridski Real je nakon pobjede protiv Baskonije upisao i svoju 28. pobjedu u Endesi. Nova žrtva je bila još jedna baskijska momčad, Gipuzkoa iz San Sebastiana. Konačnih 87-75 sugeriraju nešto težu pobjedu od očekivanog, a to je tek dijelom točna konstatacija. Naime, gosti su u Madrid došli prilično motivirani, te su prvu dionicu susreta kontrolirali od početka do kraja i poveli s 10 poena razlike. Međutim, u drugoj i trećoj četvrtini Real postiže 62 a dopušta svojim protivnicima da postignu upola toliko poena, pa je posljednjih deset minuta poslužilo tek kao kozmetičko popravljanje rezultata za goste. Najefikasniji kod domaćih su bili Tavares (19 poena, 8-8 iz igre) i Llull (18 poena za 16 minuta), dok su se kod gostiju istaknuli Kenny Chery (20) i Daniel Clark (15).