Hrvatska
Sullivan rastužio sjajni Bosco, oproštaj Petra Babića

Sullivan rastužio sjajni Bosco, oproštaj Petra Babića

Autor: Krešimir Galić Photo: Marin Sušić

U posljednjoj sekundi

Košem Lewisa Sulivana u posljednjoj sekundi Split je kao gost slavio kod Bosca 92:91 i s ukupnih 2-0 prošao u polufinale doigravanja za prvaka Hrvatske. Malo tko je vjerovao nakon pobjede Splita prije tri dana 49 razlike da će ovaj susret ponuditi ovakav scenarij u kojem je Bosco vodio gotovo cijeli susret i na kraju ostao bez ”majstorice” u Splitu.

Zagrepčani su na startu tricama Ante Krapića i Luke Kature poveli 8:0, a nakon što su Splićani ubacili četiri trice i poveli 14:12 na scenu je stupio Marko Jurič koji je u prvom poluvremenu ubacio 16 od 29 poena. U završnici druge četvrtine Bosco je imao +9 (40:31), a na odmoru +6 (44:38). Split nije u nastavku uspio promijeniti niti tijek utakmice koja je išla na mlin domaćina koji je sredinom treće četvrtine nakon trice Kature imao +15 (60:45). Vratili su se gosti u susret (69:66), a opet je na scenu stupio Jurič koji je vukao domaćine u završnici. Bosco je s +6 (86:80) ušao u posljednje tri minute, a nakon što je Krapić promašio jedno bacanje kod rezultata 89:86 pobjedu Bosca mogao je zapečatiti Mladen Primorac koji je osam sekundi prije kraja promašio oba bacanja kod rezultata 91:89. Na drugoj strani Mate Kalajžić je ubacio prvo, a promašio drugo pa je poslije niza skokova u napadu Sulivan zabio za pobjedu Splita.

Prije početka susreta Bosco je prigodnim poklonom zahvalio Petru Babiću koji je ovim susretom završio bogatu igračku karijeru koja je trajala gotovo tri desetljeća.

”Ja sam iskreno bio spreman da će biti teško. Igrali smo stvarno loše i nismo branili misleći da će se utakmica sama dobiti. Kada je Bosco dobio samopouzdanje počeo je igrati vrhunski zabivši neke teške koševe i imali su nekoliko odličnih akcija. Svaka čast Boscu koji je ovom utakmicom pokazao da je iza njih odlična sezona i na tome im treba čestitati. Možda su nezasluženo ovu izgubili, ali i takve utakmice trebamo dobiti. Nama će ova utakmica pomoći da izvučemo neke stvari i pripremimo za polufinale”…kazao je trener Splita Srđan Subotić.

”Čestitao bih Splitu na ulasku u polufinale. Teško je dati neku izjavu nakon ovakvog poraza. Mislim da smo dali maksimum i odigrali možda najbolju utakmicu ove sezone. Nisam ni ja prvi očekivao da ćemo ovako dobro igrati iako sam znao da ćemo biti bolji nego u Splitu. Startao sam sa starijim igračima tako da utakmica od početka ima drugačiji tijek i uđemo u dobar ritam. Miksali smo obranu iako se osjetio manjak snage u drugom poluvremenu kada smo izgubili rotaciju i igrači s klupe možda nisu dali ono što sam očekivao. Kako je utakmica išla kraju sve više smo padali u obrani. Mogu samo čestitati mojim igračima na borbi i sezoni za koju sam na startu rekao da ćemo učiniti sve da zadržimo status člana HT Premijer lige. To sam na kraju i uspjeli par kola prije kraja. Klub je ostao u ligi, a neki mladi igrači su se isprofilirali i ulovili zalet za dalje što mi je najveće zadovoljstvo”…kazao je trener Bosca Ivan Tomas.

Sulivan je predvodio Split s 22 poena, a Kalajžić i Shanon Shorter su dodali po 14. Kod Bosca Jurič je ubacio spomenutih 29 poena, a Petar Babić i Mladen Primorac (9sk, 11 as) po 14 poena.