Europa i Svijet
Hrvatska
Susret hrvatskih stručnjaka s Rađinim sinom Dujom u SAD-u

Susret hrvatskih stručnjaka s Rađinim sinom Dujom u SAD-u

Autor: Branko Tabak

Duje Rađa, sin proslavljenog hrvatskog košarkaša Dina, freshman je u sveučilišnoj ekipi Elon University Phoenix.

Ovih dana u posjet su mu stigli hrvatski stručnjaci Mario Jeličić i Tihomir Bujan, koji su u SAD-u bili na usavršavanju. Duje je nakon Splita, gdje se počeo baviti košarkom, preselio u Ameriku. 

Igrao je za srednjoškolsku ekipu Kimball Union Academy u New Hampshireu pod vodstvom trenera Mikea Olsona, a sezonu je završio s prosjekom od 13 poena i 8 skokova. 

- Duje je super momak. Najmlađi je i ima velike mogućnosti napredovanja. Sigurno je da može postati stožerni igrač ekipe. Posebno je važno naglasiti kako je u SAD-u klima u kojoj se radi afirmativna, a mladim je igračima u takvim uvjetima puno lakše napredovati, kazao nam je Bujan nakon povratka iz SAD-a (više zanimljivosti sa stručnog usavršavanja koje je prošao s doktorom košarke Mario Jeličićem donijet ćemo vam uskoro na stranicama Basketball.hr-a). 

Zanimljivo, i Dujin mlađi brat Roko krenuo je košarkaškim stazama i već dogurao do U14 reprezentacije Hrvatske. Uz izniman talent i ljubav prema košarci koje ima otac Dino, samo čekamo da i najmlađi brat Niko postane vijest na našem portalu.

- Duje se izborio za četverogodišnju stipendiju na sveučilištu Elon iz North Caroline, prva divizija. Primijetili su ga dok je igrao za Kimball Union Academy iz New Hampshirea i sada je prepušten samo sebi. Bio sam mu u posjetu i mogu vam reći da ima bolje uvjete za trening nego što sam ja imao u Bostonu. Visok je 203 cm i igra na poziciji krilnog centra. Svjestan je Duje kako mora naporno raditi da uspije. Roko je visok 193 cm i marljivo trenira i, što mi je drago, često pita za savjet. Uvijek sam, kada je košarka u pitanju, pokušavao sa sinovima biti prijatelj, a ne otac. Ukratko, kada me pitaju, nastojim im objasniti neke stvari na način na koji mislim da je ispravno, kazuje ponosni otac Dino.