Hrvatska
Svako skandiranje i pjevanje u čijem je sadržaju riječ "ubij" podliježe sankcijama

Svako skandiranje i pjevanje u čijem je sadržaju riječ "ubij" podliježe sankcijama

Autor: Branko Tabak

I "tovari" su ljudi!

Propozicije natjecanja Premijer lige donose i nekoliko novosti. Svakako najzanimljiviji je dio vezan uz nesportsko ponašanje gledatelja za vrijeme utakmice. Za svako pjevanje i skandiranje u čijem se sadržaju spominje riječ "ubij" ili "ubiti" predviđena je novčana kazna od 5000 kuna. Na ovaj način na naplatu dolaze pozivi na ubijanje "tovara" koji su do sad prolazili lišo, Iako je jasno da su se povici odnosili na Dalmatince, propozicije natjecanja nisu imala pravni temelj za njihovo sankcioniranje.

Uz poziv svim navijačima da bodre svoj klub i igrače koji nose dres omiljenog kluba te da ne vrijeđaju ostale sudionike utakmice, dakle navijače i igrače protivničke ekipe i službene osobe, donosimo vam dio Propozicija natjecanja koji govori o sankcijama onih koji na tribine ne dolaze zbog sporta.

Foto: ABA liga

Apsurdno je da počinitelji na kraju ostaju nekažnjeni jer za njihove grijehe se sankcioniraju klubovi što ukazuje na potrebu sinkroniziranog rada državnih institucija i HKS-a kao krovne organizacije hrvatske košarke koja piše i sprovode u djelo propozicije i prvilnike. Drugim riječima, ako je bilo govora mržnje zbog koje će klub platiti 5.000 kuna kazne onda bi institucije trebale privesti pojedince koji šire mržnju i odrediti im kazne u skladu za Zakonom RH.

Evo "cjenikaka" kojeg se klubovi moraju pridržavati u slučaju grijeha njihovih navijača i u sčjčaju da opunomoćenici Premjer lige čuju, vide, opaze i upišu u svoje primjedbe.

Foto: UNC Smogovci

1.Bacanje bezopasnih predmeta 2.000,00 kuna

2. Bacanje tvrdih predmeta koji mogu prouzročiti ozljede (upaljači, novac i sl) 5.000,00 kuna

3. Paljenje baklji i sličnih pirotehničkih sredstava na tribinama ili bacanje istih na parket 5.000,00 kuna

4.Pljuvanje igrača ili službenih osoba od strane gledatelja 5.000,00 kuna

5.Bacanje tvrdih predmeta koji mogu prouzročiti ozljede opasne po život (kamen, stolica, šilo i sl.) 10.000,00 kuna

6.Vrijeđanje sudionika utakmice na rasnoj, nacionalnoj ili vjerskoj osnovi 5.000,00 kuna

7.Pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka u čijem sadržaju se spominje riječ „ubij“, „ubiti“ ili poticanje nasilja ili mržnje 5.000,00 kuna

8. Ako bilo koji gore navedeni sporni događaj prouzroči privremeni prekid utakmice 20.000,00 kuna

9. Ako bilo koji gore navedeni sporni događaj prouzroči prekid utakmice bez mogućnosti nastavka 40.000,00 kuna

Zbog prekršaja iz točke 6., 7., 8.i 9. Povjerenik natjecanja može izreći kazne zabrane igranja bez gledatelja od 1 do 3 službene (prvenstvene ili kup) utakmice.

U slučaju ponavljanja na istoj utakmici bilo kojih od prekršaja navedenih u točkama 1. do 5. novčana kazna se udvostručuje.