Europa i Svijet
Hrvatska
(FOTO) Sve u jednom danu: Zadar pobijedio Himki i skinuo blokadu

(FOTO) Sve u jednom danu: Zadar pobijedio Himki i skinuo blokadu

Autor: Paulo Sarić

Dojmovi se još nisu slegli, a slijedi novi veliki izazov.

Jučer je bio bitan dan za zadarsku košarku. Ne samo da je KK Zadar u prvoj otvorenoj utakmici pred domaćom publikom na otvaranju Zadar Basketball Tournamenta rezultatom 90-82 svladao moćni ruski Himki, već je i skinuta FIBA-a blokada čime su ispunjeni svi preduvjeti da se registriraju novopotpisani igrači za sezonu koja počinje idući tjedan. 

Dug prema Marku Ramljaku je riješen te će u nedjelju 29. rujna na parket Višnjika protiv Škrljeva istrčati kompletna momčad i krenuti u lov na što bolju poziciju uoči početka doigravanja HT Premijer lige.  No, rješavanju blokade unatoč, priča dana svakako je bila izvrsna predstava protiv Kurtinaitisove družine koja je nakon 40 minuta velike borbe morala potpisati kapitulaciju pred dalmatinskim sastavom. 

Dojmovi su pozitivni. Bilo nam je izuzetno stalo da se pred našom publikom predstavimo kao borbena i agresivna momčad i u obrani i u napadu, te na parket iziđemo kao kolektivno oružje i da kliknemo s publikom, što nam je od iznimnog značaja - izjavio je nakon vrijedne pobjede trener domaćeg sastava Ante Nazor i nastavio - kao što sam i zahtijevao od igrača, igrali smo zadarski. Čuli smo zadarski pljesak i zadarsko navijanje na tribinama i to nam je u ovom trenutku najbitnije. Zato mi je jako stalo do ove pobjede i susreta kojeg smo kontrolirali od početka do kraja.


FOTO: Zvonko Kucelin (Basketball.hr)

Piše se vrijedna pobjeda protiv euroligaša, ali najbitnije je ostati nogama čvrsto na zemlji. 

- Ne treba ulaziti u euforiju. Ovo je pripremni dio i ostaju nam isti problemi koje smo imali i prošli tjedan. Oscilacije su i dalje velike. Dobro je što se naziru konture igre i karakteristike koje želimo prikazati ovu godinu.  

Čitavo je vrijeme izgledalo da su Zadrani s većim motivom ušli u sinoćnji dvoboj od svojih moskovskih suparnika. 

- Rekli smo da ćemo se ‘pošajbati’, a to nam je nedostajalo i u Velikoj Gorici i u Splitu. To je model kako se treba igrati. 

Domaću su publiku u pojedinim trenucima iritirali suci koji su, sukladno euroligaškom kriteriju, svirali svaki kontakt Zadrana sa suparničkim igračima, rezultat čega je čak 49 slobodnih bacanja Himkija. Naspram samo 21 domaćina. 

- Bilo je tu puno korištenja ruku i sličnih stvari, malo smo i došli na polje sudaca. No, to je sve normalno. Moramo iskontrolirati agresivnost da bude što je moguće produktivnija. Ali, pokazali smo želju i volju i to je ključno - za kraj je kazao Nazor. 

Zadar iduću utakmicu igra večeras s početkom u 20:30 sati protiv Anadolu Efesa.