Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Sve više velikih klubova pod FIBA-inim okriljem, Hrvati se čvrsto drže ABA-e

Sve više velikih klubova pod FIBA-inim okriljem, Hrvati se čvrsto drže ABA-e

Autor: Branko Tabak

Dok traje...

Pripreme za sezonu Lige prvaka u košarci 2020/21 započele su velikim vijestima. Tri europska klub zvučnih imena prijavila su se za nastup u nadolazećoj petoj sezoni ovog natjecanja. 

Paralelno s planiranjem završnog turnira za sezonu 2019/2020, koji će se održati od 30. rujna do 4. listopada, FIBA-ina Liga prvaka  pokrenula je postupak za prijave klubova u sezonu 2020/21, a brojni vrhunski europski klubovi već su službeno potvrdili sudjelovanje. Među njima su i nova imena - Darussafaka, Rytas i Bilbao. 

Darussafaka je pobjednik turskog Kupa, prošle sezone igrala je Euuroligu, a prije dvije bila pobjednik ULEB-ovog Eurokupa.

Rytas unatoč dominaciji Žalgirisa u Litvi ima impresivnu listu trofeja. Bili su pet puta državni prvaci, tri puta pobjednici kupa, kupa LKF-a  te po dva puta osvajači Kupa kralja Mindaugasa i ULEB kupa. 

Iznimno je značajan prelazak još jednog španjolskog  kluba na FIBA-inu 'polovinu terena'.  Bilbao je imao uspješnu sezonu u Španjolskoj u kojoj su izborili doigravanje i igrali četvrtfinale Kupa Kralja. 

Hrvatski klubovi i dalje se čvrsto drže ABA lige koja sve češće upada u probleme regularnosti i rukovođenja.

HKS godinama lobira da se hrvatski klubovi priključe natjecanjima pod FIBA-inim okriljem, no ovi oklijevaju, važu te i dalje naginju prema regionalnom natjecanju.

Je li trenutak za odlučnije poteze? Čini se da ne. Razmišlja se, čak i javno spominje mogućnost prelaska u FIBA-in zagrljaj,  no za sada isključivo kako bi se ojačale vlastite pozicije u regiji. Uostalom i Splitu i Zadru smiješi se nastup u prvom razredu ABA-ligaškog loptanja. 

Pa dok traje!