Europa i Svijet
Hrvatska
Šveđo promijenio klub

Šveđo promijenio klub

Autor: Paulo Sarić

Životni put Damira Markote.

Bivši hrvatski reprezentativac Damir Markota ostaje u Turskoj. Nakon što je tekuću sezonu odradio u redovima İstanbul Büyükşehir Belediyespora, nekadašnji Cibos će karijeru nastaviti u redovima Muratbey Uşaka.

Rođeni Sarajlija je nakon izbijanja rata s obitelji otišao u Švedsku gdje se počeo baviti košarkom. Talent je pokazivao od ranih dana pa je ubrzo dogurao i do švedske U14 reprezentacije. Posebno je zanimljiva priča kako je došao do Cibone. Markota, tj. tada još uvijek Omerhodžić, na internetu je pronašao članak u kojemu je stajalo da Vukovi traže mlade igrače te se uvjeren u svoje sposobnosti odlučio prijaviti. Došao je na probu i odmah zadovoljio. U redovima zagrebačke momčadi ostao je do 2006. godine kada se odlučio okušati u najjačoj ligi svijeta. Kao 59. pick na draftu su ga odabrali San Antonio Spursi i zamijenili u Milwaukee Buckse gdje je proveo jednu sezonu u kojoj je odigrao 30 utakmica sa malom minutažom i skromnim učinkom. Potom je uslijedio povratak u Europu gdje ga je put preko Rusije i Litve, gdje je s Žalgirisom osvojio trostruku krunu, vratio u redove Vukova. No, u redovima bivšeg europskog prvaka nije se dugo zadržao te je nakon svađe s trenerom Perasovićem otišao prvo u Španjolsku, pa zatim u Sloveniju.

U sezoni 2011./12. nakratko se vratio u glavni grad Hrvatske, ovaj put u redove momčadi iz Trnskog, da bi se ponovno otisnuo u inozemstvo i prvi puta zaigrao u Turskoj, u redovima Beşiktaşa. Europske putešestvije potom su ga preko Brose Basketsa i Bilbaa ponovno vratile pod Toranj gdje je odigrao vrlo dobar prvi dio sezone. Nakon što je zbog financijskih razloga napustio redove Cibone, vratio se u tursku ligu. Posljednji klub popularnog Šveđe bio je istambulski prvoligaš u čijim se redovima skrasio i zadržao dvije i pol godine. Ove je sezone u redovima prvoligaša grada na Bosporu, gdje je igrao s još jednim bivšim igrače Cibone Earlom Callowayom, u prosjeku zabijao 8.3 koša uz 4.3 skoka i nešto manje od dvije asistencije po susretu.

Uşak će iskusnom visokom igraču biti već 15. klub u profesionalnoj karijeri. Poslušajte što je prije dva mjeseca u intervjuu za youtube kanal Turske košarkaške federacije rekao vezano za hrvatsku košarkašku reprezentaciju i igranju u Istanbulu.