Regija
Svetislav Pešić: Srbima ne treba ABA liga

Svetislav Pešić: Srbima ne treba ABA liga

Autor: BB.hr Photo: Partizan Mozzart Bet/Emilija Jovanović

'Moramo se povezati s Europom'

Izbornik košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je, gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u, da srpskim klubovima ne treba ABA liga i da se moraju vratiti tamo gdje im je mjesto.

Pešić je rekao da je prilikom dočeka košarkaša na balkonu Skupštine Beograda shvatio kome je dužan reći da košarka treba biti cilj, a ne sredstvo za neke druge ciljeve. 

– Bila je fantastična atmosfera na dočeku, na ovom spektaklu koji su ovi momci i djevojke napravili. Doživio sam to nakon Indianapolisa, ali ovo je bilo na drugačiji način. Tada shvatiš i osjetiš koliku odgovornost imaš prema tim ljudima, prema navijačima, koliko je njima važno da reprezentacija postiže visoke sportske rezultate. Sada se pitam što bismo trebali napraviti da uvijek budemo na svakom natjecanju, da uvijek dođemo s medaljama. Kako doći tamo? Kako mi danas radimo, nemoguće. Sustav natjecanja je prevladan – rekao je Pešić te dao prognozu što će se događati idućih godina ako se stvari ne promijene u sustavu natjecanja domaće lige.

- Mislim da nemamo piramidu sustava natjecanja u kojoj je najvažnije proizvesti igrače. Imamo igrače u svim ligama koji nemaju apsolutno nikakve perspektive za budućnost naših velikih klubova ili za reprezentaciju. Najvjerojatnije, što će biti dogodine ili za dvije godine, Crvena zvezda i Partizan vjerojatno će dobiti poziv u Euroligu, a nakon toga će postati suvlasnici natjecanja. To će se 100 posto dogoditi. Što ćemo onda? Ne bismo trebali igrati ABA ligu. Moramo se vratiti tamo gdje pripadamo. Dakle, moramo imati profesionalnu srpsku ligu. I to odmah, sada, na kraju ovog olimpijskog ciklusa. Onog trenutka kada Crvena zvezda i Partizan definitivno dobiju sigurnost da će svake godine igrati u Euroligi, napravimo ligu poput litavske - istaknuo je Pešić.


Pojasnio je tada da su Litavci formirali profesionalnu ligu i da je svaki klub dobio pravila ponašanja, kakvu dvoranu mora imati. 

 - Apsolutno je sve regulirano. I igraju svoju ligu i igraju europska natjecanja. Što se ovdje događa? Osim Zvezde i Partizana nitko ne igra u Europi. Nema kluba. I to već godinama. Želimo razvijati i našu košarku. Što to znači? To znači da onog trenutka kada napravimo profesionalnu srpsku ligu, jedinstvenu srpsku ligu, tada će ta srpska liga biti primjerena europskim natjecanjima. Trebali bismo se povezati s Europom, sa svijetom. Moramo se povezati s Europom. Moramo biti u Europi. Ne na ovim prostorima bivše Jugoslavije, koje i danas volim iako više ne postoje - dodao je Pešić.  

Naglasio je da se mora razmišljati o budućnosti.

 - S aspekta naših interesa moramo vrlo brzo, prije svega klubovi pokazati interes kako žele dalje i gdje se žele natjecati. Sve ovo govorim za budućnost. Jer nakon Olimpijskih igara ovdje će doći drugi trener. Pa poslije njega doći će drugi. Dakle, od ovog rezultata, od ovog srebra, što smo dobili? Vidjeli smo ljude koji su došli bodriti košarkašku reprezentaciju. Ne reprezentaciju, nego srpsku košarku. Zamislite koliko imamo obožavatelja. A svi bi trebali navijati i za Crvenu zvezdu i za Partizan i obrnuto kako hoćete. I za Megu. Treba im ponuditi adekvatan sustav natjecanja - jasan je srpski izbornik.