Europa i Svijet
Hrvatska
Švicarska: Bavčeviću se smiješi novi trofej

Švicarska: Bavčeviću se smiješi novi trofej

Autor: Paulo Sarić

Rutinska pobjeda zahvaljujući kontroli skoka.

Monthey Nikše Bavčevića došao je na korak do naslova prvaka Švicarske. Nakon dvije uzastopne pobjede momčad splitskog stručnjaka vodi 3-2 u finalnoj seriji i imat će dvije prilike da se okiti trećim naslovom prvaka. Do prednosti u seriji došli su rutinski svladavši Lionse iz Ženeve na domaćem terenu rezultatom 72-56.

Iako su gosti dobro otvorili susret, te zahvaljujući Robertu Kovaču koji je zabio prvih pet poena svog sastava vodili 1-5, ostatak susreta je pripao Bavčevićevoj momčadi. Serijom 8-2 krajem prve dionice Monthey se počeo odvajati, a Lavove je u susretu držao isključivo bek podrijetlom iz Jelenja, Roberto Kovač. Slobodnim bacanjem Dubasa domaćin je prvi put otišao na dvoznamenkastu prednost u 13. minuti, da bi do odmora povisio na 39-28. U nastavku se dugo vremena igralo koš na koš, te se prednost Montheya stalno vrtjela oko desetak razlike. Susret je konačno prelomljen početkom zadnje četvrtine koju domaći sastav otvara s tri uzastopne trice, a kada je Young položio za plus 21 pitanje pobjednika je bilo riješeno. Gosti su odmah odgovorili serijom 0-10, no bilo je prekasno za povratak.

Momčad splitskog stručnjaka je slavila zahvaljujući ogromnoj dominaciji pod obručima koja je rezultirala čak 21 skokom viška, te ju ni 20 izgubljenih lopti nije ugrozilo. Monthey je predvodio Brandon Young s 18 koševa i sedam asistencija, dok je Maroutto dodao 14 poena u koje je ugradio četiri trice. Pankracije Barać je utakmicu ponovno odgledao s tribine Najefikasniji u redovima gostiju bili su Roberto Kovač i novopridošli Dominykas Milka koji su ubacili po 11 koševa. Na kraju susreta je šansu dobio i Juraj Kozić koji se pokazao u dobrom svijetlu zabivši pet poena za osam minuta provedenih na parketu.

Prvu priliku da se okiti naslovom švicarskog prvaka Nikša Bavčević imat će u utorak u Ženevi, s početkom u 19.30h.