Hrvatska
Regija
Talentirani Gatarić krenuo stopama Mateja Bošnjaka

Talentirani Gatarić krenuo stopama Mateja Bošnjaka

Potpisao za Cedevita Olimpiju, ali...

Još jedan mladi igrač Cedevite Junior potpisao je višegodišnji profesionalni ugovor sa "starijim bratom" iz Ljubljane, Cedevita Olimpijom. Slično kao Matej Bošnjak prije nekoliko mjeseci i Aleksa Gatarić je navršetkom 18. rođendana (19.04.2002. Banja Luka) pristupio Zmajčekima uz činjenicu da će najmanje još slijedeću sezonu provesti u matičnoj Cedeviti Junior loptajući se na hrvatskim parketima. 


Aleksa Gatarić s visinom 190 cm igra na poziciji playmakera a u Zagreb je iz Bosne i Hercegovine stigao 2018. U prekinutoj sezoni zbog pandemije COVID-19 za Cedevitu Junior je u Prvoj ligi kao starter odigrao 16 utakmica a uz prosječnih 18 minuta upisivao je po 6.9 koševa, 2.1 skok, 1.8 asistencija i 1.4 ukradene lopte. Kao ponajbolji igrač BiH kadetske reprezentacije na Europskom prvenstvu U-16 B divizije (srebro) 2018. u 8 je utakmica ubacivao 11.4 koševa uz 4.9 skokova, 4.3 asistencije i 1.4 ukradene lopte. Pozornost međunarodne publike privukao je na juniorskom Euroligaškom turniru 2018./2019. kada je za Cedevitu u 4 utakmice postizao prosječnih 12.8 koševa uz 5 skokova i 2,8 asistencija kao i u juniorskoj ABA ligi s prosjecima 5.2 koševa, 2.3 skokova i 0,8 asistencija. Ovaj potpis još je jedan dokaz sjajnog rada s mladim igračima u Cedeviti Junior uz iznimne uvjete za rad u Domu košarke Cedevita u Zagrebu uz kvalitetnu odskočnu dasku za nastavak karijere u velikim europskim klubovima. Podsjetimo, prije Gatarića su u tadašnju Cedevitu Zagreb iz BiH stigla dva talentirana mlada igrača koja su kasnije iz Zagreba otišla izravno u NBA ligu, Džanan Musa i Jusuf Nurkić.

Aleksa Gatarić, košarkaš KK Cedevita Olimpije na posudbi u KK Cedevita Junior:

"Velika mi je čast što sam uopće dobio priliku potpisati ovakav ugovor. Kada sam došao u Cedevitu ovo je bio neki cilj kojeg sam ja trudom i zalaganjem uspio ostvariti. Sada je na meni da se dokažem ovdje, u Cedeviti Junior, koja je isto savršena sredina za mladog igrača i za njegovo razvijanje i sada je da se dokažem, da to napravim na terenu i da jednog dana zakucam na vrata prve momčadi Cedevita Olimpije. Riječ je o velikom, ogromnom klubu iz Ljubljane o kojem sam puno čuo i dosta puta gledao. Igraju u Eurokupu 7Days, drugom po snazi natjecanju u Europi, imali su u sastavu puno igrača na visokoj razini, neki danas u NBA, u jakim europskim klubovima tako da će mi biti velika čast da jednog dana i ja budem jedan od tih igrača."

Marko Trninić, trener KK Cedevita Junior:"Definitivno, Aleksa je to zaslužio svojim radom, igranjem na poziciji playmakera. Puno je napredovao u posljednje vrijeme a mislim da ima još veliki prostor za daljnje napredovanje. Držim da je sazrio i da će slijedeće sezone napraviti veliki iskorak prema onome što priželjkujemo a to je da bude vrhunski igrač. Vjerujem da ima sve predispozicije za to."

Tomislav Zebić, direktor KK Cedevita Junior:"Izuzetno nam je zadovoljstvo što je još jedan igrač, nakon Mateja Bošnjaka, iz naše košarkaške akademije Cedevita Junior došao u situaciju potpisati ugovor s klubom s kojim imamo dugoročnu suradnju, Cedevita Olimpijom. Mislim da je to plod kvalitetnog rada kakav jest u vrhunskim uvjetima kod nas u Zagrebu i vrhunskim stručnim kadrom koji tu radi i s kojim objedinjujemo cjelinu idealnu za razvoj mladih talenata. Aleksa je drugi iz te generacije juniora, na tragu kojim smo mi i prezentirali razvoj kluba Cedevita Junior što se i obistinilo. U jednoj sezoni smo doveli dvojicu igrača do profesionalnih seniorskih ugovora. Na tom tragu nastavljamo i dalje i nadamo se da ćemo za slijedeću sezonu sastaviti momčad s pretežito mladim igračima koje ćemo razvijati i pripremati za višu razinu. Ambicije imamo i dalje i idemo prema cilju da dođemo do HT Premijer lige jer smatramo da je to rang adekvatan da se naši mladi igrači najbolje razvijaju. Gledajte, ovim potpisom profesionalnog ugovora razvoj mladog igrača nije završio. Mi smatramo da je njihov profi rang minimum ABA liga ili Eurokup a da bi došli na tu razinu trebaju još minimum godinu dana kako bi se digli i kvalitetom i fizički da u tim ligama mogu ozbiljno participirati. To je naš zacrtani put i vjerujem da to dokazujemo i da mladi igrač koji dođe u naš klub ovdje svakako može puno naučiti i oblikovati se u pravog košarkaša."

Davor Užbinec, direktor KK Cedevita Olimpija:"Ponosni smo što je Aleksa za svoj prvi profesionalni ugovor odabrao Cedevita Olimpiju. On je u Zagreb stigao prije dvije godine, pažljivo smo pratili njegov razvoj i proslavom 18. rođendana smo mu ponudili ugovor da postane član Cedevita Olimpije. Svoju karijeru Gatarić će nastaviti u Cedeviti Junior uz nadu da će ga put kasnije odvesti u Ljubljanu. Zagrebački dio našeg zajedničkog projekta i dalje će biti mjesto za napredovanje talenata iz cijele regije a stvarno nas veseli što i mladi igrači prepoznaju da je projekt Cedevita Olimpija izgrađen na zdravim temeljima i da zagrebačko-ljubljanska družina postaje velika konkurencija ostalim razvojnim centrima diljem Europe."

Marino Baždarić, koordinator omladinskih pogona KK Cedevita Junior - KK Cedevita Olimpija:"Njegov razvoj pratimo već dulje vrijeme, i prije nego što je stigao u tada zagrebačku Cedevitu i nastavio raditi u Cedeviti Junior. Jedini logičan slijed njegove karijere bio je potpis ugovora s Cedevita Olimpijom i stvarno smo sretni da je u našem zajedničkom projektu prepoznao šansu i da će se i dalje nastaviti razvijati i kao osoba i kao igrač. Vjerujem da će se Aleksa dokazati u Cedeviti Junior i da će igrama za nju uskoro otvoriti vrata igranju za seniore Cedevita Olimpije."