Europa i Svijet
Talijane se ne smije podcijeniti

Talijane se ne smije podcijeniti

Autor: Paulo Sarić

Rutinska pobjeda Italije u Sacchettijevom debiju.

Za razliku od Hrvatske koja je poražena na gostovanju u Nizozemskoj, naš nominalno najveći suparnik u skupini D europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine reprezentacija Italija je trijumfalno krenula na put prema Kini. Izabranici Romea Sacchettija bez većih su problema svladali Rumunjsku 75-70. Iako na koncu pobjeda ne djeluje pretjerano uvjerljivo, Talijani su vodili gotovo čitavim tijekom utakmice te ih je tek opuštanje na koncu susreta koštalo uvjerljivije pobjede.

Iako su domaćini nedavno završenog Europskog prvenstva zabili prve koševe, naši nedjeljni protivnici vrlo su brzo uspostavili kontrolu nad dvobojem te su se do isteka prve četvrtine odvojili na dvoznamenkastu prednost (26-15). Rumunji su teško dolazili do koša, a jedini je koliko-toliko raspoložen bio tek Emanuel Cate koji je sprječavao Azzure da već do poluvremena riješe pitanje pobjednika. Na veliki se odmor otišlo s 42-28 za Italiju. Gosti su se malo trgli u trećoj četvrtini i nakratko uspostavili ravnotežu pa se nekoliko minuta igralo koš na koš, a onda je krenula serija Sacchettijevih momaka 9-0 koja je prelomila susret i odvela Talijane na velikih plus 19 (59-40). Susret je mirno tekao kraju sve do 35. minute kada je došlo do opuštanja u domaćim redovima što su Rumunji iskoristili da ublaže poraz. Prišli su gosti i na minus pet manje od minutu prije kraja (73-68), a onda je Della Valle dvama slobodnim bacanjima odagnao sve šanse za mogućim iznenađenjem.

Talijane su do pobjede predvodili Pietro Aradori i Amadeo Della Valle s po 16 koševa, dok je najbolji u gostujućim redovima bio Emanuel Cate također sa 16 poena, čemu je dodao i osam skokova. Večerašnji je susret pokazao da su Azzuri i u oslabljenom sastavu opasan protivnik kojega se nipošto ne smije podcijeniti pred utakmicu u Zagrebu.