Hrvatska
Talijani i Slovenci na turniru sjećanja na Tomislava Kneževića

Talijani i Slovenci na turniru sjećanja na Tomislava Kneževića

Autor: Branko Tabak

U Zadru će se u legendarnoj dvorani Jazine 25. i 26. kolovoza održati 14. Memorijalni juniorski košarkaški turnir Tomislav Knežević.

Na turniru pravo nastupa imaju igrači rođeni 2000. godine i mlađi, prema važećim propozicijama HKS-a.

Ovogodišnji sudionici turnira su sudjeluju KK Zadar, KK Sonik Puntamika, KK Petrol Olimpia Slovenija i BC Lissone Italija. Igra se po sistemu svatko sa vakim i to po sljedećem rasporedu:

Subota, 25. kolovoza:


11:00  Lissone-Sonik Puntamika
12:45 Otvorenje turnira
13:30 Zadar-Petrol Olimpija
18:30 Petrol Olimpija-Lissone
20:30 Zadar-Sonik Puntamika

Nedjelja, 26. kolovoza

09:00 Sonik Puntamika-Petrol Olimpija
11:00 Zadar-Lissone
12.45 Proglašenje pobjednika

Tomislav Knežević je rano preminuli košarkaš KK Zadar koji je preminuo 7. kolovoza 2003. godine u 22. godini života od posljedica teških ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći. 

U kratkoj karijeri koja je naglo prekinuta kao i njegov mladi život nanizao je seriju uspjeha.

S kadetima Zadra je odvojio broncu na prvenstvu Hrvatske, bio je član kadetske reprezentacije Hrvatske, nastupao je na kadetskom Europskom prvenstvu 1997., igrao je za reprezentaciju Hrvatske na Olimpijskim igrama mladih 1998., za seniore Zadra zaigrao je u sezoni 1999/2000, iste je sezone osvojio Kup Krešimir Ćosića.

Iako je otišao iz Zadra, Zadar je uvijek bio u njegovu srcu. Tako je kao igrač Geoplin Slovana u Ljubljani početkom travnja 2003. bio među zadarskim navijačima koji su s tribina uz bučno navijanje popratili najveći uspjeh u povijesti kluba, osvajanje regionalne Goodyear, danas ABA lige.

U njegovu čast te 2003. godine odigrana je utakmica između KK Zadar i ekipe Tomislavovih prijatelja, da bi već sljedeće godine bio organiziran Memorijalni turnir škola košarke, koji se 2005. pretvorio u juniorski turnir. Čeztrnaesto izdanje turnira održat i ove godine organizaciji KK Zadar i Košarkaškog Saveza Zadarske županije.