Hrvatska
Ženska košarka
Tek joj je 17 godina. Lena Bilić odigrala utakmicu karijere, Trešnjevka povela u finalu protiv Raguse

Tek joj je 17 godina. Lena Bilić odigrala utakmicu karijere, Trešnjevka povela u finalu protiv Raguse

Na tri pobjede

U prvoj finalnoj utakmici doigravanja za prvakinje Hrvatske zagrebačka Trešnjevka 2009 je nadigrala Ragusu iz Dubrovnika 74:61 i povela 1-0 u seriji na tri dobivene utakmice. Drugi susret igra se u subotu u Dubrovniku.

Predvođene Lenom Bilić i Nikom Rodek domaći sastav je sjajno otvorio utakmicu i serijom 18:2 dobio prvu četvrtinu 25:9. Bilić je u tom periodu ubacila 10 poena, u drugoj četvrtini dodala tri trice i odvela Trešnjevku na odmor s +12 (40:28). Sve je bilo jasno na startu treće četvrtine kada je Viktorija Ćurić povezala pet poena, a dvije trice dodala Nina Novak za +21 (51:30). Sredinom treće četvrtine poslije novih ubačaja  Ćurić i Bilić bilo je i najvećih +27 (59:32). Lea Hajdin je tek u završnici ublažila poraz Raguse.

”Utakmicu je odlučilo odlično naše otvaranje gdje smo napravili sve ono što smo dogovarali. Krenuli smo vrlo agresivno i trkački raspoloženo. Lena Bilić je odigrala maestralno prvo poluvrijeme. To nas je nosilo uz 40 zabijenih poena i korektnu obranu. Kasnije smo održavali prednost uz male teškoće ali to je i očekivano uz ovako mladu ekipu”, naglasio je trener Trešnjevke Dean Nemec

”Čestitala bih Trešnjevci na prvoj pobjedi i odlično prezentiranoj utakmici. Posebno je bila raspoložena Lena Bilić koju nismo uspjeli nikako zatvoriti kao i Viktoriju Ćurić. Nismo imali šutersku večer iako smo se trudili i nadamo se da nam se neće ponoviti ovakva utakmica u nastavku serije”, kazala je Cvetana Matić, trenerica Raguse.

”Čestitke Trešnjevci na pobjedi koja je zaslužena. Odigrale su fantastičnu utakmicu, a nama ostaje da se skupimo kroz ova dva dana i odigramo bolju utakmicu na našem parketu”, kazala je Iva Todorić.

”Ovo nam je jedna od ljepših pobjeda ove sezone jer je povijesna, prva u finalu. Čestitke mojim curama i Ragusi na fer igri i s nestrpljenjem očekujemo drugu utakmicu u subotu u Dubrovniku”, kazala je Nika Rodek.


Sa samo 17 godina Lena Bilić je odigrala utakmicu karijere s 31 poenom (trice 5/7) uz 10 skokova. Ćurić je dodala 20 uz 9 skokova i 6 asistencija, Novak 11, a Rodek je uz 9 poena imala 10 skokova, 8 asista i 4 osvojene lopte. Kod Raguse po 14 poena ubacile su Hajdin i Jennifer Fleischer, a Todorić 13 uz 8 skokova i 7 asista.

U poluvremenu dvoboja podijeljene su i nagrade najboljim igračicama u regularnom dijelu Premijer lige. Lana Pačkovski (Pula) je MVP sezone i najbolji asistent, Lea Miletić (Plamen Požega) je najbolja igračica po izboru trenera, Shaniya Jones (Brod Na Savi) najbolji strijelac, a Tamara Jovančević (Brod na Savi) najbolji skakač. Po izboru trenera najbolja trenerica ove sezone je Iva Borović Gregov, trenerica Medveščaka.

Foto: Marin Sušić