Europa i Svijet
Televisa presenta

Televisa presenta

Autor: Paulo Sarić

Najbolji mađarski košarkaš konačno potpisao za Barcelonu.

Završena je najveća košarkaška sapunica ovoga ljeta. A objektivno govoreći možda i sportska. Neymarovu transferu unatoč. Kao i u nogometu, i u košarci je u prvome planu bila Barcelona. I ponovno krilni igrač. Ovaj put defanzivnih karakteristika. Pogađate, riječ je o Mađaru Adamu Hangi koji će predvoditi svoju reprezentaciju u prvome kolu EuroBasketa protiv Hrvatske.


Najbolji obrambeni igrač Eurolige prošle sezone već je prije nekoliko mjeseci trebao napustiti Baskoniju u kojoj je proveo posljednje dvije godine i pridružiti se najboljoj katalonskoj momčadi. No, nije sve išlo glatko. Preokreti u priči se ne mogu nabrojati na prste (dvije ruke), a već je nekoliko puta izašla „službena“ vijest o tome kako je Mađar preselio u Barcelonu. Ili, pak, kako je odlučio ostati u Vitoriji.

Barcelona je pokušavala mnogo toga ne bi li dovela jednog od najboljih europskih krilnih igrača u svoje redove, no problem je predstavljala činjenica da Hangu veže ugovor za baskijski klub. Pokušavali su Katalonci i s izravnim novčanim transferima, trudili su se nagovoriti igrača da sam otkupi ugovor, čak su i nudili nogometaše u zamjenu za mađarsko krilo, no Baskonija se pokazala kao izuzetno tvrd pregovarač. Kada je prije mjesec dana izišla vijest da je Hanga produžio ugovor s Baskima izgledalo je da je priča konačno stavljena ad acta. Ipak, došlo je do novog preokreta. Posljednjeg, s obzirom da je transfer potvrđen na službenim stranicama Barcelone. Valjda posljednjeg…

Hanga je profesionalnu karijeru započeo u Albi iz Fehérvára u čijim je redovima ostao do 2011. godine kada je otišao u Španjolsku. Nakon dvije sezone u Manresi preselio je u Vitoriju u kojoj se u zadržao do danas. Jednu je sezonu proveo na posudbi u talijanskom Avellinu nakon čega je postao neizostavan dio španjolskog euroligaša. Od povratka u Baskoniju dizao je kvalitetu svojih igara, a sve je kulminiralo prošle sezone u kojoj je bio ponajbolji obrambeni igrač u Europi te je na koncu zasluženo odnio nagradu za obrambenog igrača godine. Lani je ujedno izabran i u najbolji petorku ACB lige.

S Barcelonom je potpisao ugovor na tri godine.