Europa i Svijet
Hrvatska
Tešija nije uspio, Lukoilu nova titula

Tešija nije uspio, Lukoilu nova titula

Autor: Paulo Sarić

Za vrijeme koje je Splićanin proveo na terenu Beroe je ostvario plus deset.

Stjepan Tešija nije uspio osvojiti i treći trofej ove sezone. Njegov Beroe poražen je na domaćem parketu od Lukoil Academica rezultatom 76-83 koji je time obranio naslov prvaka Bugarske. 

Lukoilu je ovo 14. trofej u posljednjih 15 godina, a jedini tim koji je uspio prekinuti dominaciju Naftaša bio je Levski 2014. godine. Nekadašnji član regionalne lige tada je u odlučujućoj petoj utakmici finala doigravanja svladao najbogatiji bugarski klub u čijim je redovima bio i bivši igrač Cibone Jure Lalić.

Nošeni bučnom podrškom sa tribina domaćini su izvrsno otvorili dvoboj i poveli 8-0. No, to im je ujedno bila i najveća u čitavom susretu. Gosti iz glavnoga grada na krilima iskusnog Gibsona do kraja četvrtine sustižu zaostatak i prelaze u vodstvo koje nisu ispustili do kraja utakmice. Beroe je upao u napadačku krizu te je u razdoblju od osme do 17. minute susreta ubacio tek pet poena, što su gosti iskoristili da izgrade nedostižnih 21 razlike. Na odmor se otišlo sa 32-48, a na najvećih plus 22 svoju je momčad tricom u 23. minuti odveo večeras nezaustavljivi Gibson.

Sofijani su već počeli slaviti što im se umalo obilo o glavu. Domaćini su se raspucali i četiri minute prije kraja susreta prišli na samo minus šest, ali nisu imali snage za potpuni preokret. U najvažnijim trenucima šut ih je izdao te u naredne tri i pol minute nisu zabili niti poena čime su praktički predali titulu u ruke suparnicima.

Lukoil je do pobjede nosio fantastični Bobby Gibson sa 30 poena i tricom 7/10, dok je najbolji u redovima poraženih bio Brandis Raley-Ross sa 21 košem te po šest skokova i asistencija. Hrvatski je visoki igrač za 21 minutu provedenu na parketu ostvario statistički skroman učinak od dva koša i četiri skoka. Ovim porazom Beroe je zaključio vrlo uspješnu sezonu u kojoj su uz bugarski kup osvojili i Balkansku ligu.