Europa i Svijet
FOTO: Timska košarka pobijedila individualnu kvalitetu, Hrvatska se udaljila od SP

FOTO: Timska košarka pobijedila individualnu kvalitetu, Hrvatska se udaljila od SP

Autor: Teo Cilar

Litva je uvijek Litva.

Bolan poraz doživjela je Hrvatska na domaćem terenu u prepunom Gradskom vrtu protiv reprezentacije Litve koja je iako oslabljena, uspjela slaviti i u sedmom susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Bili su bolji rezultatom 83:84, a Hrvatsku su gurnuli korak dalje od nastupa na Svjetskom prvenstvu. 


Hrvatska-Litva 83:84 (21:21, 15:22, 19:20, 28:21)


Hrvatska je susret protiv započela petorkom Rok Stipčević, Josip Bilinovac, Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Ivica Zubac. Litva je bolje krenula u susret i preko Edgarasa Ulanovasa i Mantasa Kalnietisa dolazi do vodstva 0:4. Hrvatska svoja prva tri napada na utakmici nije realizirala, a u četvrtom pokušaju nakon skoka u napadu poentira Bilinovac za prve Hrvatske poene. Nakon što je Litva povela 2:6, dvoranu na noge diže Zubac atraktivnim zakucavanjem. Poslije trice Renaldasa Seibutisa za 4:9 i promašaja Bogdanovića, Zubac atraktivnom blokadom još jednom diže dvoranu na noge, a Šarić to koristi i u kontri smanjuje, a nakon toga stavlja tricu za izjednačenje na 9:9.  Tu je Zubac morao van iz igre zbor druge osobne pogreške, ali Ante Žižić nastavlja u istom ritmu, a do kraja četvrtine gledali smo relativno izjednačenu igru. Na nešto manje od minute do kraja perioda Eimantas Bendzius pogađa tricu za vodstvo Litve 17:21, ali Žižić s dva pogođena bacanja i Jakov Mustapić polaganjem u kontri poravnavaju na 21:21 poslije prvih deset minuta. 

Litva je odmah na početku drugog perioda serijom 7:0, a Hrvatska je na prve poene čekala dvije i pol minute kada dvicu postiže Kruno Simon. Kod Hrvatske je u ovom periodu i dalje loše igrao Bogdanović. Litva je bez problema održavala stečenu prednost, a Adas Juskevičius i Lukas Lekavičius vode Litvu do dvocifrene prednosti 29:41. Hrvatska je u tim trenucima izgledala jako loše, Bogdanović je bio bez poena uz šut iz igre 0-9. Ipak, posljednje dvije minute Hrvatska s četiri slobodna bacanja i tricom Bogdanovića smanjuje na 36:41. Litvina je ipak bila zadnja, Lekavičius sa zvukom sirene postavlja konačan rezultat prvog poluvremena 36:43. 

Litva je i treću četvrtinu otvorila bolje. Krenuli su tricom Seibutisa, Šarić odgovara istom mjerom, ali Mindaugas Kuzminskas i Ulanovas dižu tada na 39:50. Krenuo je tada i Bogdanović, pogađao je s svih strana, doveo Hrvatsku u jednom trenutku na minus šest, ali bliže nismo mogli. Litva je u posljednju četvrtinu ušla s plusom od 8 poena. Bogdanović je u trećem periodu ubacio 15 poena, ali ostatak ekipe je zakazao.

Bendžius je na samom početku posljednje dionice novom tricom odveo Litvu do plus 11. Hrvatska je tada konačno zaigrala puno bolje u obrani, puno zasluga tu ide i Ivanu Ramljaku koji uz odličnu obranu ubacuje i tricu, a s 4 poena Zubca i dvicom Simona dolazimo na 64:68. I taman kada se probudila publika, Bendžius stavlja novu tricu za plus sedam Litve. Hrvatska se tada serijom 9:2 potpuno vratila u utakmicu. Tricom Simona poravnali smo na 73:73, a do kraja utakmice ostale su dvije i pol minute. Litva je odgovorila tricom, a kako drugačije. Precizan je bio Juskevičius, a nešto kasnije uz jedno pogođeno bacanje, Litva je imala 73:77. Zubac je zakucao i smanjio na minus dva, ali Hrvatska je jako loše tada odigrala dva napada, potpuno neorganizirano, a to kažnjava Kalnietis ključnom tricom za 75:80. Simon je tricom na pet sekundi do kraja smanjio na 80:83, brzi faul na Kalnietisu nije se isplatio. Pogodio je prvo, promašio drugo, a trica Simona na kraju nije imala značaja. Litva je na kraju potpuno zasluženo slavila s 83:84.

Kod Hrvatske je najbolji bio Bogdanović s 22 poena od čega je 17 ubacio u drugom poluvremenu, ali samo dva u posljednjoj četvrtini. Šarić je ubacio 19 uz 6 skokova i 5 asistencija, Simon 16 uz 5 skokova dok je Zubac uz ubačenih 11 poena uhvatio 4 skoka uz 3 blokade. Kod Litve najbolji Bendžius koji je ušavši s klupe ubacio 16 poena (4/7 trica), Kalnietis je zabio 15 uz 5 asista, Juskevičius 14, a Lekavicius 10 poena. Litva je pogodila 12 trica iz 27 pokušaja. 

Hrvatska je sada u situaciji da jednostavno mora slaviti u Poljskoj za tri dana kako bi zadržala izglede za plasman na Svjetsko prvenstvo. Situacija u našoj skupini je nakon današnjih pobjeda Litve, Italije nad Poljskom 101:82  i Mađarske na gostovanju u Nizozemskoj 74:59 sljedeća. Litva je vodeća s omjerom 7-0, slijedi Italija s 5-2, a na trećem mjestu koje vodi na Svjetsko prvenstvo je Mađarska s omjerom 4-3. Nizozemska, Hrvatska i Poljska su na omjeru 3-4. U idućem kolu Hrvatska za tri dana gostuje u Poljskoj, Italija gostuje u Mađarskoj, a Litva dočekuje Nizozemsku.