Hrvatska
Tko će postati novi heroj ulice u Šibeniku? VUŠ Enigma i KK 1990 odlučuju o prvaku

Tko će postati novi heroj ulice u Šibeniku? VUŠ Enigma i KK 1990 odlučuju o prvaku

Autor: Saša Ćirić

Ostala je još samo jedna utakmica, ona najteža.

Šibenski rekreativci su došli pred sami cilj drugog izdanja ŠRKL-a. Nakon što su u četvrtfinalima potvrdili statuse favorita nad suparnicima, trećeplasirani Moderato cantabile i četvrtoplasirani Vintage bar su bacili rukavicu izazova vodećem dvojcu iz regularnog dijela sezone. Mladi 90ersi su s prve pozicije imali zadatak preskočiti Vintage, dok je drugoplasirana VUŠ Enigma imala za protivnika Moderatovce.

Kako su se polufinalne utakmice igrale po arhaičnom sustavu na dvije utakmice i bolju koš razliku, momčadi su morale adekvatno prilagoditi taktiku. Duel KK 1990 i Vintage bara je bio poprilično neobičan, jer su raspoloženi 90ersi sjajnom kolektivnom igrom u obrani iskoristili užasan dan svojih protivnika u prvoj utakmici, te s visokih 47 poena razlike (101-54) praktički osigurali ulazak u finale. Vintage je u uzvratu ponudio puno bolju igru, pa je visokim slavljem (100-67) spustio ukupnu razliku na podnošljivih 14 poena (168-154). 

Drugo polufinale je ponudilo iznimno zanimljivu prvu utakmicu. Tri četvrtine, da budemo precizniji. VUŠ Enigma je bolje otvorila susret, ali je početkom treće četvrtine Moderato cantabile silnim naletom došao do vodstva i imao kontrolu nad utakmicom. Ipak, fizički napor je bio čimbenik protiv kojeg se nisu mogli boriti, pa su VUŠ-ovci na krilima sjajnog Ante Nerbera slavili s visokih 82-64. Moderato je u uzvratu imao dobro otvaranje, ali još jednom nisu mogli izdržati u istom ritmu cijelu utakmicu. Ipak, uspjeli su izvojevati počasnu pobjedu (67-63) poput kolega iz Vintage bara, a uspjeli su pogoditi i jednaku ukupnu razliku - 14 poena (145-131).

U velikom finalu tako se sastaju KK 1990 i VUŠ Enigma. U regularnom dijelu prvenstva ove dvije momčadi su ostvarile po jednu pobjedu svaka. VUŠ-ovci su u 6. kolu slavili s +17 (77-60), dok su dečki rođeni (mahom) 1990. godine uzvratili u 12. kolu s visokih +33 (91-58). Radi se o dvije različite filozofije košarke. Ligaški lideri su brzi i poletni, a kontranapad im je najjače oružje. S druge strane, dečki iz VUŠ Enigme su majstori kontrolirane košarke, igre sporog tempa i zonske obrane. Raznovrsnost momčadi Devedesetaša najbolje dočarava činjenica da su u regularnom dijelu trojica igrača zasjela na čelo ligaškog poretka u različitim statističkim kategorijama. Tako su u svojim redovima imali najboljeg strijelca (Marko Brajković, 23.0 poena u prosjeku), skakača (Josip Jakelić, 10.0 skokova) i asistenta (Domagoj Stojanović, 6.3 asistencije), a pri samom vrhu blokera je i njihov čovjek iz sjene, Hrvoje Galić (1.1 blokada u prosjeku). Ako ovaj kvartet (pojačan neugodnim Antonijem Pericom) ima svoj dan, malo tko im može parirati. No, ako uđu u lošu šutersku seriju ili probleme s osobnim pogreškama, itekako su ranjivi. S druge strane, momčad VUŠ Enigme ne plijeni vrhunskim statističkim brojkama, ali je riječ o ljudima koji znaju sve trikove košarkaške igre. Radi se o ljudima koji su godinama ili igrali profesionalnu košarku, ili podučavaju mlađe šibenske generacije. Predvode ih bivši igrači GKK Šibenika Marko Sandrić, Ante Nerber i Filip Vukičević, koji je javnosti trenutno poznatiji u ulozi sportskog direktora Građana. S vanjskih pozicija prijete opasni šuteri Hrvoje Guzić i Josip Babun, a rotaciju upotpunjava bedem pod košem u obliku Ivana Vukadina

Pobjednika u ovakvoj utakmici je teško prognozirati. Još su svježe uspomene na prošlosezonsko finale u kojem je favorizirani Vintage bar propustio okruniti sjajnu sezonu pobjedom, pa su dečki iz CB Victorije potpuno neočekivano došli do naslova prvaka. Jedno je sigurno, uzbuđenja neće nedostajati!

Finalna utakmica je na rasporedu ove subote s početkom u 18:30, nakon čega će se momčadi i svi zainteresirani sudionici ovog natjecanja prebaciti u caffe bar Baldekin, u kojem će se održati prigodni domjenak i dodjela nagrada najboljima.