Europa i Svijet
Tko otvara drugu fazu u subotu?

Tko otvara drugu fazu u subotu?

Autor: Paulo Sarić

Poznato osam reprezentacija koje će učiniti prvi korak ka borbi za medalje.

Poznati su svi sudionici osmine finala EuroBasketa iz skupina A i B, kao i svi parovi druge faze koji dolaze iz te dvije grupe.

U Helsinkiju je prvo mjesto sa savršenim učinkom odnijela Slovenija koja se dominantno prošetala kroz glavni grad Finske. Izabranici Igora Kokoškova imali su problema jedino protiv domaćina kojeg su svladali s 78-81, dok im je dobar otpor pružila i momčad Kostasa Missasa što im je za nagradu donijelo nejaku Ukrajinu u prvome eliminacijskom susretu.

Na drugome su mjestu završili domaćini koji su svoj jedini poraz upisali upravo protiv naših zapadnih susjeda. Nošeni na krilima bučne podrške sada već nadaleko poznatih navijača Finci su odigrali pet vrlo dobrih utakmica i upisali velike pobjede nad Francuskom i Grčkom, te će za tri dana odmjeriti snage protiv Italije koja je unatoč neigranju nekolicine najboljih igrača zauzela treće mjesto u Izraelu. Mogu li izabranici Henrika Dettmanna prenijeti dobru formu i u Istanbul, ostaje nam za vidjeti.

Jedan od papirnatih favorita, ne samo skupine, već i prvenstva općenito, Francuska, završila je na trećem mjestu nakon kiksa protiv domaćina i poraza od Slovenaca. Francuzi su pružali toplo-hladne predstave u najsjevernijem gradu domaćinu Europskog prvenstva, no imajući na umu da imaju možda i najbolji par napadača u vanjskoj liniji svakako ih ne treba podcijeniti u nastavku turnira. Fournier i De Colo su prevelika imena i prekvalitetni igrači da bi se zadovoljili tek prolaskom grupne faze. Na putu do medalja prva će im prepreka biti Njemačka predvođena drugim najboljim strijelcem prvenstva Dennisom Schroderom.

Kao posljednji iz Helsinkija u glavni grad Turske putuju Grci. Iako su u dosadašnjem tijeku turnira pokazali možda i najuravnoteženiju igru te dokazali da, u izostanku Giannisa Antetokounmpa, ne ovise previše niti o jednom pojedincu izabranici Kostasa Missasa upisali su tek dvije pobjede u grupnoj fazi. Iako je oslabljena neigranjem svojih najboljih pojedinaca, Grčka će definitivno imati što za reći u Turskoj. Priliku za iskupljenje imat će protiv Litve koja, iako je upisala četiri pobjede u Tel Avivu, nije pružila pretjerano kvalitetne partije te je jasno pokazala da je ranjiva.

POZNATI PAROVI OSMINE FINALA:

Slovenija – Ukrajina

Finska – Italija

Francuska – Njemačka

Grčka - Litva