Kolumne
Tko ustvari mijenja trenere? Nakon Nazora, košarica i Juriću!

Tko ustvari mijenja trenere? Nakon Nazora, košarica i Juriću!

Autor: Branko Tabak

Šibenka u potrazi za trenerom.

- Želim svom prijatelju Miru Juriću, koji radi odličan posao, da što duže ostane na klupi Šibenke, rekao je u najavi utakmice Cibona-Šibenka trener Zagrepčana Ivan Velić.

I urekao Jurića. Naime, baš nakon poraza pod Tornjem šibenski stručnjak je dobio otkaz.  

- Odlukom Uprave Šibenke, Miro Jurić više nije trener prve momčadi Šibenke. Napominjem, Miro nije smijenjen zbog poraza u utakmici sa Cibonom. Trenera mijenjamo zbog loše igre cijele momčadi. S obzirom da se ne može promijeniti svih 12 igrača, uvijek je trener prvi na udaru. Stoga smo se odlučili na takvu šok terapiju. A što se tiče igrača, pojedinci koji ne promijene pristup prema treningu i zalaganje u igri, vrlo brzo će dobiti raskid ugovora.

Treneru Juriću zahvaljujemo na svemu što je napravio u vođenju seniorske momčadi. On ostaje i dalje u klubu i ubrzo će se znati njegova nova pozicija.

Klub je u potrazi za novim trenerom i njegovo ime će biti objavljeno uskoro- izjavio je sportski direktor kluba Filip Vukičević 

Nakon takve igre, a slična je bila i u domaćem susretu protiv Gorice, Jurić se odlučio na 'vađenje iz vatre' posezanjem za kartom minutaže mladih igrača. 

Nije prošlo. Dobio je otkaz. I što sad? Sada će novi trener sve posložiti kako je vodstvo kluba zamislilo? Pa će i taj novi netko kiksati. Pa će vodstvo kluba smijeniti i njega? I tako u krug. U svim klubovima. Eno Pedra, objesi ga! 

Ne ulazeći u stručnost i odgovornost Mira Jurića moramo primjetiti da ni on ni Ante Nazor, ni Ante Grugorović, ni Ivan Velić, ni Danijel Jusup ni bilo koji drugi treneri nisu doveli hrvatsku košarku na najniže grane od kada se radujemo loptanju pod obručima.

Moguće je da imaju dio krivice, moguće je da su u izdvojenim slučajevima bili i isključivi krivci, ali ovdje smo gdje jesmo, između ostalog, zbog nerealnih ambicija, nejasnih ciljeva i nestručnostih onih koji presuđuju stručnjacima.

Gdje je odgovornos sportskih direktora, direktora, uprave, nadzornih odbora? Je li moguće da baš nigdje i nikada nitko od njih nije kriv? Tko to mijenja trenere?

Konkretno, tko je smijenio Antu Nazora? Sportski direktor nije, direktor nije... Pa tko bi drugi to trebao činiti? 

Ne znamo što će danas sutra, biti sa Željkom Obradovićem u Fenerbahceu. Čovjek je do sada osvojio devet naslova pobjednika klupskog prvaka Europe, a u novu sezonu Eurolige ušao je s omjerom 1-5. No, sigurni smo da mu u Hrvatskoj nitko takav skor ne bi oprostio. Na 1-3 bi tražili zamjenu, na 1-4 mu poželjeli sve najbolje u daljnjoj karijeri.

A tamo ipak odlučuju ono koji daju novac. Ne javni novac, ne naš naš novac, već svoj novac.