Hrvatska
Tomas otkrio što je Šariću teško palo unutar hrvatske reprezentacije

Tomas otkrio što je Šariću teško palo unutar hrvatske reprezentacije

Autor: Vlado Radičević tportal Photo: fiba.basketball

Nedavni poraz hrvatske košarkaške reprezentacije u osmini finala Eurobasketa od Rusije 32-godišnji Marko Tomas jako je teško proživio.

Nedavni poraz hrvatske košarkaške reprezentacije u osmini finala Eurobasketa od Rusije 32-godišnji Marko Tomas jako je teško proživio, piše tportal.

Poziv izbornika Ace Petrovića na adresu Marka Tomasa nije iznenađenje jer iza sebe ima sjajnu sezonu u dresu zagrebačke Cedevite i što je najvažnije napokon je 100% spreman i zdrav dočekao pripreme. No, nakon debakla protiv Rusije bio je toliko ljut da je rekao 'kako mu se gadi košarka'. 

 Nekoliko dana kasnije vratio mu se osmijeh na lice, ali ožiljci od Rusije i Šveda, za kojeg je na početku utakmice bio zadužen, još dugo neće zacijeliti. 'Naravno da mi je poraz od Rusije jako teško pao jer od početka priprema smo imali dogovor da sve podredimo eliminacijskoj utakmici koja nas čeka 10. rujna. Iako su pripreme bile dosta kratke te nismo imali puno pripremnih utakmica kao drugi želja je bila da kroz utakmice u skupini u rumunjskom Cluju dižemo formu', kazao je Tomas koji je nakon povratka s Eurobasketa u potrazi za klubom.

No, morao se opet vratiti na famoznu utakmicu protiv Rusije: 

'Sve je išlo u dobrom smjeru uz dodatak kako su, osim kod medija i navijača, kod svih nas igrača očekivanja bila velika. I tada je stigao 10. Rujna i hladan tuš protiv Rusije. Osobno sam jako ljut na sebe jer sam odigrao ispod svoje razine, a fizički se osjećam zbilja sjajno. Pogotovo mi je žao što sam loše čuvao Alekseja Šveda na početku utakmice. U nekoliko minuta ubacio je 11 koševa i potpuno me zbunio, ali moram reći kako to nije previše utjecalo na rezultat jer smo bili u egalu. Kasnije su ga Ukić i Ramljak dobro čuvali, ali na poluvremenu, kad smo gubili samo četiri razlike, u našim glavama je očito minus bio barem 20 koševa. Nakon toga je Šved razigrao suigrače koji su se protiv naše obrane komotno osjećali i povratka nije bilo. Jednostavno nismo imali igrača koji nas može podići.' 

Posljednjih dana Dario Šarić, kojeg su mnogi proglasili glavnim krivcem za poraz, puni novinske stupce. Neki su čak mišljenja kako bi se Šarić bolje osjećao da su oko njega bili mlađi igrači, a ne vas nekoliko veterana? 

'Možda bi se Dario komotnije osjećao da je ovakvo natjecanje igrao s generacijom s kojom je osvajao kadetske i juniorske medalje te se nametnuo kao pravi vođa. No, ovako je ipak ostao u sjeni Bojana Bogdanovića i to mu je teško palo. To se vidjelo iako moram reći kako je Dario u ovih godinu dana nevjerojatno napredovao, ali isto tako mediji su mu stavili prevelik pritisak na leđa. Ja sam siguran da je to bio samo njegov loš dan i to će lagano prebroditi.' 

Za kraj je Tomas, kojeg odlazak s klupe Ace Petrovića nije iznenadio, kratko i jasno poručio svima koji vode hrvatsku koašrku: 'Hrvatska košarkaška reprezentacija nisu dva igrača nego skup 12 najboljih igrača koje imamo. Od početka je sve postavljeno na krivim temeljima. Mi stariji igrači smo prvog dana priprema zaključili kako to nije dobro jer bi nas ostalih 10 lako mogli ostati bez samopouzdanja. Znali smo da niti njihovih 60 koševa po utakmici neće biti dovoljno za dobar rezultat. Pogotovo uz obranu kakvu smo igrali. Dario i Bojan su neosporno dva naša najbolja igrača, ali nismo igrali kao momčad. Također moram reći kako su međuljudski odnosi usprkos problemima bili jako dobri. OK, bilo je individualnih nezadovoljstva, ali to treba potisnuti jer ipak je ovo hrvatska reprezentacija.'