Intervjui
Tomislav Buljan: učim i težim ka boljem, nadam se povratku navijača na tribine

Tomislav Buljan: učim i težim ka boljem, nadam se povratku navijača na tribine

Autor: Teo Cilar Photo: KK Zadar - Šime Zelić

Predstavljamo mladog i talentiranog Tomislava Buljana, Splićana koji košarkašku karijeru gradi u Zadru i u kojeg klub iz Donatovog grada polaže velike nade.

Nakon što je prošle godine krajem svibnja odveo juniore Zadra do naslova prvaka Hrvatske gdje je u finalu protiv Cedevite junior dominirao s 30 poena i 10 skokova, Tomislav Buljan sada igra svoju prvu pravu seniorsku sezonu za prvu momčad Zadra. Na početku sezone, minutaža je bila nešto manja, ali kako vrijeme odmiče, Tomislav dobiva sve više prilika, a u nekoliko je navrata pokazao koliko je talentiran. Bilo je naravno i grešaka, ali to nije ništa čudno za jednog tako mladog igrača i sve je to dio košarkaškog odrastanja. 

Razgovor s Tomislavom dogovarali smo nekoliko dana zbog zgusnutog rasporeda i priprema za Kup krešimira Ćosića. Kako bi ovog mladog talenta upoznali čim bolje, nismo se pridržavali samo košarkaških tema.  

Intervju smo otvorili pitanjem o njegovoj prvoj pravoj seniorskoj sezoni. 

- Budući da mi je ovo prva prava seniorska sezona, zadovoljan sam. Dobio sam priliku pokazati da mogu ravnopravno participirati u seniorskoj košarci. Naravno bilo je dobrih, ali i loših trenutaka kao i uvijek. Iz svega pokušavam naučiti i težim ka boljem.

Tomislav je mladi i nadareni košarkaš, a  o njegovoj karijeri se brine Zadranin Ivan Mikulić koji je nakon prestanka aktivnog igranja prošlog ljeta krenuo u menadžerske vode. 

- Moj agent Ivan Mikulić me kontaktirao ovo ljeto. Svidjelo mi se kako je prezentirao plan za mene. Zadovoljan sam sa suradnjom i iako je agencija nova, to su sve ljudi s košarkaškom prošlošću i znaju kako funkcionira ovaj košarkaški svijet.

Buljan je čvrsto na zemlji, svjestan svojih dobrih ali i loših strana.

-Naravno, moram radit na svim aspektima igre. Pogotovo jer je u seniorskoj košarci sve brže i jače. Trenutno se najviše fokusiram na šut i tehniku jer to moderna košarka iziskuje od visokih igrača.

 Tko ti je najdraži suigrač?

-Svi momci su stvarno odlični, dobro se slažemo. Ne mogu nikoga posebno istaknuti no najviše se družim s Bralom i Paponjom jer smo vršnjaci i imamo dosta zajedničkih tema.

Slijedi vam Kup Krešimira Ćosića. Branite naslov, ali u posljednje vrijeme ne igrate u najboljoj formi. Tu su tri poraza u nizu u HT Premijer ligi. Vidjeli smo da svaki svakoga može dobiti od momčadi koje su se plasirale na Final Four.

- Istina, iza nas je teško razdoblje no trenutno smo fokusirani na Final Four kupa. Spremamo se za sve protivnike te se nadamo da ćemo ispuniti očekivanja naših navijača. Sam kup nosi ime zadarske košarkaške legende te tako ima poseban značaj ovom gradu.


U ABA ligi ste ušli u malo mirnije vode. Tri pobjede ste ispred Krke i Splita. S još jednom ili dvije pobjede bili bi potpuno mirni. Kolika je razlika između HT premijer lige i ABA lige?

- Stanje na tablici je takvo no ne smijemo se opustiti. Sport je nepredvidiv i nikad se ne zna što se može desiti. Za svaku utakmicu se spremamo i težimo pobjedi. Razlike su velike, pogotovo u fizičkom aspektu igre. U ABA ligi ima dosta ekipa koje igraju u europskim natjecanjima te je samim time konkurencija veća. Vrlo mi je drago što imam priliku osjetiti takvu razinu košarke koja će dignuti moju igru na veći nivo.

Imaš li košarkaške uzore?

- Naravno, pratim dosta NBA igrača, pokušavam kopirati neke njihove poteze, najdraži igrač mi je Lebron James, a u Europi Guerschon Yabusele.

Navijaš li zato za Lakerse u NBA?

- Iskreno, ne navijam za nikoga ali zbog Jamesa ponajviše pratim Lakerse.

Što radiš kada košarke nema na meniju u tvoje slobodno vrijeme?

- U slobodno vrijeme se trudim što više odmoriti i opustiti. Družim se sa prijateljima, volim igrati društvene igre te gledati serije i filmove.

Imaš li najdražu seriju i film i igraš li Play Station ili neku drugu igraću konzolu?

- Najdraža serija Ozark, a film The Shawshank Redemption. Prošla me ta faza igranja na konzoli, preferiram društvene igre kao što su tavla i yamb.

Tomislav prati i druge sportove, no jedan klub posebno je pri srcu!

- Pratim razne sportove, posebno volim Hajduk budući da sam iz Splita.

Znači, Hajduk prvak ove godine?

- Vrlo diskutabilno! Toplo se nadam. Mislim da bi atmosfera u Splitu i Dalmaciji bila nevjerojatna!

Uz to što je košarkaški profesionalac, Buljan je i redoviti student.Kako usklađuješ obaveze u klubu sa školom?

- Vrlo je teško baviti se profesionalnim sportom i uskladiti to sa fakultetom. Zahvaljujem se gospodinu Tonćiju Jeraku te profesorima što mi maksimalno izlaze u susret.

Tu smo se vratili na košarkaške teme. Covid virus je učinio svoje i Zadar ove sezone nema podršku s tribina na kakvu su svi navikli. Tomislavu i suigračima sigurno fali velika podrška s tribina. 

- Jako mi je žao, osjetio sam tu atmosferu samo kao gledatelj, nisam kao igrač zbog svih okolnosti s covidom. Sigurno je neopisiv osjećaj i vjetar u leđa. Nadam se da će se ova situacija što prije vratit u normalu pa da se gledatelji vrate na tribine.

Dotakli smo se i najbolje Tomislavove utakmice u sezoni, one u beogradu protiv Partizana s najboljim europskim trenerom svih vremena na klupi, Željkom Obradovićem.

- Osjećaj je bio izvanredan. Partizan ima jednu od najboljih i najvećih navijačkih organizacija u Europi te je to svakako bio trenutak za pamćenje, a sigurno mi je jedan motiv više bio što suparničku klupu predvodi jedan od najboljih košarkaških trenera svih vremena. Nadam se da ću imati priliku igrati protiv još takvih ekipa sa samog europskog vrha, rekao nam je za kraj ovaj talentirani košarkaš Zadra za kojeg navijači žele da više bude na terenu, a manje na klupi.