Intervjui
Tomislav Mihael Buljan: U budućnosti se vidim kao jedan od stožernih igrača Zadra

Tomislav Mihael Buljan: U budućnosti se vidim kao jedan od stožernih igrača Zadra

Autor: UniSport ZD

Spor i školovanje...

U posljednjih nekoliko godina nakon završetka srednje škole jedan veći dio mladih košarkaša koji nastupaju za KK Zadar, KK Sonik Puntamiku, KK Diadoru i KK Jazine odlučuje se za studiranje na Sveučilištu u Zadru. 

Jednog od tih mladih košarkaša koji je ove godine upisao prvu godinu studija na Sveučilištu u Zadru ćemo ovim putem predstaviti, a to je košarkaš KK Zadra Tomislav Buljan koji je u prošloj sezoni osvojivši naslov juniorskog prvaka Hrvatske u košarci sa Zadrom bio proglašen i za najboljeg juniora Hrvatske, piše FB stranica Unisport ZD

Kada ste se počeli baviti košarkom i zašto baš košarka?

- Kako je otac igrao košarku, a kasnije postao i košarkaški trener te radi u školi kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture tako sam i ja od malih nogu odlazeći s njim u dvoranu zavolio košarku i počeo ju i trenirati. 

Došli ste s 15 godina u Zadar zbog košarke iz Podstrane i kako ste se priviknuli na život u Zadru?

- U početku je bilo malo teško budući da sam prvi puta otišao sam od kuće u novi grad i nisam nikoga niti poznavao, ali nije mi dugo trebalo da se uklopim. Pomogli su ,i ljudi iz kluba, srednje škole, đačkog doma gdje sam živio te moji suigrači.

Foto: KK Zadar

Član ste prve ekipe KK Zadra, kakav je osjećaj s 18 godina biti dio ekipe koja igra ABA  i HT Premijer ligu?

- Osjećaj je stvarno neopisiv i čim sam prvi puta, kad sam došao u Zadar s 15 godina otišao na utakmicu u dvoranu na Višnjiku i osjetio tu atmosferu, pogotovo navijače, pitao sam se kako je tim igračima igrati. I eto uz trud i rad ostvarila mi se želja da budem član prve ekipe KK Zadra.

Upisali ste prvu godinu studija Kulture i turizma na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru, kako ste se odlučili za upis studija?

- Smatram da je obrazovanje jako važno, a i sportska karijera ne traje dugo i svjestan sam da treba razmišljati o vremenima kada završim sa aktivnim bavljenjem košarke. Završio sam Hotelijersko turističku i ugostiteljsku školu i jedan logičan slijed je da nastavim sa turizmom. Također, bio sam i na razgovoru u Centru za tjelovježbu i studentski sport na Sveučilištu u Zadru gdje sam upoznat s „Pravilnikom o studiranju studenata sportaša na Sveučilištu u Zadru“ koji meni sa statusom vrhunskog sportaša daje mogućnost da uz sportski ne pati akademski razvoj. Tako sam na svom Odjelu sukladno Pravilniku dobio i mentora koji će me pratiti tijekom mog studiranja.

Foto: Šime Zelić/KK Zadar

Nedavno ste prvi puta zaigrali za sveučilišnu ekipu na međunarodnom turniru u Zadru, kakvi su dojmovi?

- Dojmovi su stvarno impresivni i odlična je bila organizacija tog turnira. Ekipa me super prihvatila, većinu sam poznavao od prije jer sam s nekima i igrao dok sam bio u mlađim kategorijama KK Zadra tako da mi nije bilo teško uklopiti se i ponosan sam što sam mogao pomoći u osvajanju prvog mjesta. Mislim da ove sezone imamo odličnu sveučilišnu ekipu u košarci i veselim se budućim nastupima. 

FOTO: fiba.basketball

Ovo ljeto ste bili i član reprezentacije Hrvatske U-20 na FIBA European Challengeru u Češkoj?

- Jedno jako lijepo iskustvo i ponos braneći boje svoje zemlje, a to mi je bio prvi nastup za reprezentaciju na službenom natjecanju gdje smo na kraju završili treći te mislim da sam priliku koju sam dobio iskoristio na najbolji način.

Gdje sebe vidite u budućnosti, kakvi su vam planovi što se tiče akademskog dijela i košarke?

- Ovo je sve za mene jedno novo iskustvo, studij i igranje za prvu ekipu KK Zadra, zahtjevno je s obzirom na treninge, ritam utakmica i putovanja, ali smatram da se sve može uz uporan rad, trud i zalaganje. Želja mi je završiti studij koji sam upisao, a  što se tiče košarke sebe vidim u budućnosti kao jednog o stožernih igrača KK Zadar, ali svjestan sam da je do toga dugačak i naporan put.