Intervjui
Tonći Mašina: „Želimo biti konkurentni na način da igramo prepoznatljivu košarku”

Tonći Mašina: „Želimo biti konkurentni na način da igramo prepoznatljivu košarku”

Autor: Nenad Mudrinić Photo: Nenad Mudrinić/KK Gorica

Sportski direktor KK Gorica

KK Gorica u novu sezonu ulazi s novim trenerom (Neven Nikolić), ali i novim  sportskim direktorom Tonćijem Mašinom. Nova je i vizija te misija kluba, a novi sportski direktor je najbolja osoba da nam je predstavi.

Inače, Tonći Mašina je profesor kineziologije stalno zaposlen na Medicinskom fakultetu u Zagrebu kao predavač pri Kabinetu za „Tjelesnu i zdravstvenu kulturu“. Nakon uspješnog višegodišnjeg domaćeg i inozemnog iskustva kao sportski djelatnik, 2011. godine zapošljava se na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje stječe akademsku titulu doktora znanosti iz područja biomedicine i zdravstva. Od 1996. - 2011 radio je kao trener u profesionalnom sportu te klupskoj košarci s mlađim dobnim kategorijama s kojima ostvaruje najviše sportske rezultate. Istodobno sudjeluje u reprezentativnim aktivnostima kao ekspert zadužen za tjelesnu pripremu, prevenciju i rehabilitaciju sportskih ozljeda. Vrhunske rezultate na državnoj i međunarodnoj razini postiže i u profesionalnom sportu kao pomoćni i samostalni košarkaški trener te trener za tjelesnu pripremu.
 Na Medicinskom fakultetu organizira i provodi nastavu iz kolegija „Tjelesna i zdravstvena kultura“ za studente na prve dvije godine studija, te na studiju medicine na engleskom jeziku (MSE) također organizira nastavu u okviru kolegija „Physical education 1, 2“. U području kineziologije i sporta te biomedicine i zdravstva objavljuje niz znanstvenih i stručnih radova.
 2021. godine kreira ustanovu za obrazovanje odraslih ArsSport® kineziološko učilište te u suradnji s najužim suradnicima stvara iznimne programe osposobljavanja, usavršavanja i unapređenja u domeni kineziologijske znanosti.

O svojem dosadašnjem radu i uzorima Tonći je napomenuo:

Tijekom studija na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu počeo sam intenzivno raditi kao trener, najprije s djecom, a kasnije s mladima i seniorskim ekipama. Istodobno sam uočio interes za poučavanjem pa tako i dan danas nastojim povezivati trenersku i akademsku karijeru. Dakle radi se o vremenu učenja i to formalnog i neformalnog tipa. Danas je kod nas, na žalost, učenje u značajnoj mjeri obezvrijeđeno što ishoduje površnošću u svim područjima ljudskog djelovanja. Učenje samo po sebi podrazumijeva da postoji izvor informacija od kojih se uči odnosno u ovom slučaju iskusni profesori, treneri, mentori. Zahvalan sam svim profesorima sa Zagrebačkog Kineziološkog fakulteta koji su utjecali na mene i mnoge druge trenere. Naravno, bilo bi nepravedno ne istaknuti značajna imena u našem sportu koji su utjecali na mene kao sportskog djelatnika a to su među ostalima, profesori s Kineziološkog fakulteta Dragan Milanović i Igor Jukić. U kontekstu košarkaške edukacije najveći utjecaj je svakako onaj Slavka Trninića i Danijela Jusupa s kojima sam proveo najviše vremena i od kojih sam izgradio 80% svojih stavova prema sportskom treningu, poučavanju, organizaciji rada, odnosima s igračima i radnoj etici.”

 

Kako je došlo do suradnje s klubom?

Suradnja s klubom započela je još 2022 godine tijekom lipnja kada smo predsjednik kluba Duško Radović i ja intenzivno razgovarali o stanju u  našoj košarci i kako klubovi kao što je KK Gorica mogu opstati. Početkom ljeta ove godine kontakti su se još više intenzivirali te smo došli do zaključka kako je funkcija sportskog direktora optimalna kako bi se u klubu učinile pozitivne promjene.”

O viziji kluba u narednom periodu:

Košarkaški klubovi kao što je KK Gorica, a takvih ima još u RH, trebali bi biti više usmjereni stvaranju uvjeta za samoodrživost. Budući da je novac neizbježan čimbenik i uvijek će ga se potrošiti više nego ga ima, ključno je preusmjeriti njegovu distribuciju, odnosno dio novca preraspodjeliti prema kvalitetnim kadrovima koji mogu u određenom vremenu proizvesti dodatnu vrijednost koja će klubu donijeti odgovarajući rezultat, ali i uštedjeti ili čak donijeti novac. Nije jednostavno, ali alternativa je trošiti novac na igrače koji možda nisu u potpunosti posvećeni sportu i košarci. Intencija je osnažiti vlastiti omladinski pogon u smislu brojnosti (povećati broj članova u školama košarke) i kvalitete rada te iz vlastitih redove selektirati seniorske igrače. Drugi pravac je pronaći mlade talentirane igrače iz drugih dijelova RH i omogućiti im kroz naš klub da se afirmiraju i odu na višu kvalitativnu razinu. Svakako želimo biti prepoznati kao sredina kojoj mladi igrači vjeruju i koja vjeruje mladim igračima koji su spremni ulagati u sebe te uz značajna odricanja dosegnuti višu razinu kvalitete na vlastitu i klupsku dobrobit.”


Kakve su trenutne ambicije kluba, a kakve u budućnosti?

U nadolazećoj sezoni KK Gorica ima temeljni natjecateljski cilj da se stabiliziramo u Prvoj muškoj košarkaškoj ligi koja nije nimalo lagana i u kojoj je više klubova podiglo budžete i sportske ciljeve. U takvim okolnostima želimo biti konkurentni na način da igramo prepoznatljivu košarku u kojoj će naši mladi igrači u suradnji s onim iskusnijima doprinijeti realizaciji sportskih ciljeva. Tijekom sezone, pratiti ćemo i ostale mlade igrače u RH i na kraju sezone napraviti doselekciju koja bi omogućila da krenemo u smjeru povratka u Premijer ligu.”

Mišljenje o trenutnom rosteru i hoće li se proširivati:

Potencijalne mogućnosti trenutnog rostera KK Gorica biti će vidljive nakon odigranih pripremnih utakmica, a o njegovim stvarnim mogućnostima možemo razgovarati nakon odigrane barem 1/3 natjecateljskog dijela sezone. U svakom slučaju radi se o nekolicini iskusnih igrača koji imaju kvalitetu nositi rezultat, ali i omogućiti suradnju s mladim i potentnim igračima koji bi rezultat trebali nositi u narednim godinama. Prema kriterijima koje određuje natjecateljski dio sezone odlučit ćemo treba li se roster doraditi ili ne.”

Kakav je potencijal mladih goričkih nada?

U ovom trenutku među mladima u KK Gorica, imamo igrače za koje mislimo da mogu u značajnoj mjeri utjecati na igru ekipe, a samim time i na sportski rezultat. S druge strane imamo nekoliko igrača za koje mislimo da mogu sudjelovati u igri u značajnijoj mjeri nego li je to bilo u proteklim sezonama te igrače za koje mislimo da će samo sudjelovanje u seniroskom sastavu biti od velikog značaja da se još više usmjere prema sportskom usavršavanju kako bi već u narednoj sezoni sudjelovali u kreiranju natjecateljskog rezultata KK Gorica.”

Tonći je još dodao za kraj:


 „Kao što sam rekao na početku, ključan je ljudski faktor odnosno kvalitetni treneri. Seniorski trener Neven Nikolić posjeduje izraženu radnu etiku, stručnost, ljudskost i komunakcijske vještine što su pretpostavke za dobar rad. Trener ima punu podršku predsjednika, sportskog direktora i ostalih klupskih struktura, a u pomoći će biti i tim kineziologa u klubu, juniorski trener Nikola Piacun i Miron Češkić. Sezona će biti zahtjevna i izazovna jer mladi koji dolaze trebaju opravdati povjerenje, a na nama je da im damo priliku, istoleriramo i ispravimo pogreške. To možemo jedino na način da se ponašamo kao kolektiv s jasno određenim ulogama pojedinaca, visokom razinom motivacije i međusobnim poštivanjem.”