Kolumne
Toni još nije rekao posljednje partiture

Toni još nije rekao posljednje partiture

Autor: Duje Jurić

Dan nakon velike pobjede Škrljeva nad Goricom.

„Mora nam se vratiti i protiv velikih“, rekao je dva dana prije sraza sa Goricom Fran Pilepić. I kao da je ciljao na što misli. Nitko, ali nitko u redovima domaćina nije mogao slutiti da će Zeleni tako visoko poraziti Bikove iz Turopolja. Igraći su vjerovali da se goste može dobiti „na mišiće“ i da ako se sve poklopi jedna pobjeda od nekoliko razlike bila bi nagrada za dobar rad u proteklim mjesecima. Kad ono plus 17, u jednom trenutku 21.

Moram biti iskren pa napisati da je četa Josipa Sesara nakon dvije glatke pobjede u prvom i drugom dijelu prvenstva „olako“ shvatila domaćina. Zalog „lakih bodova“ na Mavrincima  bila su dva izvrsna centra Krešimir Ljubičić i Marko Baković, koje je stalnim zamjenama rotirao trener Gorice ne bi li umorio Arkim  No, „Div sa Granade“ i sinoć je pokazao da zna i može. I dok se Ljubičić nadavao koševa 19, Baković je limitiran na 7. Robertson koji je sinoć „utrpao“ 15 koševa, opet je izludio protivnika. I ono što raduje, teško radi osobne pogreške. Trener Damir Rajković sada je nedostatak drugog centra odlično nadomjestio igrom trima četvorkama, kada se Robertson odmara.

Kada se saznalo da će BiH razigravač Adnan Arslanagić ostati u civilu zbog rupture trbušnog zida, povrede koja se pogoršala u susretu sa Sonik Puntamikom, karta je spala na Zadranina Tonija Jelenkovića. „Zadarsko dite“ pokazalo je da „zna i umije“. Maestralno je predvodio napade Zelenih, postigao 25 koševa, tri trice, a kao zmija „Zvečarka“ je kutrio kako bi ukrao loptu protivniku. Posebno će ostati zabilježen potez iz 32' kada je nakon trice Frana Pilepića i plus šest, odmah ukrao loptu Gorici i položio za 76:68, nakon čega je Sesara natjerao na izljeve bijesa i minutu odmora. Vjerujem da su ljubitelji košarke koji su utakmicu pratili putem TV-a shvatili da Toni još nije rekao posljednje partiture, te da mu je povratak u hrvatsku košarku „prijao“.

Kada uz Jelenkovića dodaš i „iskusnika“ Frana Pilepića, sa istim omjerom koševa i trica, onda na Mavrincima mogu pasti svi. Fran nas je vratio u svoje najbolje dane, pokazavši da još ima „ulja u svići“, rekli bi u Dalmaciji. Bekovski par Pilepić – Jelenković „odsvirao“ je partituru zvana Gorica bez „greške“. 

„Odlično smo odigrali prvu četvrtinu. Na odmor smo otišli sa plus četiri 48:44 i onda u nastavku stali. No vratili smo se i treću četvrtinu završili u plusu 68:65. Kada smo preživjeli taj lošiji period igre, te nismo dozvolili protivniku da nam se odvoji na više od četiri razlike, mogli smo ući u posljednjih deset minuta. Tu nas nitko nije mogao zaustaviti", kazivao je nakon utakmice Pilepić.

Trener Damir Rajković nije krio zadovoljstvo pobjedom. 

„Pobjeda je plod mukotrpnog rada u proteklim mjesecima i taj rad nas je nagradio pobjedom protiv Gorice. Moji igraći su pokazali da znaju i mogu i na tome im čestitam, rekao je Rajković.“

Svoj obol pobjedi dali su i Ivan Vrgoč, kapetan Antonio Boban, Jure Gunjina, Josip Barnjak i Luka Vucić, osmorka, koja je podnijela teret sraza sa Goricom. Zeleni se sada okreću utorku i gostovanju kod Cibone.