Hrvatska
FOTO: Vuko zakucao prvi poraz Cedevite u domaćem prvenstvu!

FOTO: Vuko zakucao prvi poraz Cedevite u domaćem prvenstvu!

Autor: Saša Ćirić

Košarkaška ljepotica na Baldekinu!

Završni dvoboj sedmog kola HT Premijer lige između Šibenika i Cedevite došao je u teškom trenutku za domaćeg stratega Mira Jurića. Vodeći strijelac i asistent momčadi, Martin Junaković, je do samog kraja bio dvojben zbog problema s ozljedom gležnja. Isto tako, poraz kod Hermesa u šestom kolu je ostavio emocionalne ožiljke, koji su teško zacijeljivali u devetodnevnom iščekivanju sraza s jedinom neporaženom momčadi lige.

Cedevita je, s druge strane, uspješno odradila preuzimanje vlasti u ruke Ivana Kapova, koji je nastavio s pobjedničkim nizom kojeg je započeo Slaven Rimac.

Elemenata za košarkašku ljepoticu je bilo, ali domaća momčad je morala odigrati na visokoj razini s obje strane terena. Gosti su na zagrijavanju, mladi i poletni kakvi već jesu, snažnim i akrobatskim zakucavanjima slali poruku domaćinima da su došli po pobjedu, ali Narančasti nisu bili impresionirani.

Prva četvrtina je tako protekla u igri koš na koš, točnije, dva koša na dva koša. Naime, najčešće su momčadi radile mini serije od 4-6 poena u nizu, a takvom dionicom je prvi period završila Cedevita, koja polaganjem i tricom s istekom četvrtine Domagoja Bošnjaka odlazi na prvi odmor s +5 (18-23).

Početne minute druge četvrtine su se nastavile u istom tonu, pa Antonio Jordano šutem nakon minutu i pol igre još jednom vraća prednost svojoj momčadi na (do tog trenutka) najviših pet poena razlike (22-27). No, u tim trenucima je Junaković završio sa zagrijavanjem, i počeo igrati energično kako on to već zna. Uz brži protok lopte u napadu i boljim kretanjem, dobre pozicije za šut s trice su redom izgrađivali Pavao Paić, Toni Nakić i Tonko Vuko, pa su domaći serijom 18-2 okrenuli tijek utakmice na svoj mlin i polovicom druge četvrtine prešli u dvoznamenkasto vodstvo (40-29). Kapov je drugom minutom odmora u ovom dijelu igre odlučio stati na kraj lošim minutama svojih momaka. I uspio je u tome. Nakon izlaska na teren, u manje od minutu igre tricama Darka Baje i Bošnjaka Vitamini dolaze na puno ugodnijih pet poena zaostatka (40-35). Jurić uzvraća time-outom, ali čarolija iz proteklih minuta je iščezla, te je morao prilagoditi taktiku novoj situaciji na terenu. Protiv mlade i poletne momčadi Cedevite je morao više vjerovati Paiću na poziciji centra, koji je trkom mogao parirati gostujućim centrima, za razliku od Matije Poščića, koji nije najbolje ušao u utakmicu. Do kraja četvrtine goste u kakvom-takvom rezultatskom priključku drži Tyler Wideman, koji s dva ubačaja u posljednjoj minuti prvog poluvremena ostavlja svoju momčad unutar dva posjeda zaostatka (47-43).

Matija Poščić (Foto: Milan Balaban/GKK Šibenik)

Domaći u početnim minutama u nekoliko navrata odlaze na +6, a veću inicijativu u igri je u tim trenucima preuzimao Nakić, koji je s tri pogođena slobodna bacanja postavio rezultat 54-48. Ipak, Cedevita u tim trenucima konsolidira svoje redove, pa serijom 7-0 prelazi u vodstvo u 25. minuti. Jurić, kao i u prvom poluvremenu, zove minutu odmora. Odmah po izlasku na teren Junaković sjajnim prodorom s desne strane vraća prednost na stranu domaće momčadi, ali Cedevita je nastavila s dobrom igrom. Ključevi napada gostiju u tim trenucima su bili u rukama mladog hrvatskog reprezentativca Tonija Perkovića, koji svakako pokazuje da bi mogao biti od koristi i u Rimčevoj postavi. Dok su domaći griješili u napadu, Perković i Wideman su koristili njihove slabije reakcije i na drugoj strani terena, pa u 28. minuti na semaforu svijetli najviših +6 za goste (58-64). Da utakmica ne ode u potpunosti na stranu gostiju, pobrinuo se Junaković. S tri uzastopna uspješna ulaza vraća svoju momčad na jedan posjed zaostatka (64-67), ali se energetski iscrpljuje i prepušta svoje mjesto Domagoju Šariću. U završnoj minuti treće četvrtine Paić ulazi u probleme s osobnim pogreškama, a Cedevita nakon uspješnih Perkovićevih bacanja ulazi u posljednju dionicu utakmice s tri poena prednosti (66-69).

Aktivni Andrija Ćorić otvara finalni period polaganjem, pa ukradenom loptom i novim ubačajem za 68-73. Šarić je u idućem napadu napravio korake, pa je Jurić bio prisiljen vratiti Junakovića na parket. Unatoč uvriježenom mišljenju o njegovoj nekontroliranosti, hrvatski reprezentativac je u ovom susretu začepio usta svojim kritičarima. Velika većina šuteva koje je uzeo je bila opravdana i izgrađena, a sjajnim dodavanjima nakon što bi probio prvu liniju obrane ili u kontranapadima je stvarao prilike svojim suigračima za lake poene. U jednoj takvoj prilici je pronašao Poščića, koji smanjuje zaostatak Šibenika na minimum (77-78). No, u idućem napadu Cedevite dolazi do lančanog sudara u kojem su sudjelovali upravo Poščić, te Nakić i Wideman, koji je u cijeloj priči ostao sam pod košem. Bošnjak ga pronalazi s trice, a Amerikanac koristi Nakićevo kašnjenje za ubačaj uz prekršaj. Nakon iskorištenog slobodnog bacanja Zagrepčani odlaze na +4 (77-81), te se čini kao da pronalaze način kako da slome otpor žilavih domaćina. No, ovaj susret je bio prepun preokreta od početka, pa zašto takav ne bi ostao do kraja. Šarić s pet vezanih poena vraća Šibenik u vodstvo, a kad je u idućem napadu Nakić presjekao Widemanovo dodavanje i zakucao u kontri, atmosfera u dvorani je došla do usijanja. Kapov je pozvao novu minutu odmora, ali Paić novim ubačajem produžuje seriju domaćih na 9-0 (86-81). Bošnjak ostavlja goste u igri novom tricom 2:40 prije kraja, a Nakić dva napada kasnije vješto koristi unutarnju poziciju na Paićevu asistenciju, te vraća prednost Narančastima na dva posjeda (88-84). Perković novim ubačajima s linije slobodnih bacanja smanjuje zaostatak gostujuće momčadi na dva poena, pa se u zraku počinje osjećati i miris produžetaka. No, da tome ne biude tako, pobrinuo se Tonko Vuko. Krilni centar Šibenika je tridesetak sekundi prije kraja krenuo u utrčavanje kroz sredinu terena, a Paić ga je na vrijeme vidio i poslužio. Bivši igrač sinjskog Alkara je u punom trku primio loptu i odrazio se s polovice reketa te snažno zakucao s dvije ruke unatoč nimalo bezazlenom prekršaju Bošnjaka. Taj potez je podigao na noge cijelu dvoranu, a miris produžetka je zamijenio miris pobjede. S druge strane je Antonio Jordano promašio tricu, a Vuko je u nebeskom skoku uhvatio loptu i primorao Bošnjaka na novi prekršaj. Pogodio je oba bacanja, kao i Paić i Nakić nakon njega, pa su domaći na kraju slavili rezultatom 96-88.

Domaća momčad je imala pet dvoznamenkastih igrača, a najistaknutiji su bili Nakić (22 poena, 5 asistencija), Paić (20 poena, 5 skokova), Junaković (18 poena, 10 asistencija) te Vuko (14 poena, 11 skokova), koji je na parketu proveo svih 40 minuta. U gostujućim redovima je također bilo pet igrača s dvocifrenim učinkom, a predvodili su ih Bošnjak i Wideman s po 17 poena, čemu je Amerikanac dodao i 7 skokova. Perković je ubacio 15 uz 6 asistencija, dok je Bajo imao double-double (14 poena, 13 skokova).

Playmaker Narančastih Martin Junaković nije krio oduševljenje: „Imao sam dobar osjećaj da ćemo danas odigrati dobro i kvalitetno. Ovih devet dana smo trenirali kao magarci, i to nam se vratilo na najbolji mogući način, a ujedno smo isprali gorak okus nes(p)retnih poraza kod Hermesa, Cibone i Splita. Prezadovoljan sam i presretan.“  Bio je svjestan i kako će se Cedevita pripremiti za njega: „Očekivali smo da će oni pokušati pustiti mene da zabijem svojih trideset, ali da zatvore ostatak naše momčadi. Nismo upali u tu zamku, odradili smo po svom planu i to je urodilo plodom.“

Tonko Vuko je bio vidno uzbuđen: „Drago mi je da su moji poeni presudili na kraju, ali najvažnija je pobjeda. Kako je (Martin) rekao, nadam se da se vratila sva ona nesreća koju smo imali u prethodnim utakmicama. Isto tako se nadam da je ova utakmica prekretnica sezone i da će sreća u budućnosti biti na našoj strani.“

Tonko Vuko i Martin Junaković (Foto: Basketball.hr/Saša Ćirić)

Domaći strateg Miro Jurić je isticao : „Napokon smo odigrali jako dobru utakmicu, i Cedevita i mi. Znali smo da ćemo biti u dobroj poziciji ako se postavimo muški i ako pokažemo malo mišića. Imali smo dosta raspoloženih igrača danas, koji su nam davali prijeko potrebnu širinu u ofanzivnom dijelu. Ja neću reći da nam se vratilo sve ono što smo prosuli u završnicama nekih prijašnjih susreta, već mi je važno da smo pokazali da možemo igrati sa svima. Zahvalio bih se našim divnim navijačima, oni su nam bili velika podrška u teškim trenucima, i mogu reći da ovakvu atmosferu mogu stvoriti tek Baldekin i Sinj.“

Cedevita nakon sedam kola ima omjer 6-1, a u osmom kolu dočekuje fenjeraša Bosca. Šibenik je na omjeru 3-4, a u sljedećem kolu ide u goste Škrljevu.