Europa i Svijet
Treba li NBA ligi klub iz Las Vegasa?

Treba li NBA ligi klub iz Las Vegasa?

Autor: BB.hr Photo: Ilustracija

Projekt Las Vegas u NBA ligi mogao bi biti spektakularan

Las Vegas polako postaje jedno od sportskih središta Sjedinjenih Američkih Država. Već ima svoj NHL i NFL klub, a u bližoj budućnosti trebao bi dobiti i NBA momčad.

Pustinja savezna države Nevade pretvara se u pravu sportsku oazu SAD-a. Las Vegas je možda u prošlosti bio poznat isključivo po igranju slotova, kao i po svojim kartaškim zelenim stolovima. No, turistička ponuda ove kockarske oaze značajno se proširila u prethodnim desetljećima.

Sve je krenulo organiziranjem velikim boksačkih mečeva, a zatim je ponuda proširena dolaskom nekih uglednih sportskih franšiza. Pa se tako NFL momčad Raidersa preselila iz Oaklanda u Las Vegas, a isto namjerava i bejzbol klub Oakland Athletic 2028. godine.

U gradu je i ženska WNBA ekipa Las Vegas Aces, a ne smijemo zaboraviti niti utrku Formule 1 koja se nakon četrdeset godina vratila u grad i zablistala u 2023. godini duž popularnog The Stripa.

Uz sve to, najuspješniji sportski projekt u gradu u ovom trenutku definitivno je NHL klub Vegas Golden Knights. Hokejaši iz Las Vegasa prošle godine su osvojili Stanley Cup, nakon samo šest godina postojanja.

Tako je Las Vegas ponudi kasina dodao i odlična sportska događanja, s ekipama koje su u stanju boriti se s najboljima u Sjedinjenim Američkim Državama. A ono o čemu savezna država Nevada trenutno sanja definitivno je NBA momčad i to je nešto što bi se moglo ostvariti već u bližoj budućnosti...

Las Vegas dio širenja lige?

Las Vegas možda još nije imao svoju momčad u NBA ligi, no u njoj je prisutan već godinama. Naime, ljetna liga odigravala se dosad baš u Nevadi, a i inicijalni NBA Cup održan je u Las Vegasu prošle godine.

Dodajmo tome da se godišnji sastanci vlasnika NBA lige odvijaju u prijestolnici kocke, a čak i reprezentacija SAD-a trenira u Las Vegasu. Drugim riječima, stvaranje profesionalne momčadi sasvim je prirodan sljedeći korak.

Za razliku od bejzbola i američkog nogometa, Las Vegas čini se da nema namjere dovoditi već postojeću franšizu u svoju dvoranu. Naime, popularnost NBA lige danas je takva da ima mjesta za dodatne momčadi.

Vjeruje se da bi Las Vegas i Seattle u bližoj budućnosti mogli dobiti svoje NBA klubove. Koliko brzo bi se to moglo dogoditi zasad još ne znamo, no moglo bi zaživjeti čak i prije nego što se većina zaljubljenika u košarku nada, u roku od godine ili dvije.

Glamur na nivou Los Angelesa

Projekt Las Vegas u NBA ligi mogao bi biti spektakularan. Naime, kruže informacije da je LeBron James iznimno zainteresiran za stvaranje momčadi u Nevadi i želi biti jedan od njezinih vlasnika.

RedBird Capital i Fenway Sports Group su dvije velike kompanije s kojima LeBron James pokušava pokrenuti NBA momčad u Las Vegasu. Ako u tome uspije u kratkom vremenu, najbolji strijelac u povijesti lige vjerojatno bi i zaigrao za svoju novu ekipu.

To bi bio zaista spektakularan početak priče o NBA košarci u Las Vegasu. No, čak i bez LeBrona na parketu jasno je da bi ovaj grad donio mnogo glamura u američku košarku, baš kao što je trenutno slučaj s Los Angelesom, jedinim koji ima dvije franšize u svom gradu.

Karte za NBA utakmice u Las Vegasu ne bi baš mogle biti jednako skupe kao za prestižne boksačke mečeve, no broj slavnih osoba na tribinama možda bi bio i veći. Koliko bi pak rezultatski uspješna bila ekipa iz Las Vegasa, to je teško reći, jer čak ni klubovi iz velikih gradova poput New Yorka nemaju garanciju uspjeha u najprestižnijem košarkaškom natjecanju.

No, Las Vegas bi svakako donio dašak svježine u američku košarku. A interes NBA zvijezda za igranjem u jednoj takvoj franšizi vjerojatno bi bio jednak kao i kad su u pitanju Lakersi, zbog čega bi momčad iz grada kocke sigurno bila opasan protivnik baš svakome u ligi...