Intervjui
Trener Alkara Luka Bujas: Prerani odlasci mladih igrača iz matičnih sredina nisu dobri

Trener Alkara Luka Bujas: Prerani odlasci mladih igrača iz matičnih sredina nisu dobri

Autor: Ferata.hr - Mišo Gulić Photo: KK Furnir Dubrava

Mladi igrači moraju imati strpljenja

Sedam kola odigrano je u najvišem razredu hrvatske košarke, a s tri pobjede na kontu Alkar je dočekao ovu reprezentativnu stanku, što je pravo vrijeme da provjerimo kako stoje stvari u sinjskom sportskom ponosu…

Alkar je imao vrlo neugodan ždrijeb, što je značilo gostovanja kod izravnih konkurenata te domaćinstva onima najboljima. Samim time teško da se tko mogao nadati učinku od tri pobjede (uz četiri poraza), ali s obzirom na to da je konkurencija kašljucala, Alkar je svoju priliku iskoristio na najbolji mogući način i na kraju čak može žaliti što taj skor nije i bolji, piše portal Ferata.hr

Razgovarali smo s trenerom Lukom Bujasom, mladim zadarskim stručnjakom koji je do sada odradio jako dobar posao. Evo kako je on vidio prvih sedam kola s klupe Alkara:

“Što se tiče samoga ulaska u sezonu, ne mogu reći da sam nezadovoljan, ali niti da sam kompletno zadovoljan. Realno, da nam je netko prije samoga početka lige rekao da ćemo imati tri pobjede nakon sedam kola, objeručke bih to prihvatio s obzirom na raspored koji imamo. Iskreno, nakon što sam vidio raspored, rekao sam da možemo biti presretni ako u cijelom prvom dijelu dođemo do tri pobjede, a to smo dohvatili već nakon četiri kola. Realno, dvije pobjede na strani protiv konkurenata s kojima ćemo se boriti za ostanak u Ligi, velika je stvar. Međutim, žao mi je loše igre i teškog poraza od Šibenke, kao i dvije propuštene prilike za pobjedama s Dinamom i Boscom, ali to je sport.”

Ipak, nakon skora od 3-1 Alkar je nanizao tri poraza, dva prilično bolna od Šibenke i Bosca, a treći od Cibone pri čemu se momčadi u toj utakmici zaista nema što za prigovoriti. No, lako je učinak mogao biti bolji.

“Moram istaknuti da je u ta dva poraza od Šibenke i Bosca bio vidljiv nedostatak energije i htijenja, što se ne smije događati. Nije problem izgubiti utakmicu, ali svaki se put mora dati svoj maksimum, i to je nešto što pokušavamo svojim igračima usaditi. Mlada smo ekipa, moramo igrati na energiju, veliki broj skokova i šuteva, kao i agresivnu obranu i trku. To je nešto što nas je u tim pobjedama krasilo, a na te je dvije utakmice taj dio bio izuzetno loš. Siguran sam da smo energijom na te dvije utakmice odgovorili kao s Cibonom, da bi imali još jednu pobjedu više na svom kontu i zbog toga sam djelomično nezadovoljan dosadašnjim dijelom sezone. Ali mladim ekipama kakva smo mi, padovi i usponi će se događati. Mislim da smo svi malo poletjeli nakon te tri pobjede i to nam se vratilo.”

Kao i gotovo svi klubovi u ligi, Alkar je ovog ljeta dosta mijenjao. Već standardno je na poziciju beka doveden Amerikanac George Brock koji je trebao biti pokretač, glavna poluga momčadi, ali na kraju se jako svidio i bh centar Imran Polutak koji borbenošću nikog nije ostavio ravnodušnim.

“Mislim da smo dovođenjem Imrana Polutka i Georga Brocka pogodili sa strancima. Baš u ta dva poraza koja sam napomenuo izostao je učinak Brocka, ali realno gledano odigrao je sve ostale utakmice na visokom nivou. I njemu je ovo tek druga sezona u Europi, tako da bez obzira na godine koje ima, on je gledajući s te strane još uvijek neiskusan igrač. Puno razgovaramo s njim i radimo na određenim nedostacima u njegovoj igri te se nadam da će nas i dalje kvalitetno voditi. Polutak je igrač u najboljim godinama, prošao je dosta klubova do sada, ali realno ovo je prva situacija da negdje igra kao startni centar i nosioc. Ima izuzetan potencijal, što je do sada i pokazao, odličan je momak, vrijedan radnik i mislim da će samo napredovati iz kola u kolo. Na njima dvojici, kao i na Lisici, Svalini i kapetanu Vučiću je da vode ovu mladu momčad i budu lideri, kako na parketu tako i van njega. Veliki je plus povratak Svaline koji igra odličnu sezonu za sada, dok Lisica igra zrelije nego prije, razvija se u kompletnog igrača koji je opasan po koš, ali i jako dobar u obrambenom segmentu. Na mlađima je da prate ove starije i da im budu prava potpora na terenu te da skupljaju iskustvo kroz treninge i utakmice. Mislim da je upravo to naša najveća snaga, što su svi željni za dokazivanjem, mladi te će napredovati iz treninga u trening. Među tri smo najmlađe momčadi u ligi, te kako nam je to u jednom dijelu prednost, toliko je i nedostatak. Sigurno je da ćemo imati borbe do kraja sezone s

Uoči sezone predsjednik kluba Denis Bobeta jasno je naglasio da će se još više računa povesti oko afirmiranja domaćih igrača pa je tako ozbiljne minute uz Mladena Tomaševića dobio i Mirko Jukić, a na scenu polako stiže i Ivo Zukanović.

“Uvijek kad dođem raditi u neku sredinu, gledam na to dugoročno. Moja ideja, kao i ideja ljudi iz Uprave na čelu s predsjednikom kluba Denisom Bobetom je bila da u ekipi bude što više Sinjana te da im se da prilika. To je jedan proces koji zahtjeva puno rada, strpljenja i samim time vremena. Ono što je jako bitno je to da je momčad bila ekipirana već nakon dva tjedna priprema, zato su rezultati na samom početku sezone dobri. Naravno, pojedinci su se u toj priči snašli bolje, pojedinci lošije, što je apsolutno normalno. Najveće je iznenađenje dobre igre Mirka Jukića. Mladen Tomašević je malo pao izvedbama u posljednje tri utakmice, ali vrijedno trenira i jedan od ciljeva je upravo bio taj da se ove sezone njemu damo što više šanse kako bi napredovao i sljedeće sezone postao pravi nositelj Alkara, što ne sumnjam da će se i dogoditi. Zukanović je imao ozljedu zgloba te je tek sada ušao u igrački ritam i odreagirao je dobro. Duje Putnik je dobrim igrama Svaline i Mirka Jukića malo izgubio ulogu, ali s njim puno razgovaramo i vjerujem da će biti prilike i za njega.”

“Moje je generalno mišljenje da prerani odlasci mladih igrača iz matičnih sredina nisu dobri. Ne ulazim u to što se događalo prije nego sam došao u klub, ali mladi igrači moraju imati strpljenja. Ni mi treneri tu nismo u najboljoj situaciji, jer očekuje se da se pobjeđuje, ali i da igraju mladi. Dajem sve od sebe da to ukomponiram, ali tu treba strpljenja s više strana. Uprava kluba, treneri, na kraju krajeva i publika mora prepoznati taj put. Nama je cilj da se mladi Sinjani korak po korak uvode u igru, kako bi narednih sezona mogli postati nositelji. Tomašević je prošle sezone igrao sporednu ulogu, Duje Putnik također. Jukić je bio na rubu sastava, nije imao nikakve ozbiljne minute. Zukanović je pauzirao sezonu što se tiče ozbiljne košarke. Sad je situacija da ih se lagano uvodi, ne treba ni njih na glavu baciti da izgore u svemu tome. Siguran sam da je ovaj put dobar za klub i nadam se da će se na kraju sezone to i pokazati.”, dodao je Bujas.

Ipak, dojam je da fali barem jedan iskusan igrač u rotaciji, jedno pojačanje koje bi dalo opciju više u igri, jer često se u ovim uvodnim kolima događalo da su osobne greške nositelja krojile i rezultat. S tim se slaže i Bujas:

“Istina, moje je mišljenje također da nam fali jedan ozbiljan igrač i gledamo na tržište, međutim, nećemo dovoditi nikoga pošto-poto. Kad se dovodi pojačanje, taj igrač mora biti spreman dati 30 posto više nego domaći igrači, inače ga se nema smisla ni dovoditi. U tom smjeru i idemo. Ako se ukaže prilika za dovođenjem takvog igrača, sigurno ćemo reagirati.”

Velike pohvale trener je odaslao i prema Upravi Alkara, a pogotovo u smjeru predsjednika Denisa Bobete za kojeg Bujas kaže kako se s tolikom količinom emocije prema klubu još nigdje nije susreo:

“Mlad sam trener, ali sam do sada radio u četiri hrvatska premijerligaša, a radio sam i vanka. Slobodno mogu reći kako u Alkaru imam najbolju situaciju do sada, što se tiče međuljudskih odnosa unutar kluba, komunikacije te da se osjećam odlično. Uprava kluba na čelu s predsjednikom Bobetom radi odličan posao. Organizacijski, klub je na jednom respektabilnom nivou, što i potvrđuje to da smo gotovo prije svake gostujuće utakmice išli dan ranije. Kažem, teško mi je govoriti o vremenima prije jer nisam bio u klubu, ali mogu reći da je ova trenutna situacija odlična. Svatko od nas radi sve, nije bitno da li si trener ili predsjednik, ali radimo to s velikim guštom jer to volimo i takva smo ekipa. Najveće zasluge za takvo stanje idu predsjedniku Bobeti, koji živi za klub. Od jutra do mraka. To još iskreno nisam doživio.”

Pogled i prema konkurenciji otkriva da neke očekuje težak posao u nastavku prvenstva, ali da to ne mora ništa značiti, najbolji je primjer prošla sezona u koju Alkar, blago rečeno, nije dobro ušao, ali na kraju je mirno dočekao kraj prvenstva.

“Što se konkurencije tiče, mislim da je još prerano davati neke zaključke, jer sezona je jako duga. Znate i sami da je Alkar prošle sezone otvorio ligu s osam poraza, dok je recimo Sonik Puntamika u tom trenutku imala pet pobjeda i tri poraza pa je Alkar hladno ostao dok je Puntamika na kraju ispala. Po meni najlošiji ulazak u sezonu imaju Zabok i Gorica, ali siguran sam da će se oni izvući iz situacije u kojoj su sada. Mislim da se moramo staviti u realne okvire i reći da je naš cilj izboriti ostanak te pokušati skupiti što više pobjeda s ekipama s kojima ćemo se za taj cilj i boriti.”

“Najvažnije je dobivati domaće utakmice s tim konkurentima, a to nas čeka u drugom dijelu prvenstva i tada moramo biti najspremniji, dok nas sada očekuje niz jako teških utakmica. Pored teškog rasporeda, sad smo i u Kupu izvukli jednog od najtežih protivnika, Zadar. Ali naravno, ako nam se u bilo kojoj utakmici ukaže prilika da pobijedimo, sigurno ćemo dati sve od sebe da to i napravimo. Zato pozivam naše navijače da nas i dalje bodre kao i do sada, a ja im obećavam da ćemo dati sve od sebe da im to vratimo dobrim igrama i nadam se pobjedama.”, zaključio je na kraju razgovora Luka Bujas.

Alkar će sljedeću prvenstvenu obvezu imati 19. studenog u gostima kod DepoLink Škrljeva, a do tada – krv, znoj i suze na treningu su zagarantirani!