Intervjui
Trener sam postao igrom slučaja, a kao igrač nisam slušao savjete trenera

Trener sam postao igrom slučaja, a kao igrač nisam slušao savjete trenera

Vladimir Anzulović

Večernji list bira najboljeg hrvatskog košarkaša za 2020. godinu, a s deset anketiranih košarkaških protagonista kolega Dražen Brajdić je napravio i intervjue.

Prvi među njima je hrvatski trener za kormilom slovenske Krke Vladimir Anzulović (42).

Vladimir je izdanak jedne istinske košarkaške obitelji. Mlađi je brat bivšeg izbornika Dražena Anzulovića, a ime je dobio po ocu, nekad vrlo popularnom televizijskom komentatoru i Ciboninu dužnosniku. A za Vladimira je, čini se, utočište Novo Mesto. – Krka mi je bila prvi inozemni klub, tu sam igrao Euroligu, tu sam se zaljubio i oženio. Tu mi živi obitelj, supruga i 16-godišnji sin Luka koji trenira košarku. S obzirom na to da sam kao igrač i trener bio dosta odvojen od obitelji, kada god radim u Krki, to je za mene dobitna kombinacija. A trener je, nakon igračke karijere u 14 klubova iz šest zemalja, postao igrom slučaja.

– Kada me ozljeda drugog koljena primorala da završim igračku karijeru, nisam znao što ću raditi, a kako sam bio dobar s trenerom Džikićem, počeo sam odlaziti na njegove treninge. Godinu dana sam volontirao, a onda sam postao pomoćnik i tako započeo trenersku karijeru. A ona bi u konačnici mogla biti uspješnija od njegove igračke karijere koja je u početku jako puno obećavala. 

– Imam zlato s juniorskog Eurobasketa 1996. kada sam kao najbolji dodavač prvenstva izabran i u najbolju petorku. Imao sam solidan razvojni put, no onda se dogodilo da ponešto radi ozljeda, a više radi svojih pogrešaka nisam napravio onoliko koliko sam mogao. Moje pogreške u shvaćanju dovele su do nedostatnog rada, a i nisam slušao trenere, nisam htio prepustiti da me vode drugi. No svakog takvog život otrijezni. Svakome treba prostora za sazrijevanje, meni se dogodilo kasnije, a netko ne sazrije nikada. 

Koji mu je bio najveći grijeh? 

– Nisam htio slušati savjete trenera, igrao sam košarku po svome što je prolazilo do određene granice. Da sam ostao zdrav bio bih bolji, no s onakvom glavom nikad ne bih napravio što sam priželjkivao. Kada me ozljeda otrijeznila, fizički više nisam bio pravi. 

No zato se kao trener dobro razvija. Najavio je to kao trener Kvarnera, a potom demonstrirao kao strateg Šibenika i Splita. Kako je trenirati dalmatinske klubove?

– U Splitu nema pritiska navijača, a u Šibeniku je kao u Zadru. Svatko tko dođe u dvoranu je trener što je, unatoč nekim neugodnim situacijama, za mene bilo motivirajuće. Zapravo, taj dalmatinski mentalitet prenaglašen je i u pozitivi i u negativi. A baš je ove sezone Vladimir sa svojom Krkom pobijedio i Split i Zadar i tako stekao kapital u borbi za ostanak u ABA ligi. 

– Napravili smo stvarno dobar posao jer smo imali puno problema s tim karantenama s obzirom na to da je u Sloveniji puno strože nego u ostalim zemljama bivše SFRJ. Osim toga, naš proračun je ovog trenutka dosta ispod Zadrova, negdje u rangu Splitova. Baš kad smo razgovarali, Vladimir je bio pozitivan na koronavirus, a momčad mu je bila u samoizolaciji. 

– Testiramo se svaki tjedan uoči utakmica ABA lige. Meni su dva igrača po drugi put pozitivna u dva mjeseca. Ili je moguće zaraziti se dvaput u kratkom roku ili je možda prvi test bio lažan. Kaže da se vrlo često čuje sa starijim bratom Draženom koji radi u dalekom Sibiru kao trener Jeniseja.

 – Čujemo se svakodnevno i dosta raspravljamo. Imamo neke drugačije poglede na košarku što je dobra stvar za diskusiju. Pitam ga za savjet na raznorazne teme, i ne samo brata, jer čovjek koji ne traži savjete plitak je čovjek. Od hrvatskih supertalenata trenirao je samo Luku Šamanića, no ističe da su mu posebno zadovoljstvo igrači koje je uspio razviti do pristojne razine. 

– Mnogima sam pomogao da žive od košarke kao što su Radić, Škifić, Širko, Cinac... 

A kako je Zula glasovao o onima koji jako dobro žive od košarke?

 – Bez obzira na to što je prošle godine praktički igrao samo dva i pol mjeseca, Bogdanović je izvanserijski igrač i najbolji naš košarkaš. Simon u Efesu proživljava drugu mladost jer je shvatio kako da se održi što duže. Zubac se potvrdio u Clippersima, a Šarić je dobio konačnu potvrdu svoje vrijednosti novim NBA ugovorom. Bilan je kod nas možda i malo podcijenjen, no on je napravio respektabilnu karijeru.

Vladimir Anzulović prvi je član žirija u izboru VL-a, a ovo je pet igrača koji su ga impresionirali
Bojan Bogdanović (Utah Jazz) 10
Kruno Simon (Anadolu Efes) 7 I
vica Zubac (LA Clippers) 5
Dario Šarić (Phoenix Suns) 3
Miro Bilan (Dinamo Sassari) 1

Pročitajte više na:   https://www.vecernji.hr/sport/zarazeni-anzulovic-nije-imao-dvojbe-oko-najboljeg-hrvatskog-kosarkasa-1459683 - www.vecernji.hr