Europa i Svijet
Hrvatska
Trener Sunsa planira Benderu dati veću slobodu

Trener Sunsa planira Benderu dati veću slobodu

Autor: Paulo Sarić

Nakon ograničene minutaže prošle godine, u ovoj se sezoni očekuje veći doprinos od hrvatskog košarkaša.

Trener hrvatskog reprezentativca Dragana Bendera u Phoenix Sunsima Earl Watson prije par dana je izjavio da našeg košarkaša vidi u ponešto drugačijoj ulozi nego prošle sezone. Bendera je lani momčad iz Arizone birala četvrtim izborom na draftu te mu je kao najmlađem novaku svoje generacije dala ograničenu priliku. Minutažu je morao zaraditi na treningu, a uvođenje u punu rotaciju je trebalo teći polako kako je mladi Čapljinac fizički napredovao. Nažalost, uoči all-star pauze se ozlijedio te je propustio gotovo čitav ostatak sezone.

Bender je do tada većinu minutaže dobivao na krilnoj poziciji, uz dvojicu visokih igrača. Upravo je takva uloga u kojoj se defanzivno i više nego dobro snalazio, pogotovo imajući u vidu da je bio najmlađi igrač u ligi, zagolicala maštu hrvatskim navijačima. No, većina fanova Sunsa vidi ga na visokim pozicijama kako mu karijera bude odmicala. Logično. Trener Watson je u razgovoru za Arisona's Sport Station u srijedu kazao da igrača koji je prije nekoliko dana potvrdio svoje sudjelovanje u reprezentaciji vidi u ulozi u kojoj će puno više imati loptu u rukama nego je bio slučaj prošle sezone.


Watson je poznat po tome da gaji napadačke ideje slične onima kakve u hrvatskoj javnosti forsira Pino Gjergja. Obojica naime, preferiraju igru bez strogo podijeljenih pozicija i napadačkih uloga u kojoj bi što veći broj igrača trebao biti u stanju raditi što veći broj stvari.

- Želimo da uzme loptu nakon skoka i samo vuče igru. Želimo osmisliti sustav koji bi mu omogućio da igra s loptom i razigrava. Želimo da se oslobodi u igri – rekao je trener Phoenixa govoreći o Benderovoj ulozi u Ljetnoj ligi.

Igra s loptom i veća sloboda trebali bi pomoći hrvatskom reprezentativcu da na više načina doprinose svojoj momčadi u napadu u odnosu na prošlu sezonu kada mu se ofanzivni dio igre uglavnom svodio na otvaranje reketa šutom, većinom za tri poena. U svakom slučaju, bit će zanimljivo gledati talentiranog Hrvata u većoj ulozi i pratiti napredak u srcu pustinje Mojave.