Hrvatska
Trešnje pokazuju velike ambicije: Stigla su značajna pojačanja i na terenu i van njega

Trešnje pokazuju velike ambicije: Stigla su značajna pojačanja i na terenu i van njega

Po dva su nova lica u stručnom stožeru i rosteru.

Ženski košarkaški klub Trešnjevka 2009 je ovog ljeta predstavio najveće talente iz svojih redova kroz razne reprezentativne selekcije. Najistaknutije su, naravno, sestre Nika i Hana Mühl, ali ne treba zanemariti ni blizanke Mariju i Martu Galić, te brojne druge djevojke (Erjavec, Sorić, Pavić, Kostić, Zadro, Bilić, Savić...). S tako snažnim temeljima, ali i činjenicom da su glavnim konkurenticama neke od glavnih igračica promijenile sredinu ili čak završile karijeru (Iva Borović), logično je da popularne Trešnje imaju puno razloga za optimizam i visoke ambicije u nadolazećoj sezoni.

Igrački kadar tako je podebljan internacionalnim snagama. Sofia Bilikova (19, 177 cm) je prošla praktički sve mlađe selekcije slovačke reprezentacije. Na prošlogodišnjem Eurobasketu B divizije za djevojke do 18 godina postizala je u prosjeku 5.5 poena, uz 4.3 skoka i 2.1 asistenciju. Bilikova igra na pozicijama beka šutera i niskog krila, a u Trešnjevku dolazi iz ekipe Good Angels Košice, s kojom je osvojila dvije titule prvakinja Slovačke te prošlosezonsko izdanje EEWBL-a.

Teodora Popović (17, 170 cm) je djevojka koja je prošle sezone bila prvi strijelac A2 lige u Srbiji, a nastupala je za ekipu Čelareva. Ona je također nastupala za neke mlađe reprezentativne selekcije, a riječ je o igračici koja pokriva pozicije playmakera i beka šutera.

Željko Ciglar i Michaela Rudež (Foto: ŽKK Trešnjevka 2009 Facebook)

U stručnom stožeru su se također dogodile određene promjene. Uz mladu Bilikovu, još jedna Slovakinja je našla svoje mjesto u zagrebačkom klubu. Michaela Rudež je diplomirana kineziologinja, rođena u Banskoj Bystrici. Ako vam njeno prezime zvuči poznato, to nije slučajno. Njen suprug je Ivan Rudež, koji je već godinama u Slovačkoj, a trenutno obnaša funkciju izbornika reprezentacije. Gospođa Rudež je kao igračica 5 sezona nastupala u Slovačkoj Extraligi. Od 2001. profesionalno se bavi trenerskim poslom te je U14 i U16 ekipe koje je vodila u slijedećih pet godina dovela do 4 nastupa na Final 4 slovačkog prvenstva. Od 2006.- do 2008. bila je glavni trener U18 ekipe BC Cassovia Kosice s kojima osvaja naslov pravaka Slovačke. Tri sezone bila je i glavni trener seniorskih ekipa BC Casovia Kosice i UMB Bystrica. Zadnja trenerska zadaća bila joj je vođenje U18 ekipe B.C. Grand Saconnex iz Švicarske.

Ime Željka Ciglara je puno poznatije hrvatskim ljubiteljima košarke. Kao izbornik Hrvatske 2001. godine je na Mediteranskim igrama osvojio zlatnu medalju, a sa kadetkinjama je osvojio srebro i broncu na europskim prvenstvima. Vodio je Celje 5 sezona i u tom periodu osvojio 4 prvenstva i 3 kupa Slovenije. Bio je i trener Novog Zagreba s kojim je u raznim kategorijama osvajao više medalja, a u svojoj karijeri obavljao je cijeli niz izborničkih i stručnih funkcija vezanih uz žensku košarku.

S ovim akvizicijama mogli bismo svjedočiti neizvjesnijoj utrci za naslov, a možda i dobijemo nove prvakinje države?