Europa i Svijet
Tri pojačanja Barcelone

Tri pojačanja Barcelone

Autor: Paulo Sarić

Nakon odabira trenera španjolski se klub okrenuo slaganju igračkog kadra za novu sezonu.

Visoki Dubrovčanin dobio je trojicu novih suigrača. Katalonski gigant Barcelona tijekom proteklih je nekoliko (tje)dana u svoje redove dovela Adriena Moermana, Phila Presseya i Rakeema Sandersa.

Prvi je potpisao visoki francuski reprezentativac koji u Španjolsku seli iz Darüşşafake. Moerman je karijeru započeo u Chorale Roanneu, a prvo inozemno iskustvo je stekao upravo u ACB ligi u dresu Bilbaa gdje je došao kao jedna od zamjena za našeg Marka Banića. Iako mu sezona u Baskiji nije bila statistički produktivna, iskustvo koje je stekao bilo je neprocjenjivo pa je već naredne sezone zasjao i počeo pokazivati kvalitetu koja ga je na koncu dovela do Barcelone. Izvrsne dvije sezone u Limogesu omogućile su mu transfer u Tursku. Prvo u Banvit, a potom i u Darüşşafaku gdje je lani igrao u paru s našim Antom Tonijem Žižićem. U 33 utakmice Eurolige prosječno je zabijao 8.1 koš i hvatao nešto više od pet skokova po susretu.


Drugo pojačanje je mladi američki razigravač Phil Pressey koji ima trogodišnje NBA iskustvo, većinom iz Boston Celticsa, te gotovo 150 utakmica odigranih u najjačoj ligi svijeta. Pressey je nakon završetka sveučilišne karijere na Missouriju izišao na draft, no iako nije bio izabran preko Ljetne lige se izborio za svoje mjesto pod suncem. Tijekom svoje NBA karijere uz Boston Celticse nastupao je i za Philadelphia 76se te Phoenix Sunse, a proteklu je sezonu odradio u dresu filijale NBA prvaka Golden State Warriorsa – Santa Cruz Warriorsima za koje je prosječno zabijao 18.3 poena uz gotovo osam asistencija u prosjeku i za svoju visoku od niti 180 centimetara izvrsna 5.2 skoka. S Barcelonom je potpisao ugovor na dvije godine, po formuli 1+1, a trebao bi biti zamjena za crnogorskog reprezentativca Tyresea Ricea.


Posljednji se španjolskom klubu, koji je imao razočaravajuću prošlu sezonu, priključio 28-godišnji Amerikanac Rakim Sanders. Nakon završetka sveučilišne karijere koju je podijelio između Boston Collegea i Fairfielda odlučio je započeti košarkaški put u Izraelu potpisavši za Maccabi iz Tel Aviva. Ipak, Ponos Izraela je bio prevelik zalogaj za novaka s ove strane Atlantika pa je posuđen u Hapoel Gilboa Galil. U Euroligi je prvi put zaigrao 2013. godine u dresu Brose Bamberga, a posljednje je tri sezone proveo u najjačem razredu talijanske košarke. Prvo u dresu Dinamo Sassarija, a potom i u milanskoj Olimpiji gdje ga je vodio naš Jasmin Repeša. Nakon početnog privikavanja na momčad i okruženje postao je jedan od ključnih igrača momčadi sa sjevera Italije, te je lanjsku sezonu završio kao drugi najproduktivniji strijelac iza Krunoslava Simona. U 24 utakmice Eurolige prosječno je zabijao 12.5 koševa uz 3.5 skoka po susretu.

Zajednički nazivnik svoj trojici igrača jest vrlo dobar šut za tri poena. Iako su im postoci varirali kroz karijeri, ovisno o formi i sustavu igre, novi igrači Barcelone su sposobni u serijama pogađati iza linije 6.75 pa bi se trebali bez većih problema uklopiti u koncept igre novog trenera Sita Alonsa.


Dodajmo ovome da je prije nekoliko sati španjolski klub produžio suradnju s mladim Šveđaninom Luddeom Hakansonom do sredine 2018. godine.