Europa i Svijet
Hrvatska
Tricom do trećeg mjesta

Tricom do trećeg mjesta

Autor: Paulo Sarić

Hrvatski je prvak iza linije 6.75 šutirao čak 56 posto te je s lakoćom svladao nominalno najjaču momčad u skupini.

Cedevita je na domaćem terenu došla do druge pobjede u 7DAYS EuroCupu. Momčad Jurja Zdovca na krilima je izvrsnog šuta za tri poena uvjerljivo svladala ruski UNICS rezultatom 94-74. Ključnom se pokazala treća četvrtina koju su Vitamini dobili 12 razlike i sagradili prednost koju nisu ispuštali do kraja.

Hrvatski je prvak šuterski raspoloženu ušao u utakmicu. Rusi su poveli košem Trenta Locketta, a onda je krenulo. Seriju od četiri uzastopne trice započeo je, i završio, Kevin Murphy, a u međuvremenu su iza linije 6.75 pogodili i Roko Leni Ukić te Demetris Nichols. Ipak, gosti su bolje i raznovrsnije igrali u prvoj dionici pa su ju završili s vodstvom 15-19. Ubrzo se razigrao Stephane Lasme, bivši igrač Panathinaikosa, našoj publici poznat iz dana u Partizanu, koji je zabio osam koševa u dvije minute i odveo svoju momčad na plus šest (20-26) na ulasku u 13. minutu. A onda se pojavio Džanan Musa. Mladi je bosanskohercegovački reprezentativac ubacio šest poena u manje od 30 sekundi i ekspresno vratio Cedevitu u egal. Bio je to tek početak serije domaćina 16-2 što je primoralo gostujućeg trenera na čak dvije minute odmora. Druga je urodila plodom pa su se gosti s minus osam (36-28) ubrzo vratili na samo dva poena zaostatka. Ključni je čovjek u boljem periodu igre ruske momčadi bio Quino Colom koji je preuzeo napadačke uzde svoje momčadi.

FOTO: KK Cedevita Facebook

Na odmor se otišlo s rezultatom 44-39 za hrvatskog prvaka kojega je služio šut za tri poena koji je u prvih 20 minuta bio iznad 50 posto (7/13). Rusi su gađali 2 od 12, pa bi razlika vjerojatno bila i veća da nije gosti nisu imali čak sedam napadačkih skokova.

U istom se ritmu nastavilo i nakon povratka iz svlačionica. Vitamine je i dalje išao šut, dok je jedini raspoloženi u redovima gostiju bio Lasme što je za posljedicu imalo odvajanje Cedevite na dvoznamenkastu razliku nakon trice Murphyja na ulasku u 25. minutu. Probleme je Zdovčevoj momčadi, činilo se, nakratko zadala četvrta osobna pogreška Demetrisa Nicholsa koja je primorala domaćeg stratega da primjeni recept iz Srijemske Mitrovce i zaigra s četiri niska igrača.

No, upravo je ta postava prelomila susret.

Musa je ugradio dvije trice u seriju 10-0 koja je odvela Vitamine na plus 19 (67-48), dok gostima ništa nije išlo po planu. Lopte su im ispadale iz ruku, obrana nije bila na razini, a šut za tricu je pao na samo 13 posto te se u posljednju četvrtinu ušlo s plus 17 za Cedevitu. Gosti su još do 35. minute gajili nadu u preokret, a tada hrvatski prvak radi seriju 9-0 te poenima Ukića odlazi na plus 20 (80-60) što je riješilo pitanje pobjednika.

FOTO: KK Cedevita Facebook

Najefikasniji u redovima Vitamina bio je Džanan Musa s 20 koševa, dok je Roko Leni Ukić dodao 18 Jedini vrijedni spomena kod gostiju bili su Stephane Lasme s 24 poena i sedam skokova te Colom koji je ubacio 18 koševa i podijelio pet asistencija.

Nakon četiri kola hrvatski se prvak nalazi na trećem mjestu skupine A s dvije pobjede i dva poraza. Cedevita idući susret igra iduću srijedu u Parizu protiv jedine momčadi koja još uvijek nije okusila slast pobjede - Levallois Metropolitansa.