Europa i Svijet
Trifunović: I da smo izgubili od Hrvatske, rekao bih da smo igrali odlično

Trifunović: I da smo izgubili od Hrvatske, rekao bih da smo igrali odlično

Autor: Teo Cilar

Izbornik Slovenije nije krio zadovoljstvo nakon pobjede protiv Hrvatske, smatra kako su kvalifikacije neregularne, a dotakao se i Dončića.

Radoslav Trifunović šokirao je Hrvatske navijače u Varaždinu gdje je sa pomlađenom Slovenijom slavio protiv Hrvatske s četiri NBA igrača stoga ne čudi dobro raspoloženje na press konferenciji nakon utakmice. 

- Igrali smo stvarno sa dobrom energijom, momci su stvarno dobro odigrali, ja bi i na kraju ako mi utakmicu nebi dobili, imali smo stvarno dobar postotak za tricu od 61 posto, bio bi isto zadovoljan kao i sada. Došli su do pozicija iz kojih mogu šutnuti normalno. To je jedna lijepa i dobra stvar da su igrali protiv takvih igrača kakve Hrvatska ima i dosta igrača je igralo po prvi puta na ovom nivou. Ušli su hrabro u utakmicu i od jedan do pet, zaslužili su čistu peticu.

Slovenija je šutirala iznadprosječno za tri poena.

- Da bilo je iznadprosječno, ali ovi momci pogađaju, a danas se dogodilo da su svi pogađali. Desit će se utakmica da dva neće zabiti ono što su danas, ali i ako bi i promašivali ovo danas što su pogodili ja bih opet rekao da sam zadovoljan za peticu. Jer što ćeš raditi ako si sam na šutu za tri? Moraš šutnuti! Nitko ne promašuje namjerno. Moji momci su vrijedni, dobro rade na treningu i mislim da za Slovensku budućnost, vidimo da imamo dobre momke. Trebamo još malo počekati, ali tu su, pravi su.

Zamolili smo izbornika Slovenije da nam komentira sustav ovih kvalifikacija koji je i uvelike kriv što Europski prvaci imaju samo dvije pobjede i četiri poraza i teško će do Svjetskog prvenstva.

- Meni se čini malo neregularno. Mi smo bez Gašpera Vidmara igrali tri utakmice, a nije ni igrao u klubu koji igra Euroligu. Jednostavno, njegov klub Banvit nije ga pustio da igra, a FIBA i mi ne možemo napraviti ništa. I ovaj “prozor“ sada je dosta neregularan. Vidite, vaša ekipa je stvarno dobra ekipa, imate stvarno dobar sastav i Euroligaši i NBA igrači. Turska s kojom mi igramo, oni već od 15. Kolovoza treniraju s svim Euroligaškim i NBA igračima koji ajde nisu počeli odmah 15. Zbog zabrane, ali su radili individualno, a nama recimo Čančar, Rupnik, Španjolska ACB liga je odlučila da ne puštaju nikoga prije 09. Rujna. Znači gdje je tu regularnost? Oni treniraju mjesec dana, a mi ćemo biti tri dana zajedno. Nema regularnosti. Meni se sviđa taj sistem da su utakmice, ti prozori. I ja kada sam bio igrač smo imali taj sistem. Dobro je kada odeš malo iz kluba u reprezentaciju, vidiš se s suigračima, napraviš mali “refresh“ u glavi jer malo drugčije razmišljaš tamo. To je sve fino i dobra ideja, ali nije ispunjena kako bi trebala biti.  

Što je s Dončićem, zabranio mu je Dallas da dođe ili?

- Klub ne može nikome zabraniti. Nema šanse da klub kaže da ti nesmiješ igrati. Da li je to NBA liga, Euroliga, nesmiju ti reći da nesmiješ. Oni jedino što mogu da kažu “Mi bi htjeli da ne igraš“. Drugim riječima, znaju da ne smiju zabranjivat, e onda prebacuju odluku na igrače, a to opet nije fer, rekao je za kraj Trifunović.