Hrvatska
FOTO: Triler na Višnjiku

FOTO: Triler na Višnjiku

Autor: Paulo Sarić

U pristupu je pola uspjeha.

Zadar je u prvom susretu 16. kola HT Premijer lige nakon velike borbe svladao Zabok rezultatom 83-81 i došao do svoje 14. pobjede u domaćem prvenstvu. Iako je u najavi utakmice kazao da im je u Zadru glavni cilj „osjetiti atmosferu i obruče“, gostujući je trener Ivan Perinčić dobro pripremio svoju momčad i držao neangažiranog Zadra u šahu do samoga kraja.

U posljednjih se minutu i pol ušlo s dva poena prednosti domaćeg sastava, no hrabri gosti su se vratili i tricom Antonija Jordana 16.8 sekundi prije kraja poravnali na 77-77. Uslijedila je penal završnica u kojoj su prvi pogrešan potez napravili Zabočani. Borna Kapusta je promašio slobodno bacanje na 81-79 i dao prvi „break“ domaćinima. Napad kasnije je Jordano namjerno promašio drugo slobodno bacanje nakon čega je napadački skok uhvatio Ivan Vučić. No, kako je prvi put bio neprecizan i on je namjerno promašio drugo. Lopta mu se odbila u ruke te je u posljednjim sekundama uputio šut koji je iscurio, pa je Zadar došao do pobjede.

Zabok je od početka pokazao da neće biti lagan zalogaj za dalmatinski sastav. Gosti su u devetoj minuti nakon dvaju ubačenih slobodnih bacanja Antonija Vlaića poveli 16-20. Premda je domaća momčad serijom 7-0 zatvorila prvu dionicu i košem Jakova Vladovića na otvaranju druge četvrtine povela 25-20 vidjelo se da su Naglićeve trupe uspavano pristupile susretu. Jedino je novopridošli Steven Gray pokazivao znakove života zabivši deset koševa u prvoj četvrtini. Došli su Zadrani polaganjem Kristijana Krajine u 17. minuti i nadomak dvoznamenkaste prednosti (36-27), no uslijedio je odgovor Perinčićevih momaka pa je rezultat učas bio u egalu. Goste je u prvom poluvremenu držao raspoloženi Petar Marić koji je ubacio 14 poena za nešto više od 17 minuta na parketu pa se u svlačionice otišlo s minimalnom prednošću Zadra (40-39).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Iako se u nastavku očekivala bolja igra i rutinska pobjeda dalmatinskog sastava, Žuti lavovi su se, u skladu s nadimkom, nastavili hrabro boriti. U 28. je minuti semafor pokazivao 53-53, a onda je uslijedila serija 9-0 kojom se Zadar još jednom odvojio na plus devet. Ipak, Zabočani su odbili i ovaj napad momčadi u bijelim dresovima i poslali jasno upozorenje Šibenčanima pred nadolazeći kup-susret. Ivan Perinčić je dobro posložio svoju momčad koja je večeras imala čak četvoricu dvoznamenkastih igrača, pa su se gosti držali do samoga kraja. Jordano je tricom minutu i pol prije kraja poravnao na 77-77 nakon čega je uslijedila gornje opisana završnica.

Kakvu su partiju pružili Zabočani možda i najbolje svjedoči veliki pljesak gostujućoj momčadi koji je trajao i trajao sve dok i zadnji Perinčićev igrač nije otišao u svlačionicu.

Domaćine su do teško izborene pobjede vodili Kristijan Krajina s 22 koša i osam skokova, a efikasan je bio i Steven Gray s 21 poenom, dok je najbolji kod gostiju bio Zadranin Petar Marić koji je ubacio 24 koša, čemu je dodao po šest skokova i asistencija.