Kolumne
Tuga sa sjevera i juga

Tuga sa sjevera i juga

Autor: Branko Tabak

'Dobar dan dragi igrači, danas vas gledaju...'

Prve utakmice četvrtfinala doigravanja za naslov prvaka Hrvatske u košarci prošle su bez iznenađenja. I gledatelja. Neatraktivni parovi privukli su na tribine četiriju hrvatskih dvorana tek najzagriženije poklonike ovog sporta, članove obitelji i prijatelje igrača i ostalih aktera utakmica. Toliko da bi im sve mogli imenovati.

U glavnom gradu Hrvatske sinoć su odigrane dvije utakmice. Cedevitu je protiv Vrijednosnica Osijek gledalo 100 gledatelja, a Cibonu protiv Škrljeva njih 150. Statistički to je čak 50 posto više. Životno, sramotni je to pokazatelj stanja u hrvatskoj košarci općenito.


Zajedno su apsolutni vladar hrvatskih obruča u posljednjih pet godina i najtrofejniji hrvatski klub na tribine privukli gledatelja otprilike kao kultno zagrebačko kino Europa za vrijeme projekcije prosječnog filma. Hit filmovi napune dvoranu do vrha, a to znači da ih gleda 500 gledatelja.

Dalmatinski derbi Splita i Šibenika protekao je u 'jednosedminskom totalnom žutilu'. U dvorani čije je kapacitet 3500 mjesta bilo je, kako izvještava Slobodna Dalmacija, 500 gledatelja. Naši izvori kažu tristotinjak.

Službena statistika izbrojala je u Zadru 1200 gledatelja. Naš novinar tri puta manje - dakle oko 400. Izbacimo li iz računice napumpavanje brojeva po službenoj dužnosti jučer na tribinama nije bilo niti 1000 gledatelja. 

Iz kojeg god kuta gledali stvari, koju god stranu svijeta zastupali moramo priznati da je u pitanju tuga sa sjevera i juga.

Nastavi li se ovako, umjesto predstavljanja igrača publici, službeni spikeri bi uskoro mogli predatavljati navijače igračima.

"Dragi igrači, danas vas gledaju..."