Hrvatska
Tužna vijest iz Splita: Preminula je Žana Lelas

Tužna vijest iz Splita: Preminula je Žana Lelas

Autor: Vlado Radičević tportal Photo: HKS

Žana Lelas, jedna od najuspješnjih hrvatskih košarkašica u povijesti, tragično je preminula u rodnom Splitu u 52. godini života

Tužna vijest stigla je iz Splita gdje je život, pod zasad nerazjašnjenim okolnostima, danas ujutro izgubila legendarna hrvatska košarkašica Žana Lelas koja je cijeli život posvetila košarci. Ovu tužnu vijest Tportalu su potvrdili bliski prijatelji obitelji.

Nakon duge i uspješne igračke karijere Žana Lelas se posvetila trenerskom poslu i radu s mladima u svojoj košarkaškoj akademiji.

U akademiji 'Žana Lelas' stasale su mnoge mlade košarkašice, koje danas igraju značajnu ulogu u ženskoj košarci.

Također treba reći kako se spomenuta škola košarke s vremenom proširila pa je tako obuhvaćala uz djevojčice i dječake. Tako su najbolji dječaci dobili podlogu prije nego bi prešli u KK Split, klub s kojim je Lelas oduvijek bila u odličnim odnosima.

Tijekom igračke karijere Žana Lelas najveći uspjeh ostvarila je s reprezentacijom bivše Jugoslavije kada je bila osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

U karijeri je igrala s Danirom Nakić (udana Bilić) te su zajedno donijele Šibeniku titulu prvaka Jugoslavije 1991. godine.

Igrala je tri godine uz Daniru Nakić na Tenerifima, a osim u zagrebačkoj Croatiji igrala je u Sloveniji (Ježice), Italiji (Messina), Francuskoj (Strasbourg) i Španjolskoj (Zaragoza).

Nastupajući za ŽKK Croatiu, 1995. bila je treći strijelac sezone u Kupu Lilliane Ronchetti, s prosjekom od 20,9 poena po utakmici.

Žana Lelas i nogometni trener Vjekoslav Lokica bili su u braku te su postali ponosni roditelji kćeri Nike, danas darovite košarkašice.

Ova tužna vijest brzo se proširila Splitom gdje je Žana Lelas napravila prve košarkaške korake i ostavila dubok trag u tom gradu, kao igračica i kao trenerica.