Europa i Svijet
Hrvatska
Tvrdo, teško, slatko

Tvrdo, teško, slatko

Autor: Branko Tabak

Prva pobjeda Hrvatske.

Hrvatska košarkaška reprezentacija pod velikim je pritiskom odigrala prvu utakmicu Eurobasketa protiv Mađarske. Rasterećeni Mađari su predvođeni taigranim Vojvodom prijetli do završne četvrtine kada je Marko Tomas tricom za 59-53 povukao Hrvatsku iz egela prema pobjedi 67:58

Početak utakmice nije nagovještavao ovakvo mučenje za Hrvate. Povela je Hrvatska 6-0. No, Mađari su se brzo vratili i preko Hange i Vojvode dugo prijetili.


Bilo je dosta nesigurnosti u šutu, neodlučnosti, neforsiranih pogrešaka. Pritisak prve utakmice učinio je svoje. Na trenutke je obrana djelovala zbunjeno, zakazali smo posebice u skakačkom dijelu. Mađari su imali čak 40 skokova, mi 11 manje. Dario Šarić se tražio. Kod početnih 6-0 trebao nam je tek pravi Dario za jedan sasvim drugačiji tijek utakmice. Na kraju smo izvukli pobjedu s kojom će pogled na Istabul biti bistriji.


Bojan Bogdanović s 23 poena bio je najefikasniji u redovima Hrvatske. Dario Šarić postigao ih je 15. Marko Tomas dodao je 8, Roko Ukić i Darko Planinić po 6, Kruno Simon 5, a Dragan Bender i Marko Popović po 2.  Kod Mađara Perl je postigao 12, a Vojvoda 11.