Hrvatska
FOTO: Kako je Cook zakuhao Twitter aferu koja 'potresa' Cedevitu nakon poraza od Zadra?

FOTO: Kako je Cook zakuhao Twitter aferu koja 'potresa' Cedevitu nakon poraza od Zadra?

Autor: Paulo Sarić

Je li poluvrijeme polufinala doigravanja pravo vrijeme za objavu na društvenim mrežama?

Tjedan dana je puno vremena, pogotovo u sportu. Prije sedam dana, nakon razbijanja Zadra na domaćem terenu, svi su bili uvjereni da samo koračić dijeli Cedevitu od novog, šestog po redu, finala prvenstva Hrvatske u košarci. Kvaliteta je uvjerljivo na strani zagrebačkog sastava, a unutarnji problemi Dalmatinaca o kojima je otvoreno progovorio trener Nazor nisu davali nadu da se Zadrani mogu vratiti.

Danas je situacija ponešto drugačija. Tijesno izborena pobjeda na Višnjiku izborena pred manje od tisuću najzagriženijih fanova poslužila je kao pogonsko gorivo pred uzvrat u Zagrebu u kojemu su gosti odigrali možda i najkompletniju partiju sezone te na krilima iskusnog Luke Žorića i raspoloženog Lovre Bašića izborili 'majstoricu' pred svojim navijačima.

- Nažalost, nakon 2-0 u seriji mislim da smo u svojim glavama mislili da je sve gotovo i da smo već u finalu. Vidjeli smo što se dogodilo. Odigrali smo dvije jako loše utakmice, pogotovo napadački, i nažalost oni su to iskoristili. Iako smo poraženi moramo to što prije zaboraviti i pripremiti se za petu utakmicu te probati dati sve od sebe da pobijedimo pred njihovim navijačima – izjavio je nakon neočekivanog poraza startni centar domaćeg sastava Andrija Stipanović.

FOTO: Marin Sušić (KK Cedevita)

Teško je reći je li u glavama Zagrepčana uistinu došlo do podcjenjivanja gostiju, no činjenica je da Cedevita u posljednja dva susreta i nije pokazala svu snagu devet vitamina.

- Kao da smo nakon pobjede u Zagrebu mislili da je serija završila. Zadar je to dobro iskoristilo. Odigrali su hrabro i pametno te mislim da je zasluženo pobijedio. Mi nismo uspostavili svoj ritam i nema tu previše plakanja. Okrećemo se petoj utakmici. Neće nam biti lako, no sami smo se doveli do toga. Trebamo kvalitetno reagirati, ali vjerujem u svoju momčad. Dosta smo zakomplicirali, no to je isto sport – rekao je domaći trener Slaven Rimac čija je momčad dobar dio sinoćnje utakmice muku mučila na defenzivnom dijelu terena.

Zadrani su 30 poena zabili iz reketa, no ispod koša su izborili i većinu od ukupno 32 slobodna bacanja koliko su ih jučer pucali u Domu sportova. Česte su bile situacije u kojima su bekovi domaćina ostajali na visokim igračima dalmatinskog sastava nakon čega bi uslijedio jedan od tri ishoda: koš, faul ili povratna lopta na šut.

- Imali smo problema, pogotovo jer smo bili u bonusu. Zadar igra s visokom petorkom te smo od starta bili u 'miss-matchu'. Trebali smo biti bolji u situacijama jedan na jedan i u borbi za poziciju, pogotovo kada smo uhvatili ritam u drugoj četvrtini. Tu su nas dosta poremetili lagani poeni ispod koša i to definitivno moramo popraviti želimo li pobijediti u Zadru – kazao je 44-godišnji stručnjak koji u subotu planira staviti veći naglasak na iskorištavanje komparativnih prednosti svoje momčadi.

FOTO: Marin Sušić (KK Cedevita)

Kvaliteta je i dalje na strani Cedevite.

 - Mi imamo 'miss-match' na vanjskim pozicijama, no to nismo iskoristili. To je pitanje individualnog pristupa. Bit će nekih taktičkih stvari koje ćemo probati promijeniti, no sve ćemo vidjeti unutar same utakmice.

Nakon iznenađujućeg poraza posebnu je pozornost privukla priča iz domaće svlačionice, rijetko viđena u europskoj košarci. Elgin Cook je na poluvremenu jučerašnje utakmice poslao zanimljiv tweet neprimjerenog sadržaja koji je u međuvremenu uklonjen. No, Internet sve pamti.

- Ne znam što bih rekao. Nije situacija za tvitanje. Ja sam u nekim stvarima dosta... Nemam neki kod da se mora ovo ili ono, dok god se neke stvari poštivaju na terenu. Čim igra počne padati ovakve stvari izlaze na vidjelo. Do sada nismo imali takvih problema. Bitno je što igrač napravi na terenu – izjavio je rođeni Zagrepčanin.

Što li je u tim trenucima Cooku prolazilo kroz glavu vjerojatno nikada nećemo saznati, kao ni je li takvo ponašanje dopušteno kod trenera Rimca, ili pak i Cedevita ima „svog Littlea“. No, činjenica da je Amerikanac nakon spornog tweeta na parketu proveo samo 52 sekunde, što je iskoristio da napravi dva prekršaja i promaši polaganje.

S glavom definitivno nije bio ovdje. No, isto tako imao je odličnih utakmica tijekom sezone i vidjet ćemo kakav će biti na sljedećoj – zaključio je Rimac.

Odlučujući peti susret polufinala doigravanja prvenstva Hrvatske igra se u subotu u dvorani „Krešimir Ćosić“ s početkom u 19 sati.