Hrvatska
U-18: Anzulovićevi momci bolji od Slovenaca

U-18: Anzulovićevi momci bolji od Slovenaca

Autor: Paulo Sarić

Danas je na rasporedu posljednja provjera uoči odlaska na Europsko prvenstvo.

Hrvatska reprezentacija do 18 godina jučer je u prijateljskom dvoboju svladala vršnjake iz Slovenije rezultatom 58-70. Susret je odigrao na Rogli, a izabranici Vladimira Anzulovića su kontrolirali utakmicu od početka do kraja. Domaćini su imali tek jedno vodstvo u utakmici kada je nakon trice Nikolasa Šuše nakon 30 sekundi igre na semaforu zasvijetlilo 3-2, no to je bilo sve od Slovenaca.

Naši su momci polako gradili prednost, a dvama slobodnim bacanjima Luke Šamanića su dvadesetak sekundi prije kraja prve četvrtine otišli na dvoznamenkastu razliku. Domaćini su ubrzo priprijetili, no više od toga nisu mogli. Ključna je bila druga dionica u kojoj su naši mladići napravili seriju 1-16 i odvojili se na plus 21 polaganjem mladoga igrača Splita Gabrijela Marića. U tome je trenutku semafor pokazivao 21-42 – točno dvostruko više poena za naše juniore. Bila je to ujedno i najveća prednost na susretu.

Do poluvremena su Slovenci prišli na minus 14, a serijom 14-4 krajem treće dionice i smanjili ina jednoznamenkasti zaostatak. U 34. minuti su prišli na minus šest, no za više od toga nisu imali ni snage niti kvalitete. Izbornik Anzulović je vratio nekolicinu startera na parket i mirno priveo utakmicu kraju.

Iako je Antonio Jordano bio najefikasniji u redovima naše reprezentacije s 12 poena, najbolji u redovima Hrvatske bili su mladi igrač Zagreba Jan Palokaj s osam koševa, pet asistencija i tri ukradene lopte te Gabrijel Marić sa šest poena i šest skokova. Slovence je predvodio Jernej Andolšek Heine koji je ubacio 15 koševa i podijelio tri asistencije.

foto: FIBA Europe

- Hrvati su počeli vrlo agresivno i konstantno su igrali na granici prekršaja, a nama je trebalo previše vremena da se tome prilagodimo. Kada premekano uđete u susret, a zatim pokušate odgovoriti većom dozom agresivnosti često se događa da uđete u probleme s osobnim pogreškama, što je bio slučaj i kod nas. Hrvatska je fizički jaka momčad te smo zbog toga imali problema s uspostavljanjem dubine u igri i napadačkim skokom, pa smo gubili previše lopti što je kažnjeno na drugoj strani terena. Potrošili smo previše energije da se vratimo u susret i priđemo na šest poena zaostatka. No, ponestalo nam je snage – rekao je nakon utakmice slovenski izbornik Tomaž Fartk za službene stranice Slovenskog košarkaškog saveza.

Razumljivo, puno je zadovoljniji bio Vladimir Anzulović u izjavi za HKS:

- Čestitke momcima na još jednoj dobroj predstavi i dobroj igri. Još smo jednom pokazali kolektivnu igru koja nas krasi tijekom ovih priprema. Dosta rano smo otišli na prednost veću od 20 poena, da bi Slovenci do kraja poluvremena smanjili na 14 i to zahvaljujući nekim našim nekoncentriranim pogreškama koje definitivno moramo ispraviti do početka prvenstva. Slovenci su dobra reprezentacija A divizije i dobro je da igramo protiv jačih ekipa. Čeka nas još nekoliko dana priprema i jedina je želja da ostanemo zdravi. Iščekujemo povratak Vrgoča i danas lakše ozlijeđenog Omrčena. Želja je da nakon toga zdravi otputujemo u Estoniju i ispunimo naš cilj, a to je povratak u A diviziju.

Isti suparnici danas, s početkom u 20 sati, igraju novu utakmicu. Objema reprezentacijama večerašnji će susret biti posljednja provjera uoči Europskog prvenstva. Slovenci potom odlaze u Slovačku gdje se igra Europsko prvenstvo A divizije, dok naše mladiće očekuje povratak u Daruvar iz kojega 26. srpnja kreću za Tallinn s ciljem povratka u elitni razred europske juniorske košarke.